Οι εκλογές των δικηγόρων
tsimpoukis_panagiotis

Παναγιώτης Τσιμπούκης

Οι εκλογές των δικηγόρων

Η αντίστροφη μέτρηση για τις δικηγορικές εκλογές σε όλους τους Δικηγορικού Συλλόγους της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ οι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν διασταυρώσει  επίσημα τα ξίφη τους και βρίσκονται ετοιμοπόλεμοι στις επάλξεις.

Οι δικηγορικές κάλπες θα ανοίξουν στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2021 και στους μεγάλους Δικηγορικούς Συλλόγους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κ.λπ.) οι επαναληπτικές αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν 5 και 6 Δεκεμβρίου 2021.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι και ειδικά των μεγάλων αριθμητικά Δικηγορικών Συλλόγων, όπως συμβαίνει την τελευταία 15ετία, δεν λαμβάνουν επίσημα από τα πολιτικά κόμματα το κομματικό χρίσμα.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι πρόεδροι αποφεύγουν –αν όχι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους- να δηλώσουν επίσημα ότι κατέρχονται στις εκλογές με τη σημαία συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Πάντως, είναι σύνηθες πλέον το φαινόμενο της κομματικής πολυδιάσπασης. Δηλαδή από τον ίδιο πολιτικό χώρο να κατέρχονται στις δικηγορικές εκλογές πλέον του ενός υποψηφίου προέδρου από τον ίδιο πολιτικό χώρο, με αποτέλεσμα να διασπάται και να εξασθενεί ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, ενώ παράλληλα εξ αντιδιαστολής, ευνοείται ο υποψήφιος πρόεδρος του αντίπαλου πολιτικού χώρου.

Από την άλλη πλευρά και τα πολιτικά κόμματα έχουν σταματήσει να δίνουν επίσημα το πολιτικό χρησμό σε υποψήφιο πρόεδρο δικηγορικού συνδυασμού.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν τα αποτελέσματα των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ήταν πιλότος και αποτελούσαν προγνωστικό για τις επερχόμενες πολιτικές εκλογές. Για τους παλαιότερους υπενθυμίζονται οι δικηγορικές νίκες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών του Νόντα Ζαφειρόπουλου, του Ευάγγελου Γιαννόπουλου και του Τάκη Παππά οι οποίες σηματοδότησαν την επικράτηση των κομματικών παρατάξεων που εκπροσωπούσαν στις εν συνεχεία βουλευτικές εκλογές.

Κλείσιμο
Σήμερα, ο άγραφος αυτός κανόνας για το προγνωστικό αποτέλεσμα των δικηγορικών εκλογών, αναφορικά με την πολιτική πυξίδα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, δεν ισχύει πλέον, καθώς το δικηγορικό σώμα έχει μεταλλαχτεί, είναι κουρασμένο, προσπαθεί οικονομικά να επιβιώσει μέσα στις οικονομικές δυσκολίες που επέφεραν τα μνημόνια, η πανδημία, κ.λπ.

Πάντα καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα των δικηγορικών εκλογών είναι η αποχή από τις κάλπες, η οποία θα καθορίσει και το τελικό δικηγορικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Και φέτος οι υποψηφιότητες των πρόεδρων στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δεν θα είναι λίγες. Όμως, θα υπερισχύσουν εκείνοι οι οποίοι θα μπορέσουν να πείσουν τους συναδέλφους τους για το έργο που θα παρέχουν στο δικηγορικό σώμα την επόμενη τετραετία, από τον τρόπο προβολής του προγράμματος τους, από την πειθώ που διαθέτουν ως προσωπικότητες, από τον εκλογικό μηχανισμό που έχουν διοργανώσει, κ.λπ.

Το τελικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών είναι θολό μέχρι στιγμής, αλλά για τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο των αρχαιρεσιών το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Φυσικά μετά το πέρας των εκλογών θα υπάρξουν οι αναγκαίες ζυμώσεις μεταξύ των προέδρων των συνδυασμών για την κατανομή των τίτλων (αντιπρόεδροι, γενικός γραμματέας, κ.λπ.) στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα αναδειχθεί από τις εκλογές.

Πέρα από όλα αυτά ευχή είναι να έχουν επιτυχία όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι και συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο οι οποίοι θα κατέλθουν στις δικηγορικές εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ