Κάτι διαφορετικό στην Δικαιοσύνη από τους διοικητικούς δικαστές

Επιτέλους. Ο Έλληνας πολίτης είδε για πρώτη φορά στη  ζωή του μια Ένωση δικαστικών λειτουργών, να μην ενδιαφέρεται  και ασχολείται -αν όχι μόνο- κατά κόρον,  για τα οικονομικά των δικαστών και το χρόνο καταβολής των αναδρομικών τους, αλλά να νοιάζεται και για τον Έλληνα φορολογούμενο, ο οποίος εδώ και τέσσερα χρόνια μαστίζεται από τις  αβάστακτες φορολογικές επιβάρυνσης.

Πρόκειται  για την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, στο τιμόνι της οποίας είναι από τον Φεβρουάριο του 2013 με την ιδιότητα της προέδρου η  Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Οι διοικητικοί δικαστές, όχι μόνο καυτηριάζουν εύσχημα τα κυβερνητικά νομοθετικά μέτρα  που ψηφίζονται από την Βουλή, κατόπιν εντολών των δανειστών μας, έτσι ώστε να δυσκολεύουν δυσβάστακτα την ζωή των φορολογουμένων (οικονομικά και πρακτικά) με τελικό  σκοπό να αγανακτούν και να μην καταφεύγουν στα δικαστήρια για τις φορολογικές «αβλεψίες».
Οι οικονομικά αδύναμοι ούτε που σκέπτονται να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, παρά τις φορολογικές αδικίες, ενώ τα «περήφανα γερατειά» είναι αδύνατον να  προσφύγουν στα  δικαστήρια, καθώς  το ανάχωμα της «ενδικοφανούς προσφυγής» που σκαρφιστήκαν να βάλουν ως προϋπόθεση για να μπορείς να πας στα Διοικητικά Δικαστήρια, δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Και αυτό, γιατί για την «ενδικοφανή προσφυγή» απαιτείται όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις να προσκομιστούν σε ψηφιακή μορφή με στικάκι (USB stick).

Δηλαδή, ο συνταξιούχος  που την οθόνη του υπολογιστή του εγγονού  του την έχει για να χτενίζεται, θα πρέπει  να καταφύγει σε λογιστή, τον οποίο θα πληρώσει, για να του συγκεντρώσει τα στοιχεία και να τα βάλει σε στικάκι.

Στην συνέχεια  θα πρέπει να πάει σε δικηγόρο που δεν θα  είναι φίρμα (γιατί αν είναι φίρμα ο δικηγόρος θα του πάρει και το παντελόνι που φοράει), να τον πληρώσει και πάλι  για να προβεί στις υπόλοιπες ενέργειες.

Φυσικά για κάθε κίνηση θα καταβληθούν τα αναγκαία υψηλά παράβολα, τα οποία είναι αποτρεπτικά για κάθε ενέργεια δικαίωσης του φορολογούμενου.

Όμως, παράλληλα οι διοικητικοί δικαστές  καλούν την Κυβέρνηση   να άρει –ειδικά για μικρά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ- τις νομοθετικές δικλίδες (κατάργηση του σκοπέλου της ενδικοφανούς προσφυγής) που υπάρχουν έτσι ώστε οι οικονομικά αδύναμοι να μπορούν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ακόμη και χωρίς δικηγόρο.

Χαρακτηριστικά  οι διοικητικοί δικαστές υπογραμμίζουν ότι διαπιστώνουν την ύπαρξη  «αντικειμενικής αδυναμίας σημαντικής μερίδας των πολιτών να αμφισβητήσουν δικαστικά τη νομιμότητα πράξεων ή παραλείψεων φορολογικών αρχών που θίγουν έννομα συμφέροντά τους».
        
Ειδικά μάλιστα,  όταν «το αντικείμενο της φορολογικής διαφοράς είναι σχετικά μικρό, οι πολίτες συχνά απεμπολούν το δικαίωμά τους σε δικαστική προστασία διότι οι δυσχέρειες από την άσκησή του είναι προφανώς δυσανάλογες από το όφελος τυχόν ευδοκίμησης της προσφυγής τους στο Διοικητικό Δικαστήριο».

Όμως, για  να μην αδικήσομε κανέναν από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών για τις ανθρώπινες θέσεις που πήραν, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  της είναι τα εξής:

 Πρόεδρος: Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.,
Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Καφφές, Εφέτης,
Γεν. Γραμματέας: Λαμπρινή  Φακίτσα Πρωτοδίκης,
Ταμίας: Βασίλειος Φαϊτάς, Πρόεδρος Πρωτοδικών και
Μέλη: Φώτιος  Κατσίγιαννης, Θεώνη Λειβαδίτη και Παναγιώτης Δανιάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr