tsimpoukis_panagiotis

Ο Παπαγγελόπουλος «πατέρας» της νομιμοποίησης του παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού υλικού

Παναγιώτης Τσιμπούκης

Ο «πατέρας» της ιδέας για την νομιμοποίηση  του παρανόμως κτηθέντος  αποδεικτικού   υλικού, όσο περίεργο και εάν ακούγεται  και όσο εάν αντιδρά σήμερα ο ίδιος, είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Σε ανείπωτο χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2015, τότε δηλαδή που η σκευωρία της Novartis ήταν ακόμη άυλη ιδέα και έκανε τα πρώτα βήματα η υλοποίηση της, ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε καταθέσει στην Βουλή (24.12.2015) σχετική τροπολογία.

Η τότε «τροπολογία Παπαγγελόπουλου» είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια και είχε ως στόχο - όπως ανέφερε η αιτιολογική έκθεση- να δίνεται η «δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων, η χρήση των οποίων, με τον υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα μπορούσε να εμποδιστεί, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό διερεύνησης και τιμώρησης πράξεων μεγάλης απαξίας όπως κακουργημάτων φοροδιαφυγής».

Η διάταξη που προωθούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ουσιαστικά παρέκαμπτε το "σκόπελο" του άρθρου 177 παράγραφος 2 του παλαιού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατά το οποίο "αποδεικτικά μέσα που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών, δεν λαμβάνονται υπόψη για την κήρυξη της ενοχής, την επιβολή ποινής ή τη λήψη μέτρων εξαναγκασμού, εκτός αν πρόκειται για κακουργήματα που απειλούνται με απειλή ισόβιας κάθειρξης και εκδοθεί για το ζήτημα αυτό ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου".

Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι η χρησιμοποίηση στην ποινική δίκη απαγορευμένου αποδεικτικού μέσου προσβάλλει το δικαίωμα υπεράσπισης του κατηγορουμένου και δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 171 παρ. 1 δ' του παλαιού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά:

1. Στις περιπτώσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του άρθρου 177 του Κ.Π.Δ., εφόσον το αποδεικτικό μέσο αφορά πληροφορίες ή στοιχεία στα οποία οι ανωτέρω εισαγγελείς έχουν δυνατότητα πρόσβασης κατά το άρθρο 17Α παράγραφος 8 εδάφιο α του ν. 2523/1997 και του άρθρου 2 παράγραφος 5 εδάφιο α΄ του ν. 4022/2011

2. Η χρήση του παραπάνω αποδεικτικού μέσου κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι:

α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση είναι σημαντικά κατώτερη από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη,

β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και

γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.

Τότε, το 2015, η «τροπολογία Παπαγγελόπουλου», είχε προκαλέσει φόβο και έκπληξη στον δικηγορικό κόσμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε(24.12.2015) ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών η «τροπολογία Παπαγγελόπουλου», «επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων σε υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς (δηλαδή τα λεγόμενα «σκάνδαλα διαφθοράς»).

Τα χρόνια πέρασαν οι πολιτικοί ρόλοι άλλαξαν, αλλά οι ενέργειες και τα κείμενα παραμένουν και γράφουν την ιστορία τους, ενώ παράλληλα αποτελούν αποδείξεις ή με άλλα λόγια «Verba volant, scripta manent» ( "τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν").
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

MIK

Κάποιοι νόμιζαν ότι όσο κυβερνούσαν οι ίδιοι, οι άλλοι κόλλαγαν μπρίκια. Κάθε άλλο. Αποδεικτικά στοιχεία μάζευαν, αποδεικτικά της ανικανότητας και των "λάκων" που ετοίμαζαν, για να πέσουν τελικά οι ίδιοι μέσα. Και από κασέτες, μάτσα.

MARINA.

Ο Παπαγγελόπουλος υπήρξε ένας ακραίος φασίστας και ένας στυγνός κυπατζής. Με αυτά τα φασιστοειδή και με υλικά κατεδάφισης του αμαρτωλού και βρώμικου κλεφτοπασόκ, έφτιαξε ο Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς, της χειρότερης και της πιο μοιραίας κυβέρνησης από το 1974 μέχρι σήμερα.

S

Ναι, πες μας τώρα ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν κλεφτοπασόκ. Ναι, πες μας το. Αχ, πότε γεννηθήκατε όλες εσείς καλέ; Όλες είσαστε 20 χρονών; Πού συχνάζετε καλέ; Πάμε για καφέ; Έτσι το λένε τώρα καλέ;

Φον Ξενοφών

Αυτή η ιστορία να μή λαμβάνεται υπ' όψιν "παρανόμως κτηθέν αποδεικτικό υλικό" είναι μεγάλη παπάτζα. Δηλαδή ξέρουμε την αλήθεια, αλλά κάνουμε ότι δεν την ξέρουμε. Αν θέλουμε να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί, το αποδεικτικό υλικό παραμένει αποδεικτικό ανεξαρτήτως τρόπου κτήσεως. Απο κει και πέρα ας τιμωρηθεί (και αυστηρά) αυτός που το απέκτησε παρανόμως. Αλλά στην Ελλάδα έχει γίνει μόδα να παράγεται νομοθεσία προς ανακούφιση του εγκληματία και όχι για την προστασία του φιλήσυχου πολίτη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία