Εμείς, η μεσαία τάξη, κάτι χρωστάμε στον Αλέξη
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Εμείς, η μεσαία τάξη, κάτι χρωστάμε στον Αλέξη

Για τον Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από την αρχή. «Οποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και πρέπει να τον τελειώσουμε». Οσοι είχαν τελευταία ελπίδα επιβίωσης τα πενιχρά επιδόματα έχουν ένα λόγο να είναι ικανοποιημένοι από τη σημερινή κυβέρνηση.

Και το «μεγάλο κεφάλαιο», στην πλειοψηφία του, έχει εκατό λόγους να στηρίζει τον σημερινό πρωθυπουργό. Ποτέ ξανά στο παρελθόν καμία κυβέρνηση δεν... εξυπηρέτησε καλύτερα τους μεγάλους επιχειρηματίες. Το έκανε τα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και εξακολουθεί να το κάνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο - υποθέτω με κάποια ανταλλάγματα.
Αρα, τι απομένει να είναι απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο σπουδαίος επιστήμονας και μεγάλος Ελληνας, δήλωνε την περασμένη Κυριακή στο «Πρώτο Θέμα» ότι «με αυτού του είδους την Αριστερά που κυβερνά σήμερα την Ελλάδα, εξαφανίστηκε η μεσαία τάξη».

Και εξηγούσε ο ίδιος ότι «αυτή η τάξη είναι το φυτώριο των πάντων, η ραχοκοκαλιά των πραγμάτων». Σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνέντευξη του καθηγητή Νανόπουλου -λες και χρειαζόταν ακριβώς αυτού του είδους η τεκμηρίωση- δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Τα ευρήματα της οποίας επιβεβαιώνουν με τον πλέον πειστικό τρόπο τη διαπίστωση του Δημήτρη Νανόπουλου, αλλά και τη γενική αίσθηση που έχουμε όλοι μας από την καθημερινή εμπειρία: Πολύ απλά ο ΣΥΡΙΖΑ τσάκισε τη μεσαία τάξη. Με ρυθμό μείωσης εισοδήματος περίπου 6% τον χρόνο. Ακόμη χειρότερα, 7 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ή δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν απροσδόκητες δαπάνες και ξαφνικές μειώσεις εισοδήματος. Μια οικογένεια της μεσαίας τάξης πληρώνει σήμερα στην Ελλάδα σε φόρους το 38% του εισοδήματός της, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 27%.


Παρά την παροιμιώδη, πολλαπλώς επιβεβαιωμένη ανεπάρκεια των κυβερνητικών στελεχών, η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα, από το 2015 έως σήμερα, υπήρξε συστηματική. Εκτελέστηκε με μέθοδο και, όλως παραδόξως για ΣΥΡΙΖΑ, με πρόγραμμα. Στο οποίο συμπεριλαμβάνονται «εργαλεία» κάθε είδους, από το πλέον προφανές της υπερφορολόγησης και των εξωφρενικά υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, τον απηνή διωγμό των ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ. έως τις πιέσεις στην αγορά ακινήτων με την επέλαση των αλλοδαπών δικαιούχων της Χρυσής Βίζας.

Το ξεζούμισμα των μεσαίων εισοδημάτων είναι ανελέητο και απροκάλυπτα τιμωρητικό - αν όχι εκδικητικό. Οι πιο ευαίσθητοι στις «ιστορικά καταξιωμένες» πρακτικές του υπαρκτού σοσιαλισμού ενδεχομένως διακρίνουν στην επιχείρηση αναμόρφωσης της ελληνικής κοινωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ τον απόηχο της βάναυσης απο-κουλακοποίησης στη σταλινική ΕΣΣΔ. Γιατί δεν είναι μόνο αυτή καθαυτή η οικονομική εξόντωση, είναι επιπλέον η στοχοποίηση και η συκοφάντηση της ελληνικής μεσαίας τάξης. Επανειλημμένως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης, η Θεανώ Φωτίου κ.ά. έχουν παραδεχτεί δημοσίως και με διάφορους τρόπους την απέχθεια που τρέφει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Οπως είχε πει ο κ. Τσακαλώτος τον Νοέμβριο του 2017, «υπερφορολογήσαμε τη μεσαία τάξη γιατί δεν πατάξαμε τη φοροδιαφυγή». Δηλαδή, όπως και να ’χει, είτε επιτυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης είτε αποτυγχάνει, η μεσαία τάξη είναι μονίμως χαμένη.

Ταυτόχρονα, δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι το εισόδημα της ελληνικής μεσαίας τάξης είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Κλείσιμο
Βέβαια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα πετάει στους αιθέρες της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, έπαψε να είναι «μια χώρα χρεοκοπημένη, το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, έχει βγει από τη μεγάλη οικονομική δυσκολία και τα μνημόνια, έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές» κ.λπ. Δεν πείθει όμως ο κ. Τσίπρας, όσο σκληρά και αν προσπαθεί να εξωραΐσει την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας. Πολύ πιο πειστικά από τα υπεραισιόδοξα αφηγήματα του Αλέξη Τσίπρα είναι, δυστυχώς, ορισμένα από τα πορίσματα του ΟΟΣΑ. Οπως η εκτίμηση ότι «οι κοινωνίες με ισχυρή μεσαία τάξη έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς και μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και καλή διακυβέρνηση». Να τα θυμόμαστε αυτά εμείς της μεσαίας τάξης όταν φτάσει η ώρα της κάλπης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα