Η φιλοδοξία του κ. Κατρούγκαλου
Παναγιώτης Φαραντάτος

Παναγιώτης Φαραντάτος

Η φιλοδοξία του κ. Κατρούγκαλου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε σαστισμένοι να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, μέσω συνεχών δηλώσεων του ΥΠΕΞ κ. Κατρούγκαλου και άλλων ΣΥΡΙΖαίων παραγόντων (Κοτζιά, Τσιρώνη, Καραγιάννη κτλ), μια διαμορφούμενη αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας έναντι της Τουρκίας, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, με σημείο αναφοράς τα ενεργειακά ζητήματα στη λεκάνη της ΝΑ Μεσογείου.

Και μπορεί μεν ο ελληνικός λαός να πληροφορείται τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των διαφόρων ΣΥΡΙΖαίων εμβρόντητος, αλλά όχι και αιφνιδιασμένος, αφού όλες οι εν λόγω τοποθετήσεις έχουν αφετηρία και αποτελούν συνέχεια της δήλωσης του πρωθυπουργού αμέσως μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, όπου είπε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Την σκυτάλη πήρε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, ο οποίος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υποστήριξε ότι δεν πρέπει να είμαστε μονοχοφάηδες αλλά να έχει και η Τουρκία έσοδα από τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου!!

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας "όλα δικά μου", τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος. Αυτό που πρέπει να κάνεις..... είναι να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη. (Σημ. σε ποιο κομμάτι αλήθεια της Μεσογείου αναφέρεται ο κ. Κοτζιάς; Μήπως στις ΑΟΖ Ισραήλ και Αιγύπτου;; γιατί εκεί δεν του πέφτει λόγος και επιπλέον οι χώρες αυτές δε θέλουν ούτε να ακούνε για Τουρκία.

Άρα προφανώς εννοεί την ελληνική ΑΟΖ και το λέει δια της τεθλασμένης ! Πρόκειται για κατάφωρη παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Τουρκία). Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, τις μπίζνες, της δουλειάς, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει». Και για να μην υπάρχει ίχνος αμφιβολίας για το τι εννοεί, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο λέγοντας: «Αν νομίζεις όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι ξέρω ‘γω το Καστελόριζο έχει το 100% έχει όλη την περιοχή, δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να τον κατευνάζεις». Ω του θαύματος ακολούθησε η δήλωση του πρώην υπουργού και βουλευτή κ. Τσιρώνη, ότι το Καστελόριζο ανήκει στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο, κάτι που υποστηρίζει πάγια η Τουρκία, προκειμένου να ενισχύσει την θεωρία περί μειωμένης επήρειας του συμπλέγματος του Καστελόριζου στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών της περιοχής.

Τρίτο κρούσμα του νυν ΥΠΕΞ, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και πολύ "πετυχημένου" πρώην Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, διαβόητου πλέον ανά το πανελλήνιο για τον ομώνυμο νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος στην τελευταία συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια στις 21 Μαρτίου (Σημ. δεν είναι τυχαία ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος της συνάντησης), δήλωσε μεταξύ άλλων απιθάνων, ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από τα θέματα ενέργειας, καθώς αυτή κατέχει πολλά χιλιόμετρα ακτής στην ανατολική Μεσόγειο. Για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα σε όλα τα θέματα που την αφορούν»!!

Δικαίως οι παραπάνω δηλώσεις, από τα χείλη μάλιστα του υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική της χώρας υπουργού, προκάλεσαν πανηγυρισμούς από πλευράς των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, ευχαριστίες εκ μέρους του "φίλου" μας Μεβλούτ, αλλά και την έντονη αντίδραση της ενταύθα αντιπολιτεύσεως, η οποία σύσσωμη έθεσε θέμα πιθανής αλλαγής του δόγματος της Ελλάδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εγκαλώντας την κυβέρνηση, καθόσον η χώρα μας αναγνωρίζει παγίως μόνο μία διαφορά νομικής φύσεως με την Τουρκία και αυτή είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας, με προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα μας

οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα τόσο για το τι διεμήφθη στην μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν δίωρη κρυφή συζήτηση όσο και μας προϊδεάζουν για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Και αυτό δεν είναι άλλο παρά η προσπάθεια της κυβερνήσεως να βάλει την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι, μέσω της συνεκμεταλλεύσεως των κοιτασμάτων της ελληνικής ΑΟΖ. Ο κόσμος το χει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι κύριε Κατρούγκαλε και λοιποί φιλοκυβερνητικοί εταίροι.

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς τους λόγους που οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση σε τόσο δραματική στροφή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε μια συγκυρία μάλιστα ιδιαίτερα θετικών εξελίξεων για την Ελλάδα και την Κύπρο, ο γεωπολιτικός ρόλος των οποίων αναβαθμίζεται θεαματικά, στο πλαίσιο των ενεργειακών συνεργασιών με Ισραήλ και Αίγυπτο, υπό την αποφασιστική υποστήριξη των ΗΠΑ, όπως εκφράστηκε με την συμμετοχή του κ. Πομπέο στην πρόσφατη σύνοδο της Ιερουσαλήμ, καθώς και της Γαλλίας, της τελευταίας αποφασισμένης να εμπλακεί στενότερα στην περιοχή.

Κλείσιμο
Θα μπορούσε να αποδοθεί η στροφή αυτή στις εγγενείς ιδεολογικές αδυναμίες της εγχώριας αριστεράς, η οποία μέσα στις διεθνικιστικές της αντιλήψεις δε διστάζει να προβεί σε αντεθνικές πρακτικές και παραχωρήσεις, όπως έκανε και με την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών, χάριν αστείων ωφελημάτων. Αδιάφορο!! Εξάλλου πάντα θα υπάρχουν στην ιστορία αυτοί που ανοίγουν κερκόπορτες. Δεν είναι όμως το ίδιο, όταν οι κατέχοντες τα υψηλότερα αξιώματα και τις τύχες της χώρας αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα έχοντας υπόψη και προσωπικούς λόγους, αν όχι ιδιοτελή κριτήρια.

Ο κ. πρωθυπουργός για να ενισχύσει το προφίλ του μεγάλου ειρηνοποιού, ο οποίος διευθετεί διμερή ζητήματα χάριν της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή, στην προσπάθειά του να διεκδικήσει το Νόμπελ ειρήνης με αυξημένες πιθανότητες, γεγονός που πιστεύει ότι θα του δώσει κάποια ώθηση εν όψει των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου. Ο κ. Κοτζιάς γιατί ενστερνίζεται τις απόψεις των γνωστών εξωχωρίων κέντρων, ιδρυμάτων και δεξαμενών σκέψεις που χρηματοδοτούνται από τον Αμερικανό μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος, με τις γνωστές επιδιώξεις του στο χώρο της Βαλκανικής και της ΝΑ Μεσογείου, όπως κατήγγειλε ο μέχρι πρότινος ομοτράπεζος του κυβερνητικού συμφερτού πρώην ΥΕΘΑ κ. Π. Καμένος, ο οποίος μάλιστα ανέφερε και συγκεκριμένο ποσό επιχορήγησης εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Κατρούγκαλος όμως; Δεν θέλουμε να πιστεύσουμε ότι τα όσα είπε ο ίδιος και μνημονεύσαμε παραπάνω, μαρτυρούν την φιλοδοξία που υπαγορεύει η δήλωσή του στο κλείσιμο της κοινής συνεντεύξεως με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας στην Αττάλεια: «θέλω όταν με βλέπει ο Μεβλούτ να με λέει καρντάς, όχι γκιαούρ».
Αιδώς Συριζαίοι !!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ