Imperium Τσίπρα, εκλογή από τη βάση και άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Imperium Τσίπρα, εκλογή από τη βάση και άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ

Τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας τα κατάφερε και η 17η Απριλίου θα είναι και γι' αυτόν Κυριακή των Βαΐων. Οι προεδρικοί, που θα ψάλλουν τα ωσαννά στον αρχηγό, είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων

Η αριστερή αντιπολίτευση της Ομπρέλας δεν πήγε τόσο καλά όσο περίμεναν τα ηγετικά της στελέχη. Από τους 5.000 συνέδρους "ελέγχουν" λιγότερους από 1.500. Το μπλοκ των προεδρικών, που αφενός στηρίζει την πρόταση Τσίπρα για εκλογή ηγεσίας (Πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή) από τη βάση και όχι από το συνέδριο και αφετέρου επιθυμεί την μετακίνηση από το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς σε εκείνον του ριζοσπαστικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, επεκράτησε με άνεση στην ψηφοφορία για εκλογή συνέδρων. Η Κίνηση Μελών (Νίκος Παππάς, κ.α.), η ΡΕΝΕ (Αντώνης Κοτσακάς, κ.α.), η Γέφυρα (Μπίστης κ.α.), η ΔΗΜΑΡ (Θανάσης Θεοχαρόπουλοςκ.α.), μαζί με τους διάφορους πασοκογενείς και τους "ιερολοχίτες" του Δημήτρη Τζανακόπουλου συγκροτούν μια πλειοψηφία 3/4, η οποία παρά τις μεταξύ τους διαφορές -όχι μόνον πολιτικές, αλλά και προσωπικές- έχουν ως συγκολλητική ουσία τρία πράγματα: το ιμπέριουμ του Αλέξη στο κόμμα, τη στρατηγική του για αντικατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ από την Προοδευτική Συμμαχία, πρωτίστως όμως την επιστροφή στα κυβερνητικά έδρανα, μέσω της πρότασης προς το ΚΙΝΑΛ για Προοδευτική Διακυβέρνηση.

Την ακριβή δύναμη των δύο μπλοκ θα την μάθουμε πάντως το Σάββατο του Λαζάρου, όταν και θα γίνει ψηφοφορία, με κάλπη, για την αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας. Ο Παππάς, ο Σπίρτζης και οι λοιποί Προεδρικοί δηλώνουν έτοιμοι να ...ψάλλουν τα Λαζαράκια στον Τσακαλώτο, τον Σκουρλέτη και σε όλους τους σκιαδιστές, που δεν υποκύπτουν στη γοητεία του Κέντρου και αποττάσονται τον αρχηγό. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας για να αποφορτίσει το κλίμα και να αποφευχθούν οι εντάσεις διαχώρισε την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από την δική του (επαν)εκλογή. Αυτοί που θα εκλέξουν τον Πρόεδρο μπορούν να εγγράφονται ως μέλη του κόμματος μέχρι και την ημέρα της εκλογής (15 Μαΐου), ενώ την Κεντρική Επιτροπή θα την εκλέξουν όσοι ήταν μέλη μέχρι την 21η Μαρτίου. Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως αυτοί που θα προσέλθουν στις 500, σε ολόκληρη την επικράτεια, κάλπες για να (επαν)εκλέξουν τον Αλέξη αρχηγό θα είναι ενδεχομένως και 10-15.000 περισσότεροι από τους 61.600 που θα εκλέξουν την Κεντρική Επιτροπή. Μετά το Πάσχα θα κάνουν ειδική καμπάνια, που θα καλεί τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στη "γιορτή της δημοκρατίας", όπως θα ονομάσουν την εκλογή ηγεσίας από την βάση.

Δύσκολα πάντως, ακόμη κι αν ψηφίσουν 70, 80 ή και 100.000, θα μπορέσουν να αποφύγουν την ήττα των αριθμών. Στην εκλογή του Μητσοτάκη συμμετείχαν 400.000 και του Ανδρουλάκη 270.000 πολίτες. Βεβαίως, για την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν ακόμη και οι φίλοι του κόμματος και όχι μόνον τα μέλη, όπως θα γίνει με τον Τσίπρα. Αυτό όμως, ειδικά για τους αντιπάλους και τους κακόπιστους, δεν αλλάζει την εικόνα. Τον Τσίπρα δεν δείχνει να τον απασχολεί η σύγκριση που θα επιχειρηθεί αφού, όπως λέει, "σε δύο τρεις μέρες η μάχη των αριθμών θα ξεχαστεί" και το κυριότερο "τον κόσμο τον ενδιαφέρουν τα προβλήματά του, οι πραγματικές μάχες που είναι η ακρίβεια, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, ο πόλεμος και όχι πόσοι είναι οι φίλοι και τα μέλη των κομμάτων". Σημειώνουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του διατείνονται ότι τελικά η σύγκριση των αριθμών, ειδικά με το ΚΙΝΑΛ -που είναι ο μεγάλος τους αντίπαλος για την επικράτηση στην Κεντροαριστερά- μπορεί να αποδειχθεί ευνοϊκή για τους ίδιους αν στις 8 Μαΐου, στην ψηφοφορία που θα γίνει για την αλλαγή του ονόματος του ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ, προσέλθουν λιγότεροι από 270.000. Στον ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι τα οργανωμένα μέλη ήταν περίπου 20.000, αν λοιπόν στην εκλογή αρχηγού προσέλθουν 60.000 ή 80.000 θα έχει τριπλασιάσει ή τετραπλασιάσει την οργανωμένη του βάση, που διαχρονικά είναι και το αδύνατο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ακόμη κι αν οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ μειωθούν και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αυξηθούν η βασική πολιτική διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, που είναι η συνεργασία τους για "να φύγει η δεξιά και να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση", παραμένει. Και μάλιστα, στο δρόμο προς τις κάλπες, θα παροξύνεται. Η απαξιωτική παρότρυνση του Τσίπρα προς τον Ανδρουλάκη, από την Κρήτη, "να μην νομίζει ότι ο ίσκιος που βλέπει στο λιόγερμα είναι και το μπόι του", σε συνδυασμό με το κάλεσμα για "ενότητα και μέτωπο απέναντι στη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά» προκάλεσε τη θυμωμένη απάντηση του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη ό,τι "δεν δέχεται μαθήματα προοδευτικότητας από αυτόν που για σχεδόν πέντε χρόνια κυβέρνησε με τον Καμμένο". Πάντως, ο Τσίπρας θα συνεχίσει να πλαγιοκοπεί τον Ανδρουλάκη, με αναφορές στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ και τους Παπανδρέου. Ενδεικτικό των προθέσεων του είναι η ταύτισή του με τον Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή για τη χρεωκοπία της χώρας και τα μνημόνια. Στους Δελφούς, στο Οικονομικό Φόρουμ, επανέλαβε αυτά που είπε και στο Ηράκλειο της Κρήτης, ό,τι δηλαδή θα παραλάβει χάος από τον Μητσοτάκη, "όπως χάος παρέλαβε και το 2009 ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή, όπως χάος παραλάβαμε εμείς από τον Σαμαρά και το Βενιζέλο".

Σημειώνουμε πως είναι η τρίτη φορά, σε δέκα μέρες, που ο Αλέξης ταυτίζεται με τον Γιώργο. Τις δύο πρώτες φορές από τα δύο πράσινα κάστρα, από τις μήτρες της προοδευτικής παράταξης. Την Πάτρα και το Ηράκλειο. Από την πρωτεύουσα της Αχαΐας επανέλαβε το σύνθημα του ΓΑΠ "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε", ενώ από την πρωτεύουσα, ουσιαστικά, της Κρήτης δεν τερμάτισε απλώς την ασυλία τον Καραμανλή, αλλά και τον πυροβόλησε. Η τρίτη έγινε από τον ...ομφαλό του κόσμου, τους Δελφούς, προφανώς για να το ακούσουν όλοι και κυρίως ο προοδευτικός κόσμος. Και μάλιστα, κληθείς από τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου να σχολιάσει αν η δήλωση του για τον Γιώργο Παπανδρέου, ό,τι παρέλαβε δημοσιονομικό χάος από τον Κώστα Καραμανλή, σχετίζεται με άνοιγμα προς τον προοδευτικό χώρο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, εμμέσως το παραδέχθηκε αφού είπε αυτή είναι η πραγματικότητα: "Η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου ένα έλλειμμα πρωτόγνωρο και μάλιστα αρχικά το εκτιμούσαν πολύ μικρότερο απ' ότι τελικά ήταν". Πραγματικότητα την οποίαν μέχρι τώρα έλεγε μόνον το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απέφευγε επιμελώς να επιρρίψει τις εύθυνες στον Καραμανλή, επί κυβερνήσεων του οποίου συνετελέσθη ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας. Προφανώς, το άνοιγμα του Αλέξη στον Γιώργο γίνεται για να τον βρει συμπαραστάτη στις διεργασίες που θα υπάρξουν την επομένη των εκλογών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Είτε προοδευτικής είτε για να αποκλειστεί συγκυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ.

Η συμμαχία με το ΚΙΝΑΛ (και δευτερευόντως με το ΜΕΡΑ25 ή άλλη προοδευτική δύναμη, όπως για παράδειγμα οι Πράσινοι, εφόσον τελεσφορήσουν οι διαδικασίες συγκρότησής τους και καταφέρουν να διαβούν το εκλογικό κατώφλι του 3%) αναμένεται να είναι και από τα βασικά σημεία της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα μπλοκ των προεδρικών και της Ομπρέλας. Οι προεδρικοί ομνύουν στη συμμαχία με τους κεντρώους σοσιαλδημοκράτες και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών, πασοκογενείς επί το πλείστον, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της εκλογής Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και είχαν, με τον τρόπο τους, βοηθήσει για να συμβεί αυτό, "ελαφρώς ενοχλήθηκαν από την επίθεση του Αλέξη στον Νίκο", διατείνεται υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου. Αντίθετα, οι βουλευτές και τα στελέχη της Ομπρέλας, παρότι δημοσίως δεν το ομολογούν, συνεχίζουν να βλέπουν με μισό μάτι το "τοξικό ΠΑΣΟΚ". Και στο συνέδριο, εκτός από την εκλογή ηγεσίας θα δώσουν μάχη και για τη φυσιογνωμία, τις συμμαχίες και τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σύμφωνα με αυτούς, πρέπει να παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και να μην μετατραπεί σε κακέκτυπο του λεγόμενου ιστορικού ΠΑΣΟΚ.

Κλείσιμο
Η σύγκρουση, όπως έδειξαν και οι τοποθετήσεις των "ομπρελοποιών" στο Πολιτικό Συμβούλιο (Βίτσας, Βούτσης, Καλαμαρά, Σκουρλέτης, Φίλης -ο Τσακαλώτος απουσίαζε) αναμένεται να είναι σφοδρή στις καταστατικές αλλαγές, ενώ "θα πέσουν κορμιά" για τα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Οι γνωρίζοντες τους συσχετισμούς υποστηρίζουν πως "η Ομπρέλα αν έχει το 25% των συνέδρων, στη νέα Κ.Ε θα περιοριστεί στο 15%". Και ο λόγος είναι επειδή στην επαρχία πήγε άσχημα. Ενώ στην Αττική εξέλεξε το 34% των συνέδρων στην επαρχία η δύναμή της κινείται στην περιοχή του 20%. Σημειώνουμε πως η Αττική θα εκλέξει τα 150 από τα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Αν λάβουμε υπόψιν ότι το 50% (ήγουν 150 μέλη) πρέπει να είναι γυναίκες, ενώ το 20% (60 μέλη) θα πρέπει να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όσους θέλουν να εκλεγούν στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται καθώς η σταυροδοσία περιορίζεται στο 30%. Από τους 86 βουλευτές θα εκλεγούν περίπου 60. Το 15% από την Αττική και το 20% από την περιφέρεια Στην Αττική σχεδόν όλοι -οι 23 στους 25- ενώ από τους 66 της επαρχίας θα "θυσιαστούν" οι 30 προκειμένου να είναι μεγαλύτερη η εκπροσώπηση των περιφερειακών στελεχών, όπως είναι η επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα.

Αν η μία επιθυμία του Αλέξη είναι η εκλογή του από τη βάση και η δεύτερη να σπάσει τους μηχανισμούς στην Κεντρική Επιτροπή μέσω της περιφερειακής οργάνωσης του κόμματος, η τρίτη -που είναι και ο διακαής του πόθος- είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να το πούμε απλοϊκά, ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ και να καθιερωθεί στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως ο βασικός φορέας της Προοδευτικής Παράταξης, που αντιμάχεται τη Δεξιά όχι μόνο στα θέματα της πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας, αλλά πρωτίστως για τη διακυβέρνηση της χώρας. Τα μεγάλα διακυβεύματα για τη χώρα θα είναι άλλωστε και ο σηματωρός της ομιλίας του την Πέμπτη στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά άλλωστε προέτρεψε προχθές στο Πολιτικό Συμβούλιο και προτρέπει συνεχώς τα στελέχη του να επικεντρωθούν. "Αυτά που αφορούν την κοινωνία και όχι τον μικρόκοσμο των κομματικών μηχανισμών". Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η μείωση της αγοραστικής δύναμης, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί δεν είναι παροδικό φαινόμενο, εκτιμά η ηγεσία της Κουμουνδούρου. Θα συνεχιστεί αφού οι συνέπειες, από την ενεργειακή κρίση στο σύνολο της οικονομίας, έχουν περιπλακεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος δεν προβλέπεται να τελειώσει σύντομα. Και πάντως, ακόμη κι αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες, το "ουκρανικό ζήτημα" θα συνεχίσει να αποτελεί εστία αναταραχής μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές εγγυήσεις ασφαλείας, τις οποίος, σε καμμιά περίπτωση, δεν μπορούν να επιτύχουν οι ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία, όπως προέβλεπε ένα Σχέδιο Συμφωνίας 15 θέσεων που είδε το φως της δημοσιότητας.

Εκ παραλλήλου, ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του διατείνονται ότι τα δύσκολα για τους πολίτες και τη χώρα είναι μπροστά. Οχι μόνον στα οικονομικά και υγειονομικά θέματα, αλλά και στον τομέα των εθνικών θεμάτων. Η αναβάθμιση της Τουρκίας, όπως όλα δείχνουν, είναι ραγδαία, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν από "παρείσακτος", όπως τον θεωρούσαν το Μαξίμου και οι "τουρκοφάγοι" δημοσιολογούντες, έχει αναχθεί, λένε από την Κουμουνδούρου, σε προνομιακό συνομιλητή του Κιέβου, της Μόσχας, της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών. Ο Πούτιν, ο Μπάϊντεν, ο Ζελένσκι, οι ηγέτες της ΕΕ συνομιλούν διαρκώς μαζί του, τον εμπιστεύονται και του αναθέτουν αποστολές διαμεσολάβησης, τον εξαιρούν από τις κυρώσεις, τον προμηθεύουν με F16, ακυρώνουν τον για χάρη του τον East Med, του επιτρέπουν να προσκαλεί τους Ρώσους ολιγάρχες να κάνουν έδρα τους την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη. Μάλιστα, υπάρχει περίπτωση τη βοήθεια στους Έλληνες της Μαριούπολης να τη δώσει η Άγκυρα και όχι η Αθήνα, αφού στα διπλωματικά παρασκήνια είναι έντονη η φήμη ότι η μόνη χώρα η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει διάδρομο για ανθρωπιστική βοήθεια είναι η Τουρκία αφού διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με την Ρωσία όσο και την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευθεί και τον σάλο που προεκλήθη από την τηλεοπτική εμφάνιση, μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλους του νεοναζιστικού τάγματος "Αζόφ", στην ελληνική Βουλή. Και θα συνεχίσει, όπως και με την ακρίβεια και την πανδημία να το πράττει. Εξάλλου, στο συνέδριο εκτός από τα κεντρικά πολιτικά γεγονότα, τις καταστατικές αλλαγές και το κείμενο των πολιτικών θέσεων θα συζητήσουν και για έξι θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων η υγεία, η παιδεία, η οικονομία, η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός καπιταλισμός, η νεολαία, στα οποία η Κουμουνδούρου θα ανεβάζει συνεχώς τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, αλλά και συννενόησης με το ΚΙΝΑΛ όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές... και άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ