panagiotis-vlaxos01

Παναγιώτης Βλάχος

Η εργασία είναι από τα πρώτα θύματα της πανδημικής κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, 42 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης. Περίπου το 1/4 έχασε τη δουλειά του ή μπήκε σε αναστολή. Στην Ελλάδα οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανεργία από 18% έως 22% για το 2020. Μέσα σε μία χρονιά, δηλαδή, θα χαθούν περίπου όσες δουλειές κερδήθηκαν την τελευταία τριετία.


Η πανδημία αφήνει το αποτύπωμά της στις εθνικές δημοκρατίες. Λίγο-πολύ, το δίκαιο της ανάγκης μεταβάλλει τη λειτουργία των θεσμών και δοκιμάζει τις δικλίδες ασφαλείας κάθε πολιτεύματος. Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα που εδρεύει στη Γενεύη, 84 χώρες έχουν κηρύξει βασικές δημοκρατικές τους λειτουργίες σε κατάσταση ανάγκης.

3

Η κυβέρνηση μπορεί να καυχιέται ότι θα εφαρμόσει τον πρώτο Προϋπολογισμό χωρίς περικοπές μετά από 10 χρόνια κρίσης και ύφεσης. Μαζί με το περίφημο πολυαναπτυξια-κό νομοσχέδιο φιλοδοξεί να βάλει την οικονομία σε τροχιά «ανάπτυξης» που θα τους αφορά όλους, κατά το προσφιλές μότο του πρωθυπουργού.

3

Καμία γενιά δεν δικαιούται να επιβαρύνει τον πλανήτη σε βάρος της επόμενης. Αυτή η ηθική επιταγή της αειφορίας είναι και ο πυρήνας της δικαιοσύνης ανάμεσα στις γενιές.

2

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν και θα δημοσιευτούν μέσα στον Σεπτέμβριο θα επιβεβαιώνουν τη δημοφιλία της κυβέρνησης. Κάθε πολιτική αλλαγή, εξάλλου, συνοδεύεται από προσδοκίες, αλλά και ανοχή στα πρώτα στραβοπατήματα που θα συμβούν ούτως ή άλλως. Ιδιαίτερα όταν η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και η ευρύτερη Κεντροαριστερά βρίσκονται σε φάση αναστοχασμού και στρατηγικής επανατοποθέτησης. 

1

H πύκνωση του τουρισμού έχει φέρει το κράτος -σε όλες του τις βαθμίδες- στα όριά του. Οσα τραγικά συνέβησαν σε Σαμοθράκη και Πόρο είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

5

Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει να γεννήθηκε από το συνταίριασμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις και του ΣΕΒ.

7

Για όσους δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τρεις σημαντικές εξελίξεις. Πρώτον, η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε για τρίτη φορά, μέσω του Συμβουλίου Εφετών, οτι ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δεν διόγκωσε το έλλειμμα προκειμένου η Ελλάδα να υπαχθεί σε μνημόνιο. 

35

Hταν Αύγουστος του 2015, όταν η Βουλή υπερψήφισε το 3ο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η συμφωνία ήρθε ως επιστέγασμα μιας σουρεαλιστικής διαπραγμάτευσης που κατάφερε να ευθυγραμμίσει την ελληνική κυβέρνηση με τη γερμανική Δεξιά, που ήθελε να μας ξεφορτωθεί από την Ευρωζώνη. Ετσι προέκυψε ένας ατιμωτικός για δυτική χώρα συμβιβασμός, με Υπερταμείο, ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενές πλεόνασμα που παραπέμπει σε οικονομία πολέμου και θυμίζει Πορτογαλία του Σαλαζάρ και Ρουμανία του Τσαουσέσκου.

4«Οι νέοι που έφυγαν για το εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης». Ολοι τούς επικαλούνται, λίγοι κάνουν κάτι γι’ αυτούς. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα τους φέρει πίσω με επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

26

Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει αυτή η προεκλογική περίοδος. Ο χρόνος των εθνικών εκλογών παραμένει άγνωστος. Για κάποιους εξαρτάται από την ώρα του διαζυγίου των ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

11

Συχνά οι αγορές αποτυγχάνουν. Η επιδίωξη του ατομικού κέρδους δεν κατανέμει δίκαια τα οφέλη στην κοινωνία, με αποτέλεσμα κάποιες ομάδες και άτομα να εκτίθενται σε κινδύνους όπως η ανεργία, η φτώχεια, οι ασθένειες. Ο πρώτος αιώνας του καπιταλισμού, αλλά και η μεσοπολεμική λιτότητα δίδαξαν την ανθρωπότητα ότι η ανάπτυξη μιας κοινωνίας δεν γίνεται με την πλειοψηφία απούσα, φτωχή ή υποσιτιζόμενη.