Το καθήκον της πολιτείας απέναντι σε 2,5 εκ. συνταξιούχους
tsapalos_blog

Όμηρος Τσάπαλος

Το καθήκον της πολιτείας απέναντι σε 2,5 εκ. συνταξιούχους

Το έτος 2023 συνιστά χρονιά-ορόσημο για τους απόμαχους της εργασίας, οι οποίοι –παρά το περιορισμένο εισόδημά τους- αποτελούν σημαντικούς στυλοβάτες του κοινωνικού ιστού, στηρίζοντας οικονομικά παιδιά και εγγόνια. Μετά από 12 χρόνια δυσκολιών, 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι βλέπουν επιτέλους αυξήσεις στις αποδοχές τους

Η ενίσχυση των εισοδημάτων τους ξεκίνησε με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ για 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους, αλλά και με 2 μόνιμες αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Πρόκειται για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και αφορά πάνω από 900.000 συνταξιούχους, καθώς και την καταβολή της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση σε 235.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Προ των πυλών είναι επίσης η μεγάλη αύξηση του 7,75% που αφορά σε πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχους και που πρόκειται να αποδοθεί στα τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου.

Συνδυάζοντας όλες τις αυξήσεις προκύπτει ότι το 95% των συνταξιούχων βλέπει μια, δυο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους, ενώ 1 στους 2 θα δει μέσα στο 2023 μια επιπλέον 13η σύνταξη. Δεν είναι θεωρία αλλά μια ισχυρή κοινωνική πολιτική που γίνεται πράξη.

Με τις παραπάνω αυξήσεις οι συνταξιούχοι στηρίζονται σημαντικά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πληθωριστικές πιέσεις και στην ενεργειακή κρίση. Και παράλληλα ανακτούν μέρος της χαμένης τους αξιοπρέπειες που εν πολλοίς απώλεσαν σε μια μαύρη περίοδο για το ασφαλιστικό μας σύστημα με αποκορύφωμα τις επιπτώσεις του ν. Κατρούγκαλου.

Κλείσιμο
Η παρούσα Κυβέρνηση έχει αποδείξει πως παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της και πως κάθε φορά που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος σπεύδει να στηρίξει το σύνολο της Κοινωνίας και ειδικότερα τους ευάλωτους. Και πως επιλέγει την επίλυση των προβλημάτων παρά την απλή διαχείριση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκκρεμείς συντάξεις. Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα τους την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Και αυτό έγινε πράξη. 500.000 συντάξεις εκδόθηκαν σε λιγότερο από 24 μήνες και οι εκκρεμότητες έχουν περιοριστεί σε μόλις 7.000. Ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης είναι οι 60 ημέρες από 19 μήνες που απαιτούνταν το 2019, ενώ ο ΕΦΚΑ μπορεί και εκδίδει πλέον 1.250 συντάξεις την ημέρα από 500 συντάξεις την ημέρα που εξέδιδε 4 χρόνια πριν. Σήμερα δεν έχουμε πλέον ασφαλισμένους δυο ταχυτήτων, εκείνους δηλαδή που λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξη τους και εκείνους που περιμένουν μήνες ή και χρόνια για να την δουν. Και αυτό μας επιτρέπει να δώσουμε σε όλους τις αυξήσεις που δικαιούνται στα τέλη του μήνα.

Οι αυξήσεις αυτές πρόκειται να συνεχιστούν και το 2024 με βάση τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ, δυο μεγέθη που καθορίζουν και το αν θα υπάρξουν κάθε χρόνο αυξήσεις στις συντάξεις ή όχι.

Έτσι λοιπόν. έπειτα από πολλά χρόνια όπου κυριαρχούσαν οι περικοπές και η στασιμότητα, η Πολιτεία κάνει το καθήκον της απέναντι στους συνταξιούχους. Και σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στον ΕΦΚΑ δημιουργούμε ένα πιο σταθερό και δίκαιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα που σέβεται τον πολίτη και τις ανάγκες του.



*Ο Όμηρος Τσάπαλος είναι εκπρόσωπος τύπου ΕΦΚΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ