Κορωνοϊός

ilias_makos_blog

π. Ηλίας Μάκος

Με αφορμή τις μεγάλες επιτυχίες του Αντετοκούνμπο, που αγωνίζεται ως μπασκεμπολίστας στο ΝΒΑ και έγινε πρωταθλητής με την ομάδα του Milwaukee Bucks το 2021, να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, επώνυμες και ανώνυμες μεταναστών, που είτε γεννήθηκαν στη χώρα μας, όπως ο Γιάννης από Νιγηριανούς γονείς, είτε ήρθαν εδώ σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία, που είναι Έλληνες, γιατί απλά νιώθουν Έλληνες στην ψυχή τους!

3

Σαράντα επτά ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από την Τουρκική εισβολή του 1974στην Κύπρο, για την οποία οι ευθύνες βαρύνουν πολλές πλευρές, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, που χωράει μεγάλη συζήτηση...

1

Ενώ είναι σε διαβούλευση το νομοσχέδιο  για την παιδεία, που κατά τη δική μας εκτίμηση περιέχει θετικά μεταρρυθμιστικά στοιχεία, γνώριμός μας καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε πρόσφατη συζήτησή μας, γκρίνιαζε για την εισαγωγή της αξιολόγησης στους εκπαιδευτικούς και απέρριπτε όλα όσα επιχειρούνται να γίνουν.

8

Όσοι ζουν στα χωριά της Ελληνοαλβανικής μεθορίου και έχουν αίσθηση των πραγμάτων, συζητούν αυτό, που επιβεβαιώνουν και διεθνείς Οργανισμοί.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, καθώς και οι καλοκαιρινές διακοπές, που ακολουθούν, είναι μια μοναδική ευκαιρία απόδρασης σε διάφορα μέρη της χώρας, είτε πρόκειται για τουριστικούς προορισμούς, είτε για τον τόπο καταγωγής του καθενός.

4

Είναι αναμφισβήτητο ότι η σύγχρονη ελληνική κοινωνία, με τις τόσες ανακατατάξεις, που συμβαίνουν παντού, θέλει μορφωμένους παπάδες, με ποιμαντική δραστηριότητα, που να μπορούν να αγκαλιάζουν το λαό, να ακούν τις ανησυχίες του και να ανταποκρίνονται σ' αυτές, να τον βοηθούν στα προβλήματά του, να καλλιεργούν τις ψυχές σε βάθος, να διαφωτίζουν σωστά γύρω από τις αλήθειες της Ορθόδοξης πίστης

3

Το ένα έγκλημα μετά το άλλο τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα! Στυγερά εγκλήματα. Δεν προλαβαίνουμε να εστιάσουμε στο ένα και έρχεται το επόμενο και το μεθεπόμενο και η αιματηρή αλυσίδα όλο και μεγαλώνει…

11

Η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων στις 29 Μαΐου του 1453, ένδεκα αιώνες από τότε, που τη θεμελίωσε και την ύψωσε σε σύμβολο της Ελληνοορθοδοξίας ο Μέγας Κωνσταντίνος και πήρε το όνομά του, ενώ την είχε πρωτοκτίσει το 658 π.Χ. ο θρυλικός Μεγαρεύς Βύζας και γι' αυτό ονομαζόταν Βυζάντιο.

16

Το φετινό Πάσχα, "τυλιγμένο"  μέσα στη σκιά και την απειλή του κορωνοϊού και παρά τους όποιους περιορισμούς για την προστασία της υγείας, είναι μια καλή ευκαιρία, για την ψυχική αναγέννησή μας, ώστε   να μη λυγίσουμε από το...σταυρό της πανδημίας, αλλά να βγούμε γρήγορα στο ξέφωτο της εσωτερικής μας ανάτασης, έχοντας ως οδηγό, αλλά και ως δύναμη τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού.

16

Τώρα, που κορυφώνεται ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ξεπηδά, από δύο αιώνες πίσω, η επιτακτική ανάγκη να μην είμαστε ραγιάδες, οὐτε ατομικά, ούτε συλλογικά, σε όλες τις καταστάσεις της ζωής μας και της χώρας μας.

9

"Γιε μου, τι ακούω η δύσμοιρη... Σόδομα και Γόμορρα γίναμε...". Αυτή ήταν η αντίδραση μια γιαγιούλας, κοντεύει στα 90, που ζει σ' ένα ακριτικό μικρό χωριό, για όσα μαθαίνει από την τηλεόραση για τις κακοποιήσεις και τους βιασμούς κάθε μορφής, ανηλίκων και ενηλίκων, και όλα τα υπόλοιπα "ηθικοπλαστικά", με τα οποία βομβαρδιζόμαστε τις τελευταίες ημέρες.

4

Ξεκίνησαν κιόλας, από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, οι εκδηλώσεις, δικτυακές, προς το παρόν, λόγω κορωνοϊού, για το επετειακό έτος 2021, χρόνος εορτασμού των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821.

16