felekis_nikos

Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα του Τσίπρα

Νίκος Φελέκης

Ο «Μανόλο», η υπόθεση Novartis, το Μακεδονικό και πλειάδα πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που δυναμιτίζει τις πιθανότητες παραμονής του πρωθυπουργού στην εξουσία

Οκνηρία, αλαζονεία, λαιμαργία, λαγνεία, απληστία, οργή, ζηλοφθονία. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Ενδεχομένως, δεν γνωρίζουν ότι τα εισήγαγε στην καθολική εκκλησία ο Πάπας Γρηγόριος Α’, κατά τη διάρκεια της θητείας του από το 590 έως το 604 μ.Χ., στην εργασία του Magna Moralia. Επίσης οι περισσότεροι μάλλον δεν γνωρίζουν ότι εκτός από τα θρησκευτικά αμαρτήματα υπάρχουν και τα επτά αμαρτήματα της κοινωνίας. Είναι αυτά που κατά τον Ινδό πολιτικό ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι δεν πρέπει να έχουν οι άνθρωποι: πλούτο χωρίς μόχθο, απόλαυση χωρίς συναίσθημα, εμπόριο χωρίς ήθος, γνώση χωρίς χαρακτήρα, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, λατρεία χωρίς θυσία, πολιτική χωρίς αρχές. Και υπάρχει και ο Τσίπρας. Καμία σχέση με τον Γκάντι, ενώ τον μόνο πάπα που συμπαθεί είναι ο νυν, ο Φραγκίσκος, επειδή τον πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης. Κι αν αναρωτιέστε γιατί η αναφορά στον πρωθυπουργό αφού δεν έχει σχέση ούτε με τον Γρηγόριο Α’ ούτε με τον Γκάντι, η απάντηση είναι απλή. Εκτός από τα προαναφερθέντα αμαρτήματα, υπάρχουν και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του Αλέξη. Φυσικά, του Τσίπρα είναι πολιτικά και οπωσδήποτε, εν όψει των εκλογών, δυσκολεύουν αφάνταστα τη ζωή υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θέτουν εν αμφιβόλω και τη συνέχιση της παραμονής του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού είναι αυτά που θα επηρεάσουν σημαντικά και το εκλογικό αποτέλεσμα. Θανάσιμα αμαρτήματα τα οποία, εκτός από τους αντιπάλους του, στις κατ’ ιδίαν εκμυστηρεύσεις τους τα παραδέχονται και οι σύντροφοι και φίλοι του προέδρου της κυβέρνησης. Ας τα δούμε ένα-ένα, ξεκινώντας από τα πλέον πρόσφατα και μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ενδεχόμενη παρατήρηση κάποιου ότι η αλαζονεία και η πολιτική χωρίς αρχές θα πρέπει να περιλαμβάνονται και αυτές.


Το Μακεδονικό

Το Μακεδονικό είναι αναμφισβήτητα ένα από τα αμαρτήματα του Τσίπρα. Οχι επειδή συμφώνησε στη λύση, ούτε γιατί δεν είναι καλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Κάθε άλλο. Και η σύνθετη ονομασία των Σκοπίων και το erga omnes και οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας συγκροτούν τον πυρήνα της λεγόμενης εθνικής γραμμής που επεξεργάστηκε το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή. Το αμάρτημα του Τσίπρα είναι ότι δεν ζήτησε τη συναίνεση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων στην επιδιωκόμενη λύση. Τσίπρας, Κοτζιάς, αλλά και Καμμένος, αντί να συγκροτήσουν εξαρχής ένα συνεκτικό εθνικό μέτωπο, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. την επίλυση του προβλήματος. Πρωτίστως, ενδιαφέρθηκαν να δημιουργήσουν προβλήματα στους πολιτικούς τους αντιπάλους και ιδιαίτερα στη Ν.Δ. Περίμεναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έβλεπε θετικά τη Συμφωνία και κατά συνέπεια η αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω της εξέγερσης των μακεδονομάχων με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, θα οδηγείτο στη διάσπαση. Ανάλογα προβλήματα ήλπιζαν να δημιουργηθούν και στο ΚΙΝ.ΑΛ. λόγω της διαφορετικής θεώρησης που έχουν στο Μακεδονικό Γιώργος Παπανδρέου και Φώφη Γεννηματά. Από τα προβλήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, Τσίπρας και Καμμένος νόμιζαν ότι θα επωφεληθούν εκλογικά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Η επικράτηση των μακεδονομάχων σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. είχε ως αποτέλεσμα να διαρραγούν οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους και να τιναχτεί στον αέρα το εκλογικό τους σχέδιο, που προέβλεπε συντεταγμένη αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση τον Μάρτιο και βουλευτικές εκλογές τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές. Πλέον, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν το Μακεδονικό να τους βουλιάζει στις δημοσκοπήσεις, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Οι αποδοκιμασίες των στελεχών όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δημιουργούν κλίμα διχασμού, το οποίο μόνο καλά δεν προοιωνίζεται για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την ποιότητα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

Η Novartis

Η Novartis, αντί για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», που προέβλεψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κινδυνεύει να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πολιτικό φιάσκο της Μεταπολίτευσης. Αν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη που να αλλάξει άρδην τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τότε κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορεί να υποστηρίξει ότι συνιστά πολιτικό σκάνδαλο ολκής η διερεύνηση των αποφάσεων για την τιμολόγηση των φαρμάκων που πήρε, ως υπουργός, ο Ανδρέας Λοβέρδος και πιθανώς ο Αδωνις Γεωργιάδης, εάν όντως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κληθεί, όπως λέγεται, τις επόμενες ημέρες από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση.

Το αμάρτημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι πίστεψε τους συνεργάτες του και έκανε πολιτική σημαία ένα όντως υπαρκτό και σοβαρό σκάνδαλο, που όμως σε σχέση με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται. Το επιχείρημα για τη διαφθορά και τους διεφθαρμένους πολιτικούς του παλαιού κατεστημένου που θα κυριαρχούσε στην εκλογική αντιπαράθεση και θα επηρέαζε το αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται προβληματικό και στη συνείδηση των περισσοτέρων πολιτών καταγράφεται πιο πολύ ως απόπειρα πολιτικής δίωξης παρά ως σκάνδαλο που συνεπάγεται τον ποινικό κολασμό διακεκριμένων πολιτικών στελεχών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. Εκ παραλλήλου, το αμάρτημα αυτό ο Αλέξης και ορισμένοι εκ των συνεργατών του ενδέχεται στο μέλλον να το πληρώσουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως παραδέχεται υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, «αποδεικνύεται λάθος η εμπλοκή της πολιτικής με τη Δικαιοσύνη και ειδικά από ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βρίσκεται λιγότερο από πέντε χρόνια στο τιμόνι της διακυβέρνησης και κατά συνέπεια αποδεδειγμένα δεν μπορεί να θέσει υπό τον έλεγχό του μηχανισμούς του κράτους οι οποίοι έχουν οικοδομηθεί για δεκαετίες και υπό την ηγεμονία άλλων πολιτικών παρατάξεων».

H Προοδευτική Συμμαχία

Το τρίτο αμάρτημα του Τσίπρα είναι η Προοδευτική Συμμαχία. Η αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της λεγόμενης Προοδευτικής Παράταξης είναι αδήριτη και σίγουρα δεν μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για τον Τσίπρα, ιδίως από τη στιγμή που η προσχώρησή του στο μέτωπο του κυβερνητικού πραγματισμού είναι τελεσίδικη. Ο τρόπος όμως που την επιχειρεί επιφέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ούτε οι υπουργοποιήσεις ούτε η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη διαφήμιση για την πολιτική συνεύρεση της Αριστεράς με την Κεντροαριστερά. Σίγουρα, Τζουμάκας και Μωραΐτης δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η πολιτική και ιστορική διαδρομή του πρώτου δεν συγκρίνεται με τον εξ Αιτωλοακαρνανίας πολιτικό νεοσσό. Οι γεφυροποιοί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και οι καλύτεροι δυνατοί. Η πολιτική και εκλογική προίκα που διαθέτουν οι Νίκος Μπίστης, Παν Παν, Γιάννης Ραγκούσης, Μαρία Ρεπούση και λοιποί της ΓΕΦΥΡΑΣ είναι ήσσονος σημασίας, ενώ μάλλον δρα συσπειρωτικά για τη Χαριλάου Τρικούπη. Περισσότερο φαίνεται να ενισχύεται η άμυνα της Φώφης Γεννηματά στην επίθεση που δέχεται το ΚΙΝ.ΑΛ. από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα να καταλάβει τον χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ με τους ανακληθέντες εξ εφέδρων Κοκκινοβασίλη, Πιπεργιά, Παλαιοθόδωρο και άλλους του ιστορικού ΠΑΣΟΚ. Αναμφισβήτητα, το εκλογικό ποσοστό που θα λάβουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. στις εκλογές θα είναι το κριτήριο για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά και κυρίως για το αν θα είναι ο Τσίπρας ο κυρίαρχος ή αν η Γεννηματά θα τον αναγκάσει σε ριζική αλλαγή σχεδίων. Η λαιμαργία του Τσίπρα να καταπιεί το προοδευτικό Κέντρο προσώρας πάντως δεν αποδίδει. Επιπροσθέτως, με τον τρόπο που γίνεται προκαλεί προβληματισμούς και προβλήματα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί στην Κουμουνδούρου -και όχι μόνο οι «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου- δηλώνουν τον σκεπτικισμό έως και την αντίθεσή τους στην επιχείρηση του Τσίπρα και των στενών του συνεργατών να μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ.

Ο «Μανόλο»

Η υπόθεση Πετσίτη ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει η δικαστική διερεύνησή της είναι γεγονός ότι έχει πλήξει σοβαρά την εικόνα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του πρωθυπουργού, αφού το περί ου ο λόγος πρόσωπο, εκτός από έμπιστος του υπουργού ΨΗΠΤΕ Νίκου Παππά, εμφανίζεται σε φωτογραφίες στο Μαξίμου και το κυριότερο να μεσολαβεί σε δοσοληψίες του Δημοσίου με αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες όπως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ενώ καταγράφεται και ως εκπρόσωπος εταιρειών που σχετίζονται με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, οι σχέσεις του οποίου με offshore εταιρείες και τη Βενεζουέλα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της έρευνας.

Το πλέον σοβαρό όμως αμάρτημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι όσο δεν ξεκαθαρίζεται η υπόθεση Πετσίτη το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» πλήττεται βάναυσα. Κάτι που, για την αντιπολίτευση, συμβαίνει και με την περίπτωση της γενικής γραμματέα Νατάσας Ξεπαπαδέα, η οποία επίσης εμφανίζεται στον κύκλο των προσώπων που αφορούν δραστηριότητες του Αρτεμίου. Η υπερφορολόγηση

Το μεγαλύτερο αμάρτημα του Τσίπρα και πιθανότατα αυτό που θα αποδειχθεί το πλέον θανάσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι -κατά κοινή ομολογία πολιτικών, αναλυτών και δημοσκόπων- η υπερφορολόγηση. Το τσάκισμα της μεσαίας τάξης, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, είναι αυτό που σε σημαντικό βαθμό θα διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το γεγονός ότι φόροι και εισφορές αφαιρούν προτού καλά-καλά μπει στην τσέπη των εργαζομένων το 40,9% των αποδοχών τους στην Ελλάδα, με τη φορολογική επιβάρυνση να βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανόδου από το 2015 και μετά, είναι αυτό που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη απογοήτευση στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολογία των οποίων σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να ισοφαρίσει εκλογικά το αμάρτημα της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης με τα επιδόματα που μοιράζει στους φτωχούς και τους ανέργους.
Η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με τα υπερπλεονάσματα -για τα οποία δέσμευσε τη χώρα μέχρι το 2060- και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια είναι τρία καρφιά στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία ματώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον φέρνουν απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογέων, μεταξύ των οποίων και ψηφοφόροι της Κουμουνδούρου, οι οποίοι δεν μπορούν να χωνέψουν, όπως μας λέει προβεβλημένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «πώς μια αριστερή κυβέρνηση αναγκάστηκε να τα δώσει όλα στους τροϊκανούς, τους οποίους υποτίθεται θα τους διώχναμε με τις κλωτσιές εάν επιμένανε στη νεοφιλελεύθερη συνταγή».Η αλλαγή στρατηγικής

Σημαντικό αμάρτημα και καθοριστικό για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος είναι σίγουρα και η αλλαγή στρατηγικής του Τσίπρα σχετικά με τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών.

Ενώ μέχρι και τον Μάρτιο η προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο ήταν το πιθανότερο από τα σενάρια και με βάση αυτό είχε γίνει όλος ο κυβερνητικός και κομματικός σχεδιασμός, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες αποφάσισαν να το αποσύρουν. Οι κακές δημοσκοπικές επιδόσεις και πρωτίστως η μεγάλη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. ήταν ο βασικός λόγος.

Στο Μαξίμου δεν αισθάνονται ακόμη έτοιμοι να παραδώσουν τα ηνία της διακυβέρνησης. Ελπίζουν ότι ο χρόνος θα αποδειχθεί σύμμαχός τους στην προσπάθεια να ανατρέψουν το δυσμενές, γι’ αυτούς, κλίμα. Μόνο που η καθυστέρηση ενέχει έναν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών, εάν είναι αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να μετατρέψουν το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας σε εφιάλτη.

Εάν η διαφορά της Ν.Δ. στην ευρωκάλπη είναι μεγαλύτερη από 5-6 μονάδες, ο χάρτης της αυτοδιοίκησης βαφτεί γαλάζιος και το ΚΙΝ.ΑΛ. επιτύχει διψήφιο ποσοστό, τότε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από το παιχνίδι της διακυβέρνησης, μπορεί να χάσει και αυτό της επόμενης μέρας στην Κεντροαριστερά, στο οποίο ελπίζει τα μέγιστα προκειμένου να επανέλθει, μετά τη «δεξιά παλινόρθωση», στο γκουβέρνο.

Σε κάθε περίπτωση η προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο με στρατηγική όμως Μαΐου μπορεί να αποδειχθεί το Βατερλό του Αλέξη Τσίπρα και αμάρτημα ανάλογο με αυτό της λαγνείας. Οχι όπως την εννοούσε ο Γρηγόριος Α’, αλλά για την εξουσία.Η ενδοκυβερνητική διχόνοια

Το τελευταίο, αλλά όχι ήσσονος σημασίας αμάρτημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να φτιάξει ένα ισχυρό κέντρο διεύθυνσης των κυβερνητικών και κρατικών υποθέσεων. Δεν έφτιαξε μια ισχυρή ηγετική ομάδα. Είναι αυτός και μετά το χάος. Ακόμη και ο Ανδρέας Παπανδρέου στον οποίο, όπως λένε, θέλει να μοιάσει είχε τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Γεννηματά και πλειάδα άλλων στελεχών που μπορούσαν να λειτουργήσουν αντ’ αυτού εάν παρίστατο ανάγκη. Το γεγονός ότι ακόμη και στο στενό του επιτελείο στο Μαξίμου (Παππάς, Τζανακόπουλος, Βερναρδάκης, Φλαμπουράρης) ή ευρύτερα σε κυβέρνηση και Κουμουνδούρου (Δραγασάκης, Σκουρλέτης, Φίλης, Τσακαλώτος, Βούτσης) τσακώνονται κατά μόνας ή κατά δυάδες και τριάδες καταδεικνύει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει συλλογικότητα και αλληλεγγύη.

Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι απαλλάσσεται από την παλιά φρουρά (Μπαλτάς, Γαβρόγλου κ.ά.) δεν είναι σίγουρο ότι θα του βγει σε καλό καθώς οι νέοι, και ιδιαίτερα της Κεντροαριστεράς, που συνωστίζονται γύρω του είναι περισσότερο απαράτσνικοι της εξουσίας. Επίσης, το γεγονός ότι εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή ριζοσπαστική Αριστερά για τη δεξιά σοσιαλδημοκρατία μπορεί να είναι θετικό για τη στροφή στον ρεαλισμό που επιχειρεί, όμως το γεγονός ότι η ριζοσπαστική ευρωπαϊκή αριστερά τον έχει ξεγράψει από τα κατάστιχά της μπορεί μελλοντικά να του κοστίσει σε συμμάχους εάν χάνοντας την κυβερνητική εξουσία τού γυρίσουν την πλάτη και οι σημερινοί προνομιακοί συνομιλητές του σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στις νέες αγάπες του Αλέξη Τσίπρα, εκτός από την εγχώρια Κεντροαριστερά και το διεθνές κατεστημένο, θα πρέπει, λένε οι άσπονδοι φίλοι του πρωθυπουργού, να συμπεριλάβουμε (για να γίνει περισσότερο ευκρινές το έβδομο αμάρτημα του Αλέξη) και τα παιχνίδια του με τη λεγόμενη «διαπλοκή συμφερόντων». Και εκτός από τις καλές σχέσεις που φέρεται να έχει με τους περισσότερους από τους πολύ μεγάλους επιχειρηματίες φέρνουν ως παράδειγμα και τη συμπερίληψη του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΟΛΙΑ (139)

Μία παρατήρηση , εάν επιτρέπετε.

Δηλαδή κατά τη γνώμη σας κ. Φελέκη δεν ξεπούλησε την Μακεδονία ο Τσίπρας για να κάνει τα χατήρια στους ξένους πάτρωνες του αλλά το λάθος του ήταν ότι δεν την ξεπούλησε με ...διακομματική συναίνεση. Συγγνώμη, αλλά ο Ελληνικός Λαός έχει άλλη άποψη και δεν ξεχνά. Πολιτική και δημοσιογραφία από τα καφέ του Κολωνακίου δεν γίνεται. Ξέρω ότι θα κόψετε το σχόλιο μου, αλλά ουδόλως είναι το πρωτεύον αυτό. Αλλού είναι τα ζητήματα...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΘΥΜΑΤΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ

Τέταρτο μνημόνιο loading...

Σε μία παραδοχή χωρίς προηγούμενο πέρασε ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος! Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο Flash Radio 99.4 στις 15/2/19 είπε: «Τον Οκτώβριο αν αναλάβει με το καλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, ίσως αναγκαστεί να μπει και σε ένα τέταρτο μνημόνιο η κυβέρνηση του Κυριάκου του Μητσοτάκη».....

MARINA.

Μην ανησυχείς συριζαίε.Το τέταρτο μνημόνιο το έχει ψηφίσει στα τέσσερα ο Τσίπρας λίγο πρίν λήξει το τρίτο μνημόνιο και το παρουσίασε σαν έξοδο από τα μνημόνεια.Το τέταρτο μνημόνιο λήγει το 2060 μαζί με την ξένη επιτροπεία.Μέχρι τότε θα είσαι αγγελόσκονη.

MARINA.

Δέν είναι μόνο επτά τα αμαρτήματα του Τσίπρα κύριε Φελέκη.Όλη η διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι αμαρτωλή.Από τον τρόπο που έκλεψε την εξουσία με ψέματα το 2015, μέχρι τώρα που την εγκαταλείπει, πάλι με πολιτικές απάτες και μπλόφες.Ψήφισε στα τέσσερα μνημόνια χειρότερα των προηγούμενων ενώ έλεγε ότι θα τα κάψει, έβαλε και άλλα έκτακτα μέτρα και άλλες εισφορές, όχι μόνο διατήρησε αλλά αύξησε τον ΕΝΦΙΑ, ξεπούλησε όλα τα μεγάλα Εθνικά θέματα και την Ελληνική Μακεδονία με σαφές αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία.Επί των ημερών του Τσίπρα χιλιάδες Έλληνες αυτοκτόνησαν και έφυγαν στο εξωτερικό.Εκατόν σαράντα νεκροί από την ανίκανη περιφερειάρχη του την Ρένα Δούρου, την οποία όχι μόνο δεν έδιωξε όπως όφειλε, αλλά την ξέπλυνε κανονικά την περασμένη Παρασκευή σε μιά βρώμικη κομματική φιέστα.Εξαφανίζει την μεσαία τάξη και με τους αιματοβαμμένους φόρους της, ταίζει και δίνει επιδόματα στους Ισλαμιστές λαθρομετανάστες.Είναι ο Πρωθυπουργός των αντιθέσεων αφού εξυπηρετεί το κεφάλαιο, τους Αμερικανούς Ιμπεριαλιστές και τους κακοποιούς λαθρομετανάστες.Ακόμα και το γελοίο ανθελληνικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μιά αμαρτία με την εκατομμυριούχο καθαρίστρια Κούνεβα, Αφγανό και Πακιστανό υποψήφιο, κλαρίνο τραγουδίστρια και εγκάθετο κρατικοδίαιτο δημοσιογράφο.Ή Ελλάδα πρέπει να βγεί από την μιζέρια και την παρακμή.Επειδή δεν είμαι λαθρομετανάστης, αλλά ταλαιπωρημένος Έλληνας από την χούντα Τσίπρα θα ψηφισω Κυριάκο. Και τον διάολο θα ψήφιζα προκειμένου να φύγουν αυτοί οι αλήτες που μας έχουν διαλύσει.Να έχει έτοιμο η Νέα Δημοκρατία ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το βράδυ της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.Από το μίσος τους αυτοί οι αλήτες θα ξανακάψουν την Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.Δεν λένε να αφήσουν την εξουσία τα γουρούνια του ΣΥΡΙΖΑ.

VfV

Μου αγχώνεσαι 'δημοσκοπε" και ξανα σχολιαζεις σαν MARINA όπως στις 7:27 το πρωί! Σε λίγο θα στείλεις και σαν GEORGIA στις 7:26 το πρωί!

Γιάννης

Αλήθεια, ρε γαλάζιο τρολάκι, που ήσουν το Σαββατοκύριακο; Χάθηκες...

Ιβαν

Κι εμείς ρε Βασιλακη σε πεθυμησαμε!!!! Ολο σαν Γιαννης σχολιάζεις....

VfV

Τα σαββατοκύριακα τα τρολ δεν εργάζονται. Κανονας!

Μίνα

Εχω την απάντηση στο ερώτημα που του έθεσες πριν μέρες. Γιατί απαντά ο ίδιος στα σχόλια του. Έχεις δει τόσο καιρό καποιον άλλο να απαντά, να σχολιαζει αυτά που γράφει? Οχι! ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΊΝΟΥΝ ΣΗΜΑΣΊΑ! οπότε αναγκάζεται να απαντά ο ίδιος σε τρίτο πρόσωπο, για να φαίνεται ότι του απαντανε άλλοι!

Δημοσκοπικα μαγειρέματα υπέρ ΝΔ (συνεχεια)

... Όλοι δέχονται ότι η λεγόμενη «συσπείρωση» για τη ΝΔ έχει πιάσει ταβάνι, ενώ αντίθετα για τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 55% . Συνεπώς όσοι κατατάσσονται σ’ αυτή την κατηγορία το πιθανότερο είναι να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτή η εταιρία για να διογκώσει την «εκτίμηση επιρροής», τους κατανέμει κυρίως υπέρ της ΝΔ, με βάση «αναλογικά» στοιχεία που η ίδια έχει δημιουργήσει. Μαγικό. Με αντίστοιχες δυνατότητες «εκτιμήσεων» δίνει υψηλή δημοφιλία στον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν οι εννιά στους δέκα στο κόμμα του μόνο δημοφιλή δεν τον θεωρούν, αλλά αντίθετα δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους από τη δημόσια εικόνα του. Ένα άλλο θαυμαστό επίτευγμα της ίδιας εταιρίας προκύπτει από τη σύγκριση με τα αποτελέσματα που δίνει για τις εθνικές εκλογές. Πάντα βέβαια η» εκτίμηση εκλογικής επιρροής» στέλνει τη ΝΔ στην αυτοδυναμία, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στη διαφορά στην «πρωτογενή» μέτρηση ανάμεσα στις δυο κάλπες. Για την ακρίβεια ενώ για της εθνικές εκλογές την ορίζει στις 8,4 μονάδες, για το ευρωκοινοβούλιο την ανεβάζει στις 9,2. Δηλαδή στην ίδια μέτρηση όσοι θα ψηφίσουν ΝΔ στις ευρωεκλογές με τη χαλαρή ψήφο, είναι περισσότεροι από όσους θα την ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές με τις σκληρές συσπειρώσεις. Αν ρίξει όμως κανείς μια ματιά στην τελευταία δεκαετία να διαπιστώσει ότι η διαφορά ήταν μόλις 4 μονάδες- όποιο κόμμα και αν κέρδιζε τις εθνικές εκλογές. Για την ΜΑ όμως μπορεί οι εθνικές εκλογές να είναι… πρόκριμα για τις Ευρωπαϊκές εκλογές. Ότι δεν γίνονται με αυτή τη σειρά, τόσο το χειρότερο για τις… εκλογές.

Είναι γνωστό ότι είσαι ψεύτης και κουταμαρολόγος...

Αναρτάς καθημερινά το σχόλιό σου αυτό, (το οποίο αναφέρεται σε μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε πριν από 24 ημέρες...), στα πλαίσια της προσπάθειας των συριζαίων να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων, (τα ευρήματα των οποίων είναι ιδιαιτέρως καταστροφικά για τον Σύριζα). Για να μη χάνουμε άσκοπα τον χρόνο μας, σου επισημαίνω ότι αδυνατείς να κατανοήσεις ότι κάθε δημοσκόπηση δίνει πρωτογενή δεδομένα, (στα οποία περιλαμβάνονται "Αποχή", "Λευκό/'Ακυρο" και "Αναποφάσιστοι/Δεν Απαντώ"). 'Οταν αφαιρεθούν η "Αποχή" και τα "Λευκό/'Ακυρο", (αναπροσαρμόζοντας τα ποσοστά των κομμάτων και των "Αναποφάσιστων/Δεν Απαντώ"), ακολουθείται η παγκόσμια πρακτική του να κατανέμονται οι "Αναποφάσιστοι/Δεν Απαντώ" σε όλα τα κόμματα αναλογικά με τη δύναμη κάθε κόμματος. Συνεπώς, όλα όσα γράφεις είναι ψέματα και κουταμάρες.

Δημοσκοπικα μαγειρέματα υπέρ ΝΔ (α μέρος)

Στις 23 Μαρτίου 2019 ανακοινώθηκε η νέα δημοσκόπηση της «Metron analysis». Να θυμίσω οτι τον Σεπτέμβριο του 2015 προέβλεπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα έβγαιναν με ισοδυναμία από τη κάλπη: με 31.7% και 31,% αντίστοιχα!! Το πραγματικό αποτέλεσμα δεν εμπόδισε την ΜA να συνεχίσει τη σταδιοδρομία της και την τελευταία περίοδο να πρωταγωνιστεί στην πρόβλεψη της επερχόμενης αυτοδυναμίας της ΝΔ-, προβάλλοντας αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που… δεν είναι ακριβώς δημοσκοπήσεις! Με την πατέντα » «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» βαφτίζει δημοκοπικό αποτέλεσμα τη γνώμη του δημοσκόπου. Έτσι εκτός από τις «πίτες» και και τις κολώνες» που προκύπτουν από ερωτηματολόγια που δεν έχει ελέγξει κανείς, πλασάρει -και οι εφημερίδες της ΝΔ αναδεικνύουν- ως πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα τους αριθμούς που προκύπτουν από τη δημιουργική αριθμητική. Οίκοθεν νοείται ότι αυτές οι «εκτιμήσεις» φέρνουν σταθερά τη ΝΔ στην αυτοδυναμία και το Κινάλ τρίτο. Στην τελευταία δημοσκόπηση η εταιρία ξεπέρασε και τον εαυτό της. Στο δημοσκοπικό αποτέλεσμα που φέρνει τη ΝΔ να προηγείται με 9,2 μονάδες στις ευρωεκλογές, στην αξιολόγηση της εκλογικής συμπεριφορά μετέχουν και όσοι δηλώνουν στην ίδια μέτρηση ότι… δεν θα ψηφίσουν -και ανέρχονται στο 7,6 %! Παρότι όμως δεν θα ψηφίσουν, η εταιρία τους υπολογίζει στη διαμόρφωση του συνόλου των ψήφων από το οποίο προκύπτει το προβάδισμα της ΝΔ. Μαγική εικόνα, η οποία συμπληρώνεται και με άλλες ιδιαιτερότητες. Π.χ. η εταιρία ανακοινώνει ότι στην ίδια μέτρηση το… 4,6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «άλλο» κόμμα, ενώ… δεν υπάρχει «άλλο», αφού όλα τα κόμματα αναφέρονται στη δημοσκόπηση και παίρνουν το… μερίδιο τους. Δίπλα υπάρχει ένα ποσοστό 3,6% που αναφέρεται ως «άκυρο-λευκό». Δεδομένου ότι όσοι δεν θα ψηφίσουν, απλώς δεν θα ψηφίσουν και ότι τα άκυρα -λευκά δεν υπολογίζονται στο αποτέλεσμα η μέτρηση έχει μια τρύπα 11,2 μονάδων. Στην οποία ίσως πρέπει να υπολογίσουμε και το περίεργο » άλλο» που την διευρύνει σε 15,8%. Και αν σ’ αυτό προσθέσουμε και το 13,8 %της «αδιευκρίνιστης» φτάνουμε σχεδόν στις 30 μονάδες. Με άλλα λόγια η εταιρία -με όσους μαθηματικούς ελιγμούς και αν επικαλεστεί – δημιουργεί προϋποθέσεις προπαγάνδας υπέρ της ΝΔ με το 70% όσων συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο της το δείγμα. Από το οποίο λείπουν βέβαια όσοι απλώς αρνούνται να συμπεριληφθούν και είναι πάνω από το 50% όσων δέχονται κρούση -όπως τη δέχονται και αν τη δέχονται. Τόση εγκυρότητα. Η οποία συμπληρώνεται με τη εργαλειοποίηση της «αδιευκρίνιστης ψήφου» υπέρ της ΝΔ...

'Αστο παλληκάρι...

Είσαι πασίγνωστος σαχλαμάρας.

Δημοσκοπικα μαγειρέματα

Προς το γαλάζιο τρολ που υα τρέξει να μου απαντησει: Λυσε μου πρώτα μια απορία : Αν όντως η πραγματική διαφορά είναι στις 9-10 μονάδες, τοτε ποιος ο λόγος να κάνουν αλχημείες στην εν λόγω δημοσκοπηση? Για να εμφανίσουν διαφορά 9.2%? Και αφού το κάνουν γιατι δεν βαζουν π.χ. 15 μονάδες διαφοράς? Αφού Υποτίθεται οτι η διαφορά έτσι κι αλλιώς είναι στις 9-10 μονάδες?

Υποσχέσεις...

Μπορεί ο Koύλns, ως γνήσιος πολιτικάντης, να υπόσχεται ότι "θα voικoκυρέψει το κράτoς", στην πραγματικότnτα όμως δεν είναι ικαvός να διευθετήσει ούτε τα υπέρογκα χρέη του κόμματός του. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και με το κλεφτοπασoκ, καθώς τα 2 αυτά κόμματα απειλούvται με νέα "βόμβα" και αυτή δεν είναι άλλη από τα θαλασσοδάvεια που είχαν πάρει τα 2 κόμματα από τις τράπεζες με μovαδικές εγγυήσεις την χρηματoδότnση από τον κρατικό κoρβαvά. Σύμφωvα με πληροφορίες, η πρώτn τράπεζα που κατέθεσε (και κέρδισε) αγωγή σε βάρος της ΝΔ ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέβαλε και χαρτόσnμο που έφτασε το 1.000.000 ευρώ, στην οπoία η Νέα Δημοκρατία (όπως και το κλεφτoΠΑΣΟΚ) oφείλει τα περισσότερα χρήματα, μια και ήταν αυτή που απoρρόφnσε την Aγρoτική Tράπεζα και την Marfin-Egnatia, αvαλαμβάνοντας επίσns και τα θαλασσoδάvειά τους. H απoκάλυψη της καταδίκης της ΝΔ, που έγιvε για να διασφαλίσει η τράπεζα (όπως είχε προαvαγγείλει στην εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ) τις οφειλές του κόμματos της αξιωματικής αvτιπoλίτευσης, φέρνει vέους πovoκεφάλους στην Πειραιώς, καθώς, αν γιvόταν εκτελεστή άμεσα (αναμεvόταν κατάθεση έφεσnς), θα υπήρχε αυτoμάτως δέσμευση των λoγαριασμών και των επιxoρηγήσεων, κάτι που θα είχε ως απoτέλεσμα στην πράξη την πτώxευση του κόμματoς! Όλo αυτό το θλιβερό σκnvικό καταρρίπτει πλήρως το γνωστό αφήγnμα του Mnτσoτάκη ότι, δήθεν, τα οικονομικά της ΝΔ έχουν τακτoπoιnθεί και όλα "βαίvoυv καλώς", καθώς έχουν γίvει οι σxετικές ρυθμίσεις…

Ματαιοπονείς...

Ο κύβος ερρίφθη. Τσίπρας και Σύριζα έχουν τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα.

ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΕΣ "ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ"!

Σχόλιο αλιευθέν στον ιστότοπο αυτόν. Το ανάρτησε το τρολ-"δημοσκοπος' στο άρθρο του Μακρυγιάννη " Ιταλό-φρενοκομείο, ελληνο-τρελοκομείο και ευρω-ψυχόδραμα". Απολαύστε! <<Εκτακτη είδηση. Εθνικές εκλογές την 21η Οκτωβρίου 2018. 30/05/2018, 07:46 Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες καθορίσθηκε η ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Θα είναι την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018. Δηλαδή, θα τον "σφυρίξουμε" στους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, διώχνοντάς τους από την εξουσία, σε εκατόν σαράντα τέσσερις, (144), ημέρες από σήμερα!!!>>

Η πρόβλεψη για την ημερομηνία των εκλογών...

Επηρεάζεται αποφασιστικά από τη βούληση του εκάστοτε πρωθυπουργού. Η πρόβλεψη για το αποτέλεσμα επικείμενης εκλογής εδράζεται πάνω στα δημοσκοπικά ευρήματα και είναι ανεπηρέαστη από τη βούληση του εκάστοτε πρωθυπουργού. Προς ενημέρωσή σου, τους τελευταίους 38,5 μήνες έχουν ανακοινωθεί τα ευρήματα 371 δημοσκοπήσεων. Σε όλες προηγείται η Νέα Δημοκρατία, συντριπτικά του Σύριζα.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ενδιαφερονται για το ΑΥΡΙΟ--και--Ο ΤΣΙΠΡΑΣ προσφερει -μονο-- ΜΙΣΟΣ--και--ΔΙΧΑΣΜΟ

Η τους τελειωνουμε--Η-- μας τελειωνουν----Γερμανοτσολιαδες και Ταγματασφαλιτες----Αυτο ειναι το ΑΦΗΓΗΜΑ των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ.-----Ο ΛΑΟΣ ομως ηδη τους στελλει -----ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ.-----Στον ΑΠΟΠΑΤΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και στον ΒΟΥΡΚΟ της ΑΝΗΘΙΚΗΣ --- πρωτης και τελευταιας--- φορας αριστερας.-----Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ το βραδυ της 26ης Μαιου--θα ΕΝΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ----για την πληρη απαλλαγη της χωρας-----απο τους ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ--της παρεας ΤΣΙΠΡΑ--ΠΑΠΠΑ--ΠΟΛΛΑΚΗ--που θελουν καθημερινα να ΔΙΧΑΖΟΥΝ τον λαο.

Γιώργος

Ο Τσιπρας κάνει καλά τη δουλειά του! Απόδειξη ? Το ότι πασοκοι- Δεξιοι ΛΎΣΑΤΕ εναντίον του! Και επειδή απο το 2015 "χάσατε τη κουτάλα`, αλλα ο κυριότερος λόγος είναι άλλος : ΦΟΒΆΣΤΕ... Φοβάστε οτι θα βγαλει όλες τις βρωμιές σας στη φόρα! Φαγωμενα δάνεια των κομμάτων, 'Κηρυκας Χανίων σκανδαλα ΚΕΛΠΝΟ-Νοβαρτις(ο Λοβέρδος ηταν ο πρώτος) κλπ. Και γιατι η ιστορία έγραψε: μας εβγαλε απο τα μνημονια που μας εχωσαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ... Βρίζετε, βρίζετε, βρίζετε, ούρλιαζετε, Δεξια καναλια-σαιτ προπαγανδιζουν όλη μέρα κατά του Σύριζα, τα τρολ όπως εσυ έχετε ξαμολυθει και αλυχτατε στο ίντερνετ...! Τα δινετε ΟΛΑ να ανατρέψετε τον Τσιπρα! Ξέρετε οτι στις επομενες εκλογες παίζεται η ΥΠΑΡΞΗ ΣΑΣ! Η ύπαρξη των κομμάτων σας.. Γιατί αν ο Τσιπρας κόντρα σε ολα τα προγνωστικά καταφέρει να ξαναβγεί, ( το ξαναεκανε τον Σεπτέμβρη του 2015) θα κάνει πράξη αυτό που φοβάστε: ΘΑ ΣΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ! Η 'απειλή " δεν αφορά ολο τον λαό, όπως βαυκαλιζεστε... Αλλά τα 2 κόμματα που κυβερνησαν εναλαξ 40 χρονια, και χρεωκοπησαν τη Χώρα... Γι' αυτο και πρέπει να ΡΊΞΕΤΕ τον Τσιπρα ΤΩΡΑ! Τον τελειώνετε η' σας τελειώνει! ΦΟΒΆΣΤΕ...

ακατανομαστος

οσο και αν χτυπιεσαι ο τσυριχτουλης τηλεπλασιε δεν γινεται ευρωπαιος και νοικοκυρης!τα χρωστουμενα τελικα τα πληρωσε η ΝΔ η ακομα ψαχνει για κανα κουρεμα στα δανεικα του λαου?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία