marinos_skandamis

Μαρίνος Σκανδάμης

Σε πρόσφατα δημοσιευθείσα έρευνα καταγράφηκε ότι το 67% των πολιτών της χώρας μας δεν αισθάνονται ασφαλείς ως προς τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας. Στατιστικά όμως, η πιθανότητα να καταστεί κάποιος θύμα σκληρού εγκλήματος είναι λιγότερο από 1% το χρόνο.

Εδώ και λίγους μήνες έχει ενταθεί μια συζήτηση που κατευθύνεται και αναπαράγεται από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους και μέσα ενημέρωσης, θέλοντας να προσδώσει συγχρόνως κεντρώα ταυτότητα στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής

Για τα επαναστατικά συντάγματα του 1821 έχουν καταγραφεί διαχρονικά σημαντικές ιστορικές, νομικές και πολιτικές απόψεις. Έτσι, η έκδοση ενός βιβλίου στις μέρες μας αποκτά νόημα κυρίως, από το αν εισκομίζει μια νέα ματιά στις απαρχές της συνταγματικής μας ιστορίας. Αυτό το κατορθώνει με σαφή τρόπο ο Ξενοφών Κοντιάδης στο πρόσφατο έργο του «Η περιπετειώδης ιστορία των επαναστατικών Συνταγμάτων του 1821» από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Αυτό που συγκροτεί ένα στέρεο κράτος δικαίου είναι κυρίως, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η διαφάνεια, η προστασία  των δικαιωμάτων και ο κοινωνικός έλεγχος, που εξυπηρετείται πρωτίστως μέσα από τον πλουραλισμό και την πολυφωνία.


Η κυρία Διαμαντοπούλου από την πρώτη νεότητά της έζησε μια ζωή αξιωμάτων. Το ΠΑΣΟΚ την τίμησε διορίζοντάς την Νομάρχη Καστοριάς σε ηλικία 26 ετών.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, έγινε γνωστό και στον πλέον απληροφόρητο πολίτη της χώρας μας ότι οι συμπολίτες μας με σοβαρές παθήσεις είναι στην υψηλότερη θέση κινδύνου για τη  ζωή τους.

Μπορεί μια ζωή να χωρέσει σε ένα βιβλίο; Και αν αυτό γίνεται, τότε τι ζωή πρέπει να είναι αυτή ώστε να μπορέσει να κρατήσει τον αναγνώστη προσηλωμένο μέχρι την τελευταία σελίδα;

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» απέχει πολύ από αυτό που θέλει ο τίτλος του να δηλώσει.

Καταλαβαίνει ο καθένας ότι οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας πρέπει να συνεχιστούν σε κάποιο βαθμό, ώστε να μην διολισθήσουμε σε επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων.