Γιατί τόση ανοχή στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης;
tsimpoukis_panagiotis

Παναγιώτης Τσιμπούκης

Γιατί τόση ανοχή στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης;

H αδιαφορία, η ανοχή και η συντεχνιακή συγκάλυψη στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης από τους αρμόδιους επικεφαλής των δικαστηρίων πέρα του ότι είναι πλέον προκλητική, έχει εισέλθει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, καθώς έχει γίνει απόλυτα κατανοητό από τους κατά συνήθεια και καθ΄ έξη καθυστερούντες δικαστές, ότι δεν έχουν καμία συνέπεια, υπάρχει απόλυτη συντεχνιακή συγκάλυψη και ότι όλοι οι δικαστές και εισαγγελείς εργάζονται με τον ίδιο αργόσυρτο ρυθμό και τρόπο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 25% του συνολικού αριθμού των δικαστών και εισαγγελέων καθυστερούν στην απόδοση της Δικαιοσύνης, δηλαδή στην έκδοση αποφάσεων, στην διενέργεια ανακριτικών και άλλων δικονομικών πράξεων, κ.λπ.

Ο συνολικός αριθμός των δικαστών και εισαγγελέων ανέρχεται στους 4.313, κατά συνέπεια οι ράθυμοι (25%) ανέρχονται στους 1.078, οι οποίοι συνεχώς και αυξάνονται.

Πέρα από την δραστηριοποίηση το τελευταίο διάστημα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου η οποία ξεκίνησε τις πειθαρχικές Ολομέλειες, κατά των καθυστερούντων δικαστών και εισαγγελέων, όλοι οι άλλοι αρμόδιοι επικεφαλής των δικαστικών σχηματισμών, αλλά και οι δικαστικές Ενώσεις, θέτουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Ήδη, η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου πρόσφατα απέλυσε οριστικά έξι δικαστές από το δικαστικό σώμα λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων και μέσα στο επόμενο διάστημα θα προσδιοριστεί νέα Πειθαρχική Ολομέλεια.

Παρ΄ όλα αυτά, κάποιες δικαστικές Ενώσεις και κάποιοι πρόεδροι δικαστικών Ενώσεων κάνουν λόγο για στοχοποίηση των δικαστών από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και για «αντιδικαστικό αντιλαϊκισμό» σε μια προσπάθεια «να τα ρίξουν όλα στους δικαστές»!

Ερωτήματα όμως προκαλεί παράλληλα και το γεγονός ότι για τους μόνιμα και σταθερά καθυστερούντες δικαστές, δεν γίνεται επίκληση του άρθρου 91 του Συντάγματος που αφορά την πειθαρχική εξουσία επί των δικαστικών λειτουργών από τον βαθμό του αρεοπαγίτη ή συμβούλου Επικρατείας, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πάνω και τους αντίστοιχους βαθμούς των δικαστών των άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Πάντως, το Σύνταγμα προβλέπει ότι πειθαρχικές αποφάσεις που εκδίδονται κατ΄ επίκληση του άρθρου 91 του Συντάγματος «δεν προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Eπικρατείας». Δηλαδή, είναι αμετάκλητες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ