felekis_nikos

Πως ο Τσίπρας έμεινε χωρίς άσους στο μανίκι

Νίκος Φελέκης

Γιατί ο Πρωθυπουργός άλλαξε ορισμένες αρχικές αποφάσεις του, ακόμη και δεσμεύσεις, για τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου - Δυσαρέσκεια στους συντρόφους για την παρέα του Μαξίμου

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι αυτό που είχε ονειρευτεί ο πρωθυπουργός. Και σε πρόσωπα και σε θέσεις. Ομως οι διερευνητικές επαφές που έγιναν με προσωπικότητες εκτός ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες λόγω των γνώσεων, των ικανοτήτων και της κοινωνικής αναγνώρισης που έχουν, θα προσέδιδαν αυξημένη βαρύτητα στο κυβερνητικό σχήμα, δεν απέδωσαν.

Η άρνηση ήταν μάλλον αναμενόμενη αφού ο βίος της νέας κυβέρνησης αναμένεται βραχύς (το πολύ οκτώ μήνες), οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές, η εικόνα της έχει τρωθεί έτι περαιτέρω από την τραγωδία στο Μάτι, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση προβλέπεται να είναι ακραία, μετωπική και βίαιη για σκάνδαλα του παρελθόντος, σκοτεινές υποθέσεις και παρακμιακά φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε ορισμένες αρχικές αποφάσεις του, ακόμη και δεσμεύσεις, για τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Βίτσας παρέμεινε στο υπουργείο Μετανάστευσης ενώ ήταν να πάει στο Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μετακομίσει στην Κατεχάκη η Ολγα Γεροβασίλη, παρότι δεν το ήθελε. Εμεινε εκτός κυβέρνησης ο Νίκος Φίλης παρότι είχε συμφωνηθεί η επιστροφή του στην κυβέρνηση και μάλιστα στο πρώτο τη τάξει υπουργείο, το Εσωτερικών. Και σειρά άλλων παραδειγμάτων που πλέον όμως δεν έχουν κανένα νόημα, πέραν του παραπολιτικού σχολιασμού. 

Βεβαίως, αξίζει να επισημανθεί ότι οι δυσαρεστημένοι στον ΣΥΡΙΖΑ από τον ανασχηματισμό, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, λένε ότι ο Τσίπρας «μετά τους Τζανακόπουλο, Λιάκο και Βασιλειάδη, έβαλε στην κυβέρνηση και τους υπόλοιπους της παρέας», αναφερόμενοι στη Νοτοπούλου, στον Καλογήρου, στον Καϊτατζή και άλλους, που το μεν Μαξίμου βαφτίζει «η νέα γενιά που πρέπει να διοικήσει τη χώρα και στρατηγικά να ανανεώσει και τον ΣΥΡΙΖΑ», οι δε άλλοι αντιλέγουν ότι «έγιναν υπουργοί μόνο και μόνο για να αυξήσουν τις πιθανότητες να εκλεγούν βουλευτές και να είναι αφενός η ασπίδα του Τσίπρα για τα πυρά που θα δεχθεί από τη Ν.Δ. όταν θα είναι στην αντιπολίτευση και αφετέρου οι πρωτομάστορές του στο χτίσιμο του μεγάλου, και προσωπικού, κόμματος της Κεντροαριστεράς που ονειρεύεται ο Αλέξης με τον Παππά, τον Πιτσιόρλα, τον Φλαμπουράρη, τον Βερναρδάκη, τον Σπίρτζη και τους άλλους πασοκογενείς».

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε σε επιλογές που δεν προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή και σχολιάστηκαν αρνητικά και οπωσδήποτε αύξησαν τη δυσαρέσκεια τουλάχιστον στα αριστερόστροφα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ήταν αρκετοί αυτοί που υποστήριζαν ότι με τη λήξη των μνημονίων θα πρέπει να τελειώσει και η συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και το κόμμα του και να αναζητηθούν άλλες συμμαχίες, οι ΑΝ.ΕΛ. ενίσχυσαν τη θέση τους στην κυβέρνηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ήρθε και η κυρία Κατερίνα Παπακώστα και... έδεσε το γλυκό της «πρώτη φορά» αριστερής κυβέρνησης, ενώ προκάλεσε και γέλια η απόπειρα να βαφτιστεί η υπουργοποίησή της ως διεμβολισμός της Κεντροδεξιάς.

Η ψήφος Παπακώστα
 
Στα ανώτερα κυβερνητικά δώματα είναι κοινό μυστικό, ενώ το ομολόγησε και δημοσίως ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ότι η μεταγραφή της κυρίας Παπακώστα έγινε επειδή υποσχέθηκε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό όταν αυτή έρθει στη Βουλή. Το Μακεδονικό φαίνεται ότι ήταν μια σοβαρή παράμετρος στη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Απομακρύνθηκε από το Μακεδονίας-Θράκης η κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά των ΑΝ.ΕΛ., που δεν ήταν οπαδός της συμφωνίας και στη θέση της μπήκε η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου. Επίσης, μέλη της κυβέρνησης λόγω του Μακεδονικού έγιναν ο Μάρκος Μπόλαρης από τις Σέρρες, η Ολυμπία Τελιγιορίδου από την Καστοριά και ο Στάθης Γιαννακίδης από την Καβάλα, που εκλέγεται όμως στην Ξάνθη.

Οι περιπτώσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Μυρσίνης Ζορμπά, που επίσης δεν σχολιάστηκαν με θετικό τρόπο, είναι διαφορετικές, αφού στόχο έχουν τη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά. Μόνο που αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται. Οσο καλές κι αν είναι οι δύο κυρίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η υπουργοποίησή τους επικυρώνει ή έστω τροχοδρομεί τη συμμαχία της ριζοσπαστικής αριστεράς με την Κεντροαριστερά. Απλώς για την ιστορία σημειώνουμε ότι η κυρία Ζορμπά το 2014 είχε γίνει στόχος έντονων επικρίσεων από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν την ήθελε στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος επειδή ήταν «οπαδός του Σημίτη»! 

Η αμφίπλευρη διεύρυνση που επιχείρησε ο Τσίπρας είναι καρικατούρα σε σχέση με αυτά που γίνονταν στο παρελθόν. Για παράδειγμα, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε αμφίπλευρες διευρύνσεις έφερνε στο ΠΑΣΟΚ, και χωρίς να τους κάνει υπουργούς, από αριστερά τον Μάρκο Βαφειάδη, τον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού, από το Κέντρο τον Γεώργιο Μαύρο, τον αρχηγό της Ενωσης Κέντρου και από δεξιά τον Ιωάννη Μπούτο, υποψήφιο πρόεδρο της Ν.Δ. Αυτά τα πρόσωπα είχαν όντως σοβαρή πολιτική σηματοδότηση και ήταν όντως σημαντικά ανοίγματα με απήχηση προς τα άλλα κόμματα, αλλά και τα εξωπολιτικά κέντρα εξουσίας. 

Το ίδιο είχε κάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου με την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ. Από δεξιά έφερε τους δύο ισχυρούς εκφραστές του φιλελευθερισμού στη Ν.Δ., τον Στέφανο Μάνο και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και από αριστερά τη Μαρία Δαμανάκη και τον Μίμη Ανδρουλάκη, που εκπροσωπούσαν την ανανεωτική-φιλελεύθερη πτέρυγα της κομμουνιστογενούς αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχαν σημαντική αναφορά στη γενιά του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, είχε κάνει πρόταση και στον Αντώνη Σαμαρά -ο οποίος τότε, και μετά την περιπέτεια της Πολιτικής Ανοιξης, ήταν εκτός πολιτικής- να τον περιλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός προτίμησε την επιστροφή στη Ν.Δ. που του πρόσφερε ο Κώστας Καραμανλής. 

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά δεν επιτυγχάνεται όχι γιατί υπάρχουν αντιδράσεις -ακόμη και ειρωνικές επικρίσεις- για τα πρόσωπα, αλλά επειδή πέραν των δηλώσεων για την ανάγκη να υπάρξει ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων δεν εκφράζουν και δεν κινητοποιούν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Είναι ατομικές προσχωρήσεις και όχι σηματωροί διεργασιών που συντελούνται. Το εγχείρημα θα κριθεί από το αν θα ακολουθήσουν κι άλλοι ή αν το κλίμα θα πολωθεί σε βαθμό που να μην επιτρέπει την οικοδόμηση προϋποθέσεων για συγκλίσεις των δύο όμορων χώρων. Πάντως, το επιτελείο του Τσίπρα φαίνεται να το έχει κατανοήσει αυτό και ως εκ τούτου θέτει νέο στόχο: να γονιμοποιηθεί η συμμαχία με την Κεντροαριστερά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τόσο στους δήμους όσο και στις περιφέρειες είναι ειλημμένη απόφαση να στηριχθούν υποψήφιοι οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι και νίκησαν κατά κράτος τους κομματικούς υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρόλος Σκουρλέτη
  
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από την Κλαυθμώνος στην Κουμουνδούρου. Γνωρίζοντας, ως υπουργός Εσωτερικών, όλη την αυτοδιοικητική ανθρωπογεωγραφία και έχοντας ευρεία αποδοχή στο κόμμα, κρίθηκε ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες τριπλές εκλογές τον Μάιο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι επρόκειτο και για έναν εύσχημο τρόπο να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο Σκουρλέτης χωρίς να του χρεωθούν ευθύνες που αντικειμενικά, ως προϊστάμενος υπουργός, είχε για την τραγωδία στο Μάτι. Ορισμένοι πάντως καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας έβαλε γραμματέα τον Σκουρλέτη και όχι τον Παππά ή τον Τζανακόπουλο, όπως είχε ακουστεί, επειδή η βασίμως πιθανολογούμενη ήττα στις εκλογές θα διαχυθεί στο σύνολο των κομματικών ομάδων και δεν θα περιοριστεί αποκλειστικά στον Τσίπρα και την προεδρική ομάδα. Οι ευθύνες θα μοιραστούν σε όλους και στην πλειοψηφία και στη μειοψηφία, και στους «δεξιούς» και στους «αριστερούς» και στους «53+», με τους οποίους είναι σύμμαχος ο Σκουρλέτης. Μάλιστα κάποιοι που γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο ο Σκουρλέτης να μη ζήτησε -και να μην πήρε- διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος σε περίπτωση ήττας στις εκλογές. Οπως μας λέει όμως κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, σε περιπτώσεις ήττας οι συμφωνίες παύουν να ισχύουν, αφού τα δεδομένα είναι διαφορετικά και αναπόφευκτα θα υπάρξουν καρατομήσεις για να αλλάξει το κλίμα. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την κυβέρνηση, στις εκλογές θα κριθεί και το κόμμα και κατ’ επέκταση και ο γραμματέας του. Μέχρι τότε όμως ο Τσίπρας θέλει ηρεμία στην Κουμουνδούρου και αυτήν ο Σκουρλέτης τού τη διασφαλίζει. 

Αυτό που δεν μπορεί να διασφαλίσει στον πρωθυπουργό το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ότι θα φέρει επενδύσεις, ανάπτυξη, δουλειές και νέο πλούτο στη χώρα. Η λήξη των μνημονίων δεν συνοδεύτηκε και από εκτεταμένες κυβερνητικές αλλαγές σε δομές και πρόσωπα και συνακόλουθα και πολιτικές που θα πιστοποιούσαν ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Τα πράγματα με κάποιες ήσσονος σημασίας και μάλλον αδιάφορες για τους πολίτες αλλαγές και προσθήκες συνεχίζουν ως έχουν. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν άλλαξε ούτε και το συντονιστικό κέντρο του Μαξίμου. Το θετικό είναι ότι ενισχύθηκε το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ αρνητικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση αριθμεί πλέον 52 μέλη, όταν το προηγούμενο διάστημα ήταν αρκετοί αυτοί που υποστήριζαν ότι «θα πάμε σε ένα μικρό και ευέλικτο Υπουργικό Συμβούλιο και θα έχουμε δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση». 

Προφανώς, επειδή είναι η τελευταία κυβέρνηση πριν από τις εκλογές ο Τσίπρας θέλησε να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα βουλευτών και συνεργατών του. Και φυσικά να προωθήσει τις αλλαγές που θα εξυπηρετήσουν τα σχέδιά του τους επόμενους -μέχρι τις εκλογές- μήνες. Μία από αυτές είναι και η ανάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου, τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα της κυβέρνησης. Η κόντρα Κοντονή - Παπαγγελόπουλου έληξε με νίκη του δεύτερου και οι γνωρίζοντες τα κυβερνητικά παρασκήνια προβλέπουν ότι εφεξής η συνεργασία του διδύμου που ηγείται του Δικαιοσύνης θα είναι ανέφελη και το κυριότερο -για τον σχεδιασμό του Μαξίμου- θα αντιμετωπίσει τις ανοιχτές και σπουδαίες δικαστικές εκκρεμότητες με ενιαία γραμμή. 

Εκεί που ενδεχομένως θα δοκιμαστεί περισσότερο η κυβερνητική συνοχή και η αποτελεσματικότητα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου είναι στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας. Σίγουρα, σε μια περίοδο ευαίσθητη και κρίσιμη λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας αποτελεί καινοτομία να ανατεθεί η ομαλή και κυρίως η αποτελεσματική λειτουργία του πιο σκληρού και αυταρχικού μηχανισμού του κράτους σε δύο γυναίκες που προσεγγίζουν εντελώς διαφορετικά -έως και αντίθετα- τα ζητήματα δημόσιας τάξης και ελευθεριών. 

Κομβική η ΔΕΘ
  
Αναμφίβολα και σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Εάν φέρει θετικά αποτελέσματα που θα βελτιώσουν την εικόνα και τα ποσοστά της κυβέρνησης οι αλλαγές -για τον Τσίπρα- θα αποδειχθούν ορθές και καλές. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι ο ανασχηματισμός πέρα από την καταλληλότητα των προσώπων στην αποτελεσματική διαχείριση των κρατικών υποθέσεων θα κριθεί πρωτίστως από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Οι αυξήσεις στον κατώτατο και υποκατώτατο (!) μισθό, η διανομή κοινωνικού μερίσματος και οι φοροελαφρύνσεις είναι καλές, αλλά αν περικοπούν οι συντάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατρακυλήσει σε μονοψήφια ποσοστά, προβλέπουν ακόμη και συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Καλύτερα να μην κατέβουμε καν στις εκλογές», μας λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός. Ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα περικόψει τις συντάξεις. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιστραφεί το δυσμενές κλίμα. Το επόμενο Σαββατοκύριακο ενδέχεται μάλιστα και να επιδεινωθεί εάν υπάρξουν σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, θα ανακοινώσει τις κυβερνητικές προθέσεις μέχρι -και για- τις εκλογές...

ΣΧΟΛΙΑ (28)

MARINA.

Δεν ξέρω άν έχει ακόμα άσσους στο μανίκι του ο Τσίπρας. Εκείνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι το μανίκι που θα φάει στις εκλογές, θα το θυμάται για πάντα ο Τουρκόσπορος.

SPARTA.

Κύριε Φελέκη ο Τσίπρας έχει μείνει κυριολεκτικά ξεβράκωτος.Έχει πεί χιλιάδες ψέματα, πλέον έχει βάλει τους συνεργάτες του Καρανίκα και Παππά να βρούν η να εφεύρουν και άλλα.Ό βρώμικος ανασχηματισμός είχε σκοπό να δώσει στον Καμμένο μία πρόθυμη και στα 4, την παροπλισμένη Κατερίνα Παπακώστα για να βγεί πέρα η ψηφοφορία για τα Σκόπια.Αυτή μαζί με την Όλγα Γκέμπελς Βλαχοαβασίλη ανέλαβαν το Υπουργείο προστασίας του αναρχικού, του κακοποιού και του λαθρομετανάστη.Ή Παπακώστα παροπλισμένη και ορθώς από την Νέα Δημοκρατία, όπως και η Όλγα Γεροβασίλη της οποίας το σκάνδαλο με την κλινική στην Άρτα, το κουκούλωσε ο Τσίπρας.Τι αποτέλεσμα να φέρουν στην διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα, αυτές οι δύο ανίκανες; Το φαινόμενο Παπακώστα μας έδειξε ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι οι πιό βρώμικοι στην Ευρώπη.Επειδή το δεξιό κόμμα της δεν την είχε σε κάποια κομματική θέση τελευταία, συμμάχισε με ένα αριστερό ανθελληνικό μόρφωμα τον ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας πλάτη μαζί με τον Καμμένο, την Χρυσοβελώνη, την Κουντουρά, τον Κουίκ, στην διάλυση της Ελλάδας.

Ο Αλέξης

Ποτέ δεν είχε άσσο στο μανίκι αλλά ένα ΜΑΝΙΚΙ που τραβούσε κάθε λίγο και λιγάκι στους Έλληνες σανοφάγους......

mitsos

Νίκο έχεις μάθει να πέζεις με άσους και δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από την εποχή των Παιδικών !!!

φι

αγαπητε μακρινε συγγενη Νικο,, αν και στο εξωτερικο χρονια , διαβαζω τα αρθρα σου , αλλα μπορεις να γραψεις και καλυτερα αν δεν σε κυνηγουσαν οι ερινυες του παλιου πασοκ..ενα αρθρο που λεει για συνταξεις ,μισθους, αναπτυξη ,κλπ, αλλα χωρις ενα οικονομικο μεγεθος ,ουτε τι επιπτωσεις θα εχει η αδιαφορια των σφυριζαιων για τον ελληνα πολιτη...συμφωνω σε γενναια περικοπη συνταξεων ,μια συνταξη οχι πολλες, και ανωτερη οχι μεγαλυτερη των 800 ευρω..τοτε ναι αυξηση των μισθων ωστε να βοηθηθουν οι ασφαλιστικες εισφορες...και γενναια μειωση της φορολογιας...με επιπονες αλλαγες για τους φοροδιαφευγοντες,, αλλα φορολογια στα επιπεδα ιρλανδιας, βουλγαριας, κυπρου....στην οικονομια αναπτυξη με υφεσιακα μετρα δεν θα ερθει ποτε.....το πειραμα με το βατραχο δεν εχει τελειωσει ακομα για τον Ελληνα, δυστυχως.....ισως το τελειωτικο ψησιμο το αναλαβει η νεα κυβερνηση ,γιαυτο και δεν θα εχει ζωη παραπανω απο 2-3 χρονια....τα υπολοιπατο 2032 οταν θα ξαναεξετασουμε αν το χρεος ειναι διαχειρησιμο .....καλα σαραντα

V

Θα ανακοινώσει την αύξηση του υποκατώτατου και του κατώτατου μισθού... Δηλαδή; Θα τα δώσει από την τσέπη του; Αν δεν βγαίνει η επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, αύξηση δεν βλέπεις. Αλλά κάτι πρέπει να πει και αυτός ο έρημος να περάσει η ώρα. Τελευταία φορά άλλωστε που θα ανέβει στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός, καθώς το αγγούρι τον ζυγώνει.

Πάλι θα πάει στο βρόντο

Θλιβερά ολα τα αναφερόμενα στο άρθρο. Όταν οι συμμορίες των κομμάτων της Βουλής, ενδιαφερονται μόνο για τους ψηφοθορους τους, πως θα τους εξυπηρετησουν, πως θα κλέψουν από παντου, κυρίως από τις κοινωνικές ομάδες του ιδιωτικού τομέα, για να τρώνε πλουσιοπαροχα οι του στρατού κατοχής, το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο. Έτσι αυτοί που κυριολεκτικά συντριβουν τον ιδιωτικο τομέα ,παρότι είναι ο μόνος που παράγει πλούτο, που βέβαια καρπουνται οι κρατιστες. Έτσι διαμορφώθηκε η καινούργια συνχρονη κοινωνία, οι πολιτες να περιφέρονται από το πρωί μέχρι το βράδυ σε παρκα και χωρους αναψυχής, χωρις να ενδιαφερόνται ποιος τους ταιζει ποιος τους συντηρεί. Με τους "εταίρους" να τους απασχολει μόνο οι λίστα με την περιουσία του Ελληνικου κράτους. Η οποία σιγα αλλά σταθερά αλλάζει χέρια, έναντι πινακιου φακής. Έτσι πορευομαστε μέσα στη απόλυτη ξεφτίλα και διαφθορά. Κατάσταση που την γνωρίσαμε και κατά το παρελθόν και τελικά έφερε ποταμους αίματος. Αλλά άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Τι μας λες τώρα, όταν εγώ και πολλά λεφτα παίρνώ και το κυριωτερο κάθομαι. Άλλη μια διαμαρτυρία που πάει και αυτή στο βροντο.

P

Κανενας δεν ξερει το ποσοστο του συφιζα που θα παρει. Ξεκιναει απο το δυο τοις εκατο και φτανει στο εικοσι που θα κατσει η μπιλια χεν ξερουμε .ολα ειναι πιθανα. Εκεινο που ξερω ειναι οτι ο λαος εχει πολυ χο τρο προβλημα με το συριζα. Ισως δουμε ενισχυ.ενη αυτοδυναμια νδ.

Προς τους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ σχολιαστές "geo" και "Δεν απαντας και ανησυχω!"...

Μην ανησυχείτε καθόλου. Σας συνιστώ να ασχοληθείτε με τα ποπουδάκια σας, διότι σας έρχεται επικών διαστάσεων "εκλογικό αγγούρι"!!!

Η κατάλληλη απάντηση.

Καλόν θα είναι οι συγκεκριμένοι σχολιαστές να προμηθευθούν σε τεράστια ποσότητα βαζελίνη, (τον πόνο τους κάπως να απαλύνει)!

Στα καθάρματα απομένουν...

Θεωρώντας ότι θα διεξαχθούν ταυτόχρονα εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, την 26-05-2019, απομένουν στα καθάρματα οκτώ, (μήνες) και είκοσι δύο, (22), ημέρες!!!

Δεδομένου ότι οι εθνικές εκλογές...

Προκηρύσσονται ένα, (1), περίπου μήνα πριν από την ημερομηνία δοεξαγωγής τους και σε κρίσιμα υπουργεία ορίζονται υπηρεσιακοί υπουργοί στους αχρείους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ απομένουν ακόμα επτάμισυ, (7,5), μήνες περίπου πανάθλιας διακυβέρνησης της πατρίδας μας!!!

Τικ - τακ, τικ - τακ...

Το ρολόϊ χτυπάει αδιάκοπα τα δευτερόλεπτα. Οι αχρείοι ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ να ετοιμάζονται για την κλωτσιά στον κ@λο την οποία τους ετοιμάζει ο ελληνικός λαός στι εθνικές εκλογές!!!

Γιαννης

Καλα μιλαμε εσπασες ρεκορ! 9 στα 9 σχολια γραμμενα απο το ιδιο ατομο! Απλα μια απορια...Γιατι καθε φορα απαντας στον εαυτο σου? Απλα 'καλος στον εγκεφαλο' η' για να φαινεστε πολλες?

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΗ, ως υπόθεση εργασίας και μόνον...

Δέχομαι ότι έχεις δίκιο. Εσύ μπορείς να κάνεις ότι έχει κατορθώσει αυτός ο σχολιαστής;;; Προφανώς όχι, συνεπώς ρούφα το αυγό σου και κλάψε με μαύρο δάκρυ για το "εκλογικό αγγούρι" το οποίο σου έρχεται...

Γιαννης

Ο ιδιος εισαι, γιατι γραφεις 'αυτος'? Και σιγα το κατορθωμα, να κανεις copy paste το ιδιο σχολιο σε διαφορα αρθρα και να απαντας απο κατω .......στον εαυτο σου!!!! χαχαχααχαχα!!!

Καημένε Γιάννη...

Αφού σε "ρούμπωσε", τι αρλούμπες συνεχίζεις να γράφεις';;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία