ilias_makos_blog

π. Ηλίας Μάκος

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, πέρα από αδικαιολόγητη και προκλητική ενέργεια, είναι "χτύπημα" όχι μόνο κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής και χριστιανικής κληρονομιάς, αλλά και κατά της Ελληνορθοδοξίας, δημιούργημα της οποίας υπήρξε ο μεγαλοπρεπής ναός.

10

Τώρα, που έρχεται και ξανάρχεται στο προσκήνιο η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ξεπηδούν οι μνήμες από ένα παλαιότερο ταξίδι-προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία μιας ομάδας Ελλήνων.

12

Αυτή την περίοδο οι απόφοιτοι του Λυκείου διαγωνίζονται για μια θέση στα Πανεπιστήμια και οι εκπαιδευτικές αλλαγές, οι οποίες είναι τόσο συχνές στη χώρα μας, που αναρωτιέσαι γιατί γίνονται, αφού κάθε φορά ανακυκλώνουν την ίδια χαώδη κατάσταση,  είναι σε εξέλιξη.

5

Ίσως φαίνεται σκληρή ή υπερβολική η φράση «μας ξεγύμνωσε ο κορωνοϊός». Όμως, η αλήθεια είναι αυτή. Ο κορωνοϊός μας προσγείωσε απότομα, αποκαλύπτοντας μια φρικτή πραγματικότητα, που ξερνάει το θάνατο δίπλα μας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει καταπάνω μας, χωρίς να το υποψιαστούμε καν.

5

Και, όμως, πέρα από τον φόβο, τον πανικό, τον περιορισμό στα σπίτια, που είναι κάποιες από τις συνέπειες του κοροναϊού, φανερώνεται όλο και περισσότερο και μια άλλη συνέπεια: Διαταράσσονται, λόγω του ιού, οι  σχέσεις των ανθρώπων. Και αυτό είναι ένα σημείο, που πρέπει να μας προβληματίσει...

9

Αυτές τις ημέρες, με την έντονη πίεση της Τουρκίας στα σύνορα του Έβρου, αλλά και στη θάλασσα του Αιγαίου, που χρησιμοποιεί δυστυχισμένες υπάρξεις, τους μετανάστες, για να «επιτεθεί» στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, μίλησε η ψυχή του Έλληνα.

11

Ο ρόλος του ιερέα δεν είναι να απουσιάζει από τα κοινωνικά προβλήματα και να περιορίζεται "στις λειτουργίες του", όπως κάποιοι περιφρονητικά λένε, αλλά ενεργά να στέκεται δίπλα στο λαό και να υπερασπίζεται τα διακαιώματά του.

4

Δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Ελλάδα να εορτάζονται οι Τρεις Ιεράρχες, που είναι προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων και αναγνωρίζονται διεθνώς, με κλειστά σχολεία και χωρίς εκκλησιασμό την ημέρα της μνήμης τους. 

3

Είναι πραγματικά, συγκλονιστικό το γεγονός και παράλληλα εξαιρετικά διδακτικό, σε μια εποχή, όπου η έννοια της αληθινής και αγνής φιλίας έχει απαξιωθεί, μέχρι του σημείου του εξευτελισμού.

3

Λόγος πολύς γίνεται τελευταίως για τη μισθοδοσία των κληρικών, που χρειάζεται να είναι αναμφισβήτητα εξασφαλισμένη, καθώς και διασφαλισμένα τα δικαιώματά τους, ώστε να μην είναι ανοχύρωτοι στη βούληση του οποιουδήποτε, καθώς είναι ένας βασικός πυλώνας στη σχέση του λαού με την πίστη, που έχουμε χρέος όλοι να αρνηθούμε να αποδυναμωθεί και να χαθεί.

16

Η αλβανική πλευρά δεν σέβεται, που δε σέβεται το νεκρό παλικάρι από τους Βουλιαράτες, ούτε βέβαια κατά διάνοια δείχνει στοιχειώδη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν έδειχνε, δεν θα έφτανε στη δολοφονία του. Και δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα...

11