LIVE

Κορωνοϊός

ilias_makos_blog

Πάει, ξεχάστηκε και το Μακεδονικό!

π. Ηλίας Μάκος

Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, παρά μόνο δύο περίπου από τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να φανεί ότι σχεδόν, για να μη γράψουμε εντελώς, ξεχάστηκε και το Μακεδονικό, όπως λησμονιούνται εύκολα πολλά σημαντικά πράγματα στην Ελλάδα.

Και δεν ευθύνονται γι' αυτή τη λήθη, που μοιάζει με "θάψιμο", του Μακεδονικού, ούτε ο κορωνοϊός, ούτε οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.

Μάλλον σ' αυτή την Πατρίδα έχουμε κοντή μνήμη. Και οι πολιτικοί και οι πολίτες.

Από εκεί, που αρνούμασταν επί δεκαετίες ως χώρα και ως λαός κάθε ονομασία των Σκοπίων, που θα περιείχε το όνομα Μακεδονία, φτάσαμε στο άλλο άκρο, να αδιαφορούμε ακόμη και για την καταπάτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ούτως ή άλλως είναι ευνοϊκή για τα Σκόπια, αφού, όπως είχε αναφερθεί την περίοδο της υπογραφής της, ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού (κακού συμβιβασμού κατά τη γνώμη πολλών) και υποχωρήσεων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν αναγκαίες!

Τι δείχνουν τα πράγματα σήμερα; Οι αρχές των Σκοπίων όχι απλώς δεν εφαρμόζουν τους όρους αυτής της συμφωνίας, η οποία τους "βολεύει" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, αλλά τους αγνοούν επιδεικτικά.

Οι Σκοπιανοί, και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξακολουθούν ευρέως να αποκαλούν το κράτος τους "Μακεδονία" και τους εαυτούς τους "Μακεδόνες. "

Δεν άλλαξε τίποτε επί της ουσίας. Το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού τους ως "Μακεδόνων" δεν το έλυσε η Συμφωνία των Πρεσπών ή καλύτερα δεν το άγγιξε καν.

Δηλαδή, όχι μόνο δεν καταπολεμήθηκε το ιδεολόγημα του "Μακεδονισμού" και του "μακεδονικού έθνους" (σύμφωνα με το οποίο ανυπόστατα και ανιστόρητα υποστηρίζεται ότι υπάρχει ένας μακεδονικός λαός σε τρία κράτη), που κατασκευάστηκε πολύ πριν την ίδρυση του κρατιδίου των Σκοπίων το 1991, αλλά, αντίθετα, ενισχύθηκε.

Τα Σκόπια συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον ήλιο της Βεργίνας και τη λέξη «μακεδονικό» στα προϊόντα τους και όχι μόνο.

Και άλλη μια σημαντική πτυχή, που μπορεί να διατηρήσει ζωντανές και στο μέλλον τις διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, είναι ότι οι µαθητές των σχολείων των Σκοπίων, μέσω των αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια, εξακολουθούν να διδάσκονται για τη «χαµένη πατρίδα», που δεν έπαυσε να εµφανίζεται σε χάρτες των βιβλίων τους να εκτείνεται µέχρι και τη ∆υτική Ελλάδα και φυσικά να βρέχεται από το Αιγαίο.

Έτσι εδραιώνεται η εσφαλμένη και επικίνδυνη άποψη στις νέες γενιές των Σκοπίων ότι η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική, παρότι η ίδια η ιστορία φωνάζει δυνατά για το αντίθετο.

Υπάρχουν νηφάλιες φωνές και στη γειτονική χώρα, αλλά δυστυχώς δεν αρκούν για να αναχαιτίσουν τη διαστρέβλωση και την παραποίηση.

Μια από αυτές είναι και του πρώην πρωθυπουργού Λιούµπτσο Γκεοργκιέφσκι, που από το 2009 προειδοποιούσε ότι τα Σκόπια "δεν µπορούν να επικαλούνται ότι είναι κληρονόµος των αρχαίων Μακεδόνων. Το κράτος του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου ήταν στα όρια της Ελλάδας. Όταν ήρθαν οι Σλάβοι, στους χώρους µας ζούσαν οι σημερινοί Βλάχοι και Έλληνες’’.

Παρ' όλο, λοιπόν, που δεν έχουν αλλάξει τα Σκόπια τη στάση τους, διεκδικούν, με την παρότρυνση και την υποστήριξη της Γερμανίας, να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και τα προσκόμματα, μέχρι στιγμής, προβάλλονται όχι από την ελληνική πλευρά, αλλά από τη Βουλγαρία, για τους δικούς της εθνικιστικούς λόγους και όχι φυσικά για το συμφέρον της Ελλάδας.

Η Βουλγαρία, σημειωτέον, ήταν η πρώτη χώρα, στις αρχές του 1992, που αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Δεν αποδέχθηκε, όμως, ποτέ και μακεδονική ταυτότητα στο κράτος αυτό, γιατί η βουλγαρική αντίληψη και προπαγάνδα στηρίζεται στο ότι ο όρος «Μακεδόνας» δεν συνδέεται φυσικά με τους Σκοπιανούς, αλλά με τους "υποδουλωμένους Βούλγαρους", που δεν εντάχθηκαν στο ελεύθερο βουλγαρικό κράτος!

Επίσης υποστηρίζει ότι η «μακεδονική» διάλεκτος είναι τμήμα της βουλγαρικής γλώσσας!

Και αν και πιέζεται ασφυκτικά από τους Γερμανούς, αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή της και τη συναίνεσή της για την πορεία προς την Ευρώπη των Σκοπίων.

Όποιες εξελίξεις και να υπάρξουν, όποιοι ισχυρισμοί και αν διαδοθούν, όποιες ιστορικές βεβηλώσεις και αν επιχειρηθούν η πραγματικότητα δεν αλλάζει.

Η Μακεδονία είναι ανέκαθεν τόπος ελληνικός. Τόπος μαρτύρων και ηρώων. Και αυτό δεν είναι διακήρυξη πατριωτικής έξαρσης, αλλά επιστέγασμα της ίδιας της ιστορίας, την οποία οφείλουμε να μην ξεχνάμε και να μην προσπερνάμε.

Κατά τη διαδρομή αιώνων και χιλιετιών η Μακεδονία δέχθηκε επιθέσεις από εχθρούς, πυρπολήθηκε, λεηλατήθηκε, αιχμαλωτίστηκαν και φονεύθηκαν μυριάδες Έλληνες Μακεδόνες, αλλά ο Ελληνισμός άντεξε τις φοβερές δυσκολίες και δεν ξεριζώθηκε.

Στη διάρκεια των χρόνων, ούτε η βία και η τρομοκρατία, ούτε η προπαγάνδα, κατόρθωσαν να αφελληνίσουν τη Μακεδονία και να αλλοιώσουν τον ελληνικό της χαρακτήρα.

Πριν 34 ολόκληρα χρόνια μια δικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, με πρόεδρο τον τότε πρωτοδίκη Δημήτριο Ρίζο, μετά την εκδίκαση υπόθεσης ενός τροχαίου ατυχήματος με κατηγορούμενο έναν Έλληνα οδηγό και θύμα έναν Σκοπιανό, επεσήμανε τα εθνικά μας δίκαια.

Δεν έγιναν δεκτά έγγραφα, βάσει των οποίων ζητούνταν η ποινική δίωξη του οδηγού γιατί στέλνονταν από την τότε "Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας" και ήταν γραμμέννα στη "μακεδονική γλώσσα".

"Είναι ιστορικώς, εθνολογικώς και γλωσσολογικώς βεβαιωμένο ότι δεν υφίσταται μακεδονική γλώσσα, ούτε μακεδονικό έθνος, αλλά οι Μακεδόνες ήταν πάντοτε Έλληνες και ομιλούσαν την ελληνική γλώσσα...", επισημαινόταν στην μνημειώδη απόφαση.

Η Ελλάδα, κάτω από όλες τις κυβερνήσεις της, αντιδρά ηπιότατα ή δεν αντιδρά καθόλου στις παραχαράξεις και στις μεθοδευμένες επιδιώξεις.

Ορθή, βέβαια, είναι η πάγια τακτική για διατήρηση και αναβάθμιση των καλών σχέσεων με τα Σκόπια και τις άλλες γειτονικές χώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει με κάθε τρόπο να υπερασπιζόμαστε τα κατοχυρωμένα διεθνώς δικαιώματά μας, όταν αυτά καταπατώνται.

Η ηθελημένη σύγχυση, που προκαλείται κατά καιρούς γύρω από το Σκοπιανό, αποδίδει στο εξωτερικό καρπούς σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας.

Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, ώστε σε ορισμένες χώρες, αλλά και σε ξένα Πανεπιστήμια και στη βιβλιογραφία, μερικές φορές ακόμη και στη διπλωματία, οι όροι "Μακεδονία" και "Μακεδόνες" να ταυτίζονται με τα Σκόπια και οι Έλληνες Μακεδόνες με τους Σλάβους!!!

Είναι απαίτηση των καιρών τα υπεύθυνα πρόσωπα να διαχειριστούν τα εθνικά θέματα με γνώση και οξυδέρκεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (54)

@Αρθούρος

Ο βουλγαροκτονος δεν ητα ελληνας . Ενταξει, ρωμιο μπορεις να τον πεις, αλλα αν θεωρησουμε οτι οι βυζαντινοι ηταν ρωμιοι, οσο ειμαστε εμεις απογονοι τους , αλλο τοσο ειναι και ολοι οσοι ηταν υπηκοοι του πολυεθνικου κρατους Βυζαντιο. (νοτιοι σλαβοι, ιλυριοι η αλλιως αλβανοι, αρμενιοι, λαζοι, αλλα και οι ρωμιοι που δεχθηκαν το Ισλαμ, η αλιως......τουρκοι.) Ο ιδρυτης της μακεδονικης δυναστειας Βασιλειος Α ΗΤΑΝ ΑΡΜΕΝΙΟΣ που απο αλητης των δρομων ανεβηκε στον αυτοκρατορικο θρονο λογω των σεξουαλικων του επιδοσεων.Αρχικα ειχε κανει μαλιστα δυο συμφωνα γαμου με.....ανδρες !!!!! Σαν ενεργητικος επιβητορας ! Ενα με εναν βυζαντινο ευγενη και ενα αλλο με εναν υψηλα ισταμενο κληρικο.Απο εκει περασε στα κρεβατια χηρων ευγενικης καταγωγης γυναικων και στο τελος στον.....θρονο. Οσο για τον βουλγαροκτονο (ειχε "παντρευτει" την αυτοκρατορια )ηταν καραμπινατος γκαιυ

Αρθούρος

Πάλι λάθος τα λες. Άντε άνοιξε κανά βιβλίο που μου κατεβάζεις όλα τα λαθραία διαδικτυακά σάιτς. Όλα αυτά που λες είναι εκτός από ανακριβή και παραπληροφόρηση, αφού αφορούν το Βασίλειο τον Α' το Μακεδόνα και όχι το Βασίλειο το Β' το Βουλγαροκτόνο. Επίσης, είναι τραβηγμένα κουτσομπολιά ακόμα κι αυτά που λες γιά το Βασίλειο τον Α'. Αυτά που λες γιά την εθνικότητα του, τα αντιπαρέρχομαι αφού κι εσύ παραδέχεσαι ότι δεν υπήρχε εθνικότητα στο Βυζάντιο παρά μόνο το ότι είχαν το δικαίωμα του πολίτη όσοι ήταν χριστιανοί και μιλούσαν την ελληνική γλώσσα.

Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος

Οι έλληνες ηταν το κυρίαρχο στοιχείο της βυζαντινής αυτοκρατορίας.Έδωσαν την γλώσσα τους τον πολιτισμό τους την εθνικότητα της.Τα ονόματα ρωμιός,γραικός έλληνας συνυπήρχαν και χαρακτήριζαν και τα 1123 χρόνια ύπαρξης της αυτοκρατορίας.Ολοι οι λοιποί ,σλάβοι,σέρβοι βούλγαροι,αρμένηδες αλβανοί ήταν κατω απο την εξουσία της.Μόνον οι έλληνες ταυτίστηκαν απόλυτα με την αυτοκρατορία και όταν έπεσε η ρωμανία προσπάθησαν να την αναστήσουν.Και μια μεγάλη μερίδα του λαού μας αυτή που δεν αποβλακωθηκε απ τα σκοτάδια της παρακμιακής ευρώπης έχει κρυφό πόθο στην καρδιά την λύτρωση της Πόλης. Η ελπίδα ποτέ δεν παθαίνει.

θεσπρωτος

Γιά τούς πατριώτες Νεοδημοκράτες ! πού ὀπως φαίνεται., δέν ἐχουν καλή ΜΝΗΜΗ . Ἠ ευλογημένη ! άπό τήν ορθοδοξία !, δεξιά κυβέρνηση της ΕΡΕ ! του Κωνσταντίνου Καραμανλή , ΤΟΥ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑ !!!! ,αναγνωρίσε ΠΡΩΤΗ ! στά Σκόπια τό ὀνομα , Δημοκρατία της Μακεδονίας το 1959 .

σωστός

ο παίχτης άλλα απορώ πως έβγαλαν το σχόλιο σου.. Αυτή είναι η αλήθεια, μπορείς να δεις και τους επίσημους χάρτες πριν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ..

τχ

Δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ ΚΡΑΤΟΣ με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Μόνο αδιάβαστοι , ανόητοι και κακόπιστοι ψεύτες μπορούν να λένε τέτοια πράγματα.

Πατήσια

Δυστυχώς πάτερ. από τον ροζ Τσίπρα περάσαμε στον μπλε Τσίπρα. Δύστυχη Ελλάδα...

τχ

Τόσο εσύ όσο και "παπάς" μπορείτε άραγε να σκεφθείτε έστω και ελάχιστα χωρίς να ανάψει το "μυαλό" σας; Μπορείτε να σκεφθείτε τι σημαίνει στη σημερινή συγκυρία αθέτηση ή αμφισβήτηση υπογεγραμμένης και διεθνώς αναγνωρισμένης συνθήκης; Πιο μεγάλο δώρο στον Ερντογάν και τα τσογλάνια του μπορεί να γίνει; Η τελευταία ευκαιρία χάθηκε με την υπογραφή αυτής της άθλιας συμφωνίας. Τώρα μόνο εμμέσως μπορεί να αμφισβητηθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ένταξης (όποτε αυτές αρχίσουν) των Σκοπίων στην ΕΕ. Όλα τα άλλα είναι λόγια της πλάκας και γίνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων σε σανοφάγους.

Απλός πολίτης

Η Μακεδονία θα ξεχαστεί από την επόμενη γενιά. Εμείς, μια ελπίδα είχαμε αλλά δυστυχώς οι Συριζαίοι ήταν περισσότεροι.

Αρθούρος

Το θέμα είναι ότι εμείς οι Έλληνες, δεχτήκαμε την ταυτότητα του Έλληνα μέσω των Βαυαρών οι οποίοι αρνήθηκαν την ύπαρξη των Ρωμιών σ' αυτή τη χώρα. Έτσι, εμείς δήθεν αρνηθήκαμε τον πατέρα μας το Ρωμαιοβυζαντινό (φροϋδική πρακτική, με την τήρηση του οιδιπόδειου)και αποδεχτήκαμε τον παππού μας τον Έλληνα που ήταν δήθεν καλύτερος και καθαρότερος κατά τη δυτική προπαγάνδα. Η σύζυγός μας όμως η ιστορία, από την οποία όλοι έχουμε πάρει διαζύγιο, προφανώς και δεν ήθελε τον κακό πρόγονό μας, τον αρχαίο Έλληνα που ήταν ο αίτιος γιά πολλές συμφορές της πατρίδας μας. Οι αρχαίοι Έλληνες, εκτός από προδότες, είχαν και πολλούς εμφύλιους πολέμους εκτός από τον Πελοποννησιακό που όλοι γνωρίζουμε. Οι διάδοχοι του Μεγαλέξανδρου μόλις πέθανε, πολέμησαν με λύσσα ο ένας εναντίον του άλλου σε συνεχείς εμφύλιους πολέμους, ως γνήσιοι Έλληνες. Στη γωνία βέβαια, καραδοκούσαν οι Νότιοι Έλληνες που γιά άλλη μία φορά πρόδωσαν τον αγώνα του Φίλιππου του Ε' στη μάχη της Αντιγόνειας του 199 π.Χ. στη Βόρεια Ήπειρο και επέτρεψαν στους Ρωμαίους να έρθουν και να μας καταχτήσουν το 146 π.Χ. Ακόλουθα, επειδή λειτούργησε ο χριστιανισμός ως ενοποιητικό στοιχείο, οι Έλληνες και άλλοι γειτονικοί λαοί, επέλεξαν συνειδητά την κοσμοπολίτικη ώσμωση σε ένα νέο κράτος, το ρωμανικό, με βασικό του καταλύτη, την ελληνική γλώσσα. Αλλά, καραδοκούσαν τα ελληνικά πάθη της αρχομανίας, της έριδας, του φατριασμού και της διάσπασης που είχαν κληρονομηθεί από το αρχαιοελληνικό παρελθόν. Κι όταν η αυτοκρατορία παράκμασε, έφεραν αρχικά τους Σλάβους στις λεγόμενες Σκλαβηνίες που εκτείνονταν από τη Χαλκιδική ως την Πελοπόννησο. Τον 7ο αιώνα, δεν υπήρχε καν βυζαντινή βαλκανική λόγω αυτής της επέκτασης, αλλά και των επιμειξιών που γίνονταν με τις ντόπιες Ελληνίδες. Αργότερα ήρθαν οι Βούλγαροι που δεν ήταν ειρηνικοί σαν τους Σλάβους των οποίων πήραν τη γλώσσα και κόντεψαν να διαλύσουν το Βυζάντιο σε πολύνεκρες μάχες. Από τότε, άρχισε η ώσμωση των Σλάβων με τους Βούλγαρους, η οποία και συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με την ανάρρηση στον ενιαίο βουλγαροσλαβικό θρόνο ενός εξωμότη Μακεδόνα επαναστάτη, ενός από τα αδέλφια Κομητόπουλοι που ήταν φυσικά ο Σαμουήλ ο Α', τον οποίο και νίκησε επανειλημμένα ο δικός μας Βασίλειος ο Β' ο Βουλγαροκτόνος. Η ίδρυση της Βόρειας Μακεδονίας φέρνει τους Σλάβοσκοπιανούς σ' αυτή την αρχική τους ιστορία, πριν τους ενώσει κάτω από κοινό σκήπτρο ο Σαμουήλ(ο εξωμότης Μακεδόνας) το 10ο αιώνα μ.Χ.

Μπουνταλάδες

Κωλοτούμπα μεγατόνων πραγματοποίησε ο Ζάεφ, προκειμένου να καλοπιασει τους Βούλγαρους. Τους Βούλγαρους που είναι στην ΕΕ 23 χρόνια. Ενώ εμείς, Ευρωπέη επί 40ετία, φωνάζαμε, φωνάζαμε, για να υποχωρήσουμε τελικά ατάκτως. Δεν εξετάζω ποιος έχει δίκιο. Έστω ότι έχουν οι Σκοπιανοί, που θέλουν να αποκαλούνται Μακεδόνες. Εμείς όμως, αδερφάκι μου, ΕΊΜΑΣΤΕ LOSERS.

σπυρος

Εδω και η ΝΔ κανει πλατες στους σκοπιανους να μπουν στην ΕΟΚ ας ειναι καλα τα κοροιδα οι "μακεδονομαχοι" που την ψηφισαν και τωρα εχουν εξαφανισθει στις τρυπες τους .Μονο οι βουλγαροι θετουν βετο ,...καταντια λαου..

τχ

Τα συριζόπουλα αφού πρώτα πανηγύρισαν την υπογραφή της επαίσχυντης συμφωνίας από τη συμμορία του άχαστου Ζήκου τώρα νοιάζονται τάχα μου δήθεν για τη Μακεδονία και το όνομά της. Η ΝΔ δεν κορόιδεψε κανέναν. Ο Μητσοτάκης από την αρχή είπε ότι η συμφωνία είναι άθλια και κάλεσε όλους να αντιταχθούν σ' αυτή ώστε να αποτρέψει την υπογραφή της από Τσίπρα και Καμμένο(μην ξεχνάμε). Και εξ αρχής είπε ότι εφόσον ψηφισθεί δεν θα είναι δυνατή η ανατροπή της (πιο μεγάλο δώρο στον Ερντογάν από την αμφισβήτηση και την άρνηση εφαρμογής υπογεγραμμένης και διεθνώς αναγνωρισμένης συμφωνίας δεν θα μπορούσε να γίνει δεδομένου ότι κι αυτός αναθεώρηση συμφωνιών θέλει να κάνει).

Logic

Γειά σου Πάτερ, ελπίζω να είσαι καλά.Το αν ξεχάστηκε το Μακεδονικό θα το δεις αν πετύχουμε κανέναν Κοτζιά στο δρόμο.....Αλλά που να τους πετύχεις;Κρύβονται σαν τα ποντίκια γιατί ξέρουν οτι ο κόσμος θα τους σακατέψει αν τους πετύχει πουθενά.Εκεί να κρύβονται για όλη τους την άθλια ύπαρξη, εμείς θα πίνουμε το καφεδάκι μας στην παραλία ξέγνοιαστοι κι αυτοί θα είναι χωμένοι στις τρύπες τους.Μέχρι να κάνουν το λάθος και να ξεμυτίσουν.....χαχαχα!Και μη φοβάσαι, τα γιουγκο-εθνίκια δε θα πάρουν ούτε σπιθαμή ελληνικής γης, αν τολμήσουν να κάνουν το παραμικρό θα τους λιώσουμε.

Μάκο

Λες χαζομάρες όπως πάντα.Τίποτα δεν ξεχάστηκε.

Thanks!

Η ΝΔ ευχαριστεί τους κομπαρσους Μακεδονομαχος για την πολύτιμη βοήθεια σας να εκλεγουμε αυτοδυναμη κυβέρνηση. Δεν θα χρειαστούμε άλλο τις υπηρεσίες σας, ευχαριστούμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία