LIVE

Κορωνοϊός

marinos_skandamis

Η Ο.Δ.Ο.Σ. προς τον περιορισμό των ειρηνικών διαδηλώσεων;

Μαρίνος Σκανδάμης

H ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποίησε τη νεοσυσταθείσα Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (Ο.Δ.Ο.Σ.) ανήμερα της επετείου της 17ης Νοέμβρη.

Αυτή η ομάδα αστυνομικών, που σύμφωνα με το αυθημερόν δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως σκοπό της «την διαχείριση και οριοθέτηση συναθροίσεων χαμηλής και μεσαίας επικινδυνότητας», φαίνεται πως αποκαλύπτει κάποιες ιδιαίτερες σκέψεις της κυβέρνησης για το πώς αντιλαμβάνεται τη σχέση δημόσιων συναθροίσεων και δημόσιας ασφάλειας ή τάξης.

Και αυτό γιατί κατά κανόνα στο παρελθόν, η συγκρότηση ομάδων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Αστυνομίας απηχούσε πρωτίστως τις ανάγκες για άμεση επέμβαση για την πρόληψη ή καταστολή του κοινού εγκλήματος (λ.χ. ομάδα Ζ, ομάδα ΔΕΛΤΑ, ομάδα ΔΙΑΣ κ.λπ.).

Γι αυτό και η συγκρότηση μιας μόνιμης ειδικής ομάδας για την οριοθέτηση των συναθροίσεων, σε συμβολικό επίπεδο, φαίνεται πως κατατάσσει συνολικά αυτές τις πολιτικές εκδηλώσεις στο χώρο της παρέκκλισης, αν όχι της παραβατικότητας.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι αρμοδιότητες της Ο.Δ.Ο.Σ., όπως επιγραμματικά αναφέρονται στο δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ., επικεντρώνονται κυρίως στην διαμεσολάβηση με τους υπευθύνους των συναθροίσεων, είναι προφανές ότι επιχειρησιακά αφορούν και κατευθύνονται μόνο σε όσους θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Διότι με όσους κατεβαίνουν στον δρόμο για να κάψουν ή λεηλατήσουν, δεν υπάρχει αυτονόητα οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ή «διαμεσολάβηση».

Επομένως κατά την κυβέρνηση και την ΕΛ.ΑΣ., οι συναθροίσεις ειρηνικών διαδηλωτών φαίνεται να θεωρούνται a priori ως ενέχουσες (προ)εγκληματικό χαρακτήρα που πρέπει να ελεγχθεί.

Η απολιθωμένη αυτή αστυνομική αντίληψη για το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι ολισθηρή και δημοκρατικά επικίνδυνη.

Έρχεται μάλιστα να προστεθεί στη συνολική λειτουργία της κυβέρνησης που έχει πετύχει να εγκαταστήσει ένα καθεστώς συρρίκνωσης της πολυφωνίας σε πολλά ΜΜΕ, όπως το Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε με πρόσφατη ανακοίνωσή του σε σχέση με το δυσανάλογα πολύ χρόνο που διαθέτουν τηλεοπτικά μέσα στην προβολή του κυβερνητικού έργου, ενώ την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση «κόβεται» συστηματικά από την τηλεοπτική παρουσία της.

Δεδομένου ότι η φωνή της αντιπολίτευσης εξαφανίζεται μιντιακά, οι πραγματικοί χώροι που απομένουν για να ακουσθεί, είναι -μεταξύ ολίγων άλλων- και αυτοί της δημόσιας συνάθροισης.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιλέγοντας να δημιουργήσει την Ο.Δ.Ο.Σ. για την αντιμετώπιση των ειρηνικών διαδηλωτών, δεν μπορεί να πείσει πως δεν επιδιώκει να περιορίσει τον αντιπολιτευτικό λόγο και στους δρόμους.

Μάλιστα, η επιλογή της ΝΔ να θέσει σε πρώτη επιχειρησιακή εμφάνιση την πιο πάνω νέα αστυνομική ομάδα ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, είναι αμνήμων και ασεβής σε όσους βίωσαν την αστυνομική βία των μαύρων εποχών.

Αλλά και σε νομικό επίπεδο, δεν μπορεί εύκολα η κυβέρνηση να καλύψει την δημιουργία της Ο.Δ.Ο.Σ. υπό την έννοια του Αστυνομικού Διαμεσολαβητή του Ν. 4703/2020. Όχι μόνο γιατί αποτελείται -όπως καταγγέλλεται από της αστυνομικές συνδικαλιστικές ενώσεις- από άπειρους Αστυφύλακες που μόλις αποφοίτησαν από τη Σχολή Αστυφυλάκων, αλλά και γιατί στο νόμο δεν προβλέπεται η λειτουργία επιχειρησιακής ομάδας, αλλά μόνο του εξειδικευμένου προσώπου του Αστυνομικού Διαμεσολαβητή.

Δεν είναι τυχαίο επίσης, ότι η επιλογή για τη συγκρότηση της Ο.Δ.Ο.Σ. ήδη συναντά τη σκληρή κριτική των συνδικαλιστικών φορέων της Αστυνομίας που βλέπουν τα αστυνομικά τμήματα να υποστελεχώνονται για να συγκροτηθεί μια ομάδα "αλλότριων καθηκόντων".

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει σύντομα να καταλάβει ότι δεν της επιτρέπεται με νομικές και επιχειρησιακές ακροβασίες να στρέψει την αστυνομία κατά των πολιτών αυτής της χώρας, ενοχοποιώντας και στοχοποιώντας ταυτόχρονα τους Έλληνες αστυνομικούς στα μάτια της κοινωνίας ως τους διώκτες των όποιων ειρηνικών διαδηλώσεων.

Ο εκδημοκρατισμός της ΕΛ.ΑΣ. έχει τη σφραγίδα της δημοκρατικής παράταξης και δεν πρέπει να τεθεί σε διακινδύνευση.-

*Δικηγόρος – Διδάκτωρ Νομικής, Στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Φορολογούμενος

Το συγκεκριμένο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ το συμπαθώ, διότι είναι ο καλύτερος σπόνσορας του Κυριάκου. Να γράφετε τακτικότερα...

kasi

στον αρθρογράφο: Ακόμη δεν καταλάβατε ότι και οι προγραμματισμένες ως "ειρηνικές συναθροίσεις" διαδηλωτών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ειρηνικές και καταλήγουν σε επεισόδια, καταστροφές, τραμπουκισμούς;;;; ΠΡΕΠΕΙ ναι Πρέπει! οι δήθεν συναθροίσεις/πορείες/διαδηλώσεις να θεωρούνται ως ΕΝΕΧΟΥΣΕΣ (κατά πάσα πιθανότητα) -για οποιαδήποτε κυβέρνηση- εγκληματικό χαρακτήρα, γιατί απλούστατα ΕΧΟΥΝ τέτοιο και ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ εκεί. Τί είναι αυτά που γράφετε;;; Πήρατε οι αριστεροί δημοσιογράφοι σβάρνα και κατηγορείτε την αστυνομία!!! Για Ποιό "συνέρχεσθαι" μιλάτε;;;; για την ξεδιαντροπιά εκείνων που κατέβηκαν στην πορεία και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων τους με τη διασπορά του κορωνοϊού;;; "Δημοκρατικά επίκινδυνη" είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων που εν ονόματι της ΔΗΘΕΝ ιδεολογίας τους δεν σέβονται τις ζωές των άλλων....

η κυβέρνηση έχει ήδη τεθεί εναντίον των πολιτών αυτής της χώρας

Τους ενοχοποιεί, τους κυνηγά, τους προπηλακίζει, τους εχθρεύεται ως "ύποπτους" και τους έβαλε και τον φερετζέ της "ατομικής ευθύνης". Η αντιπολίτευση ΟΦΕΙΛΕΙ να αφήσει κατά μέρος τα μικροπολιτικά της και να ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ δυναμικά κινητοποιώντας και τον κόσμο προτού είναι πολύ αργά. Η κυβέρνηση αυτή ΠΡΕΠΕΙ να πέσει το συντομότερο. Συνιστά όλεθρο για τη χώρα.

@

Μάλλον εναντίον των ηλίθιων έχει ταχθεί, αλλά εσύ μας υπενθυμίζεις ότι ο αγώνας αυτός είναι άνισος.

Πολιτης

Αρθρογράφε πότε θα καταλαβεις οτι εμείς "Ο ΛΑΟΣ" είμαστε με την νομιμότητα και όχι με τους ακραίους γραφικούς του 5%. Καληνύχτα στα κουμμουνιστικά σας όνειρα

κωστας

Επειδη τελευταια φορα που τσεκαρα, την ειδικευση στη μαχη του δρομου την εχουν οι κομμουνιστες και οι ναζι, ολο το αρθρο ειναι γραμμενο για τα "δικαιωματα του πολιτη", ενω στην πραγματικοτητα προσπαθει να αθωωσει και να προστατεψει αυτες τις δυο ομαδες. Και να ηταν μια-δυο φορες την τετραετια, να πω παει στο διαλο, αλλα ετουτοι οι συνδικαλισταδες μανα'μ, το κανουν καθε μερα. Και τακτικα, καινε και τιποτα. Κι αν τους πετυχει και καμμια εγκυος, ποιος τους πιανει. Οχι οτι προκειται να συλλαβουν κανενα, ποσο μαλλον να εκτισει ποινη. Λοιπον αριστερη πτερυγα του Πασοκ, που ξεσκονισε τις μαρξιστικες καταβολες του Ανδρεα, και ετοιμαζεται να κατεβει στους δρομους μπας και ξεκολλησει απο το 6%, ο λαος δεν σας θελει πια. Κατι ξεχασμενα γεροντια σας εχουν μεινει, και κατι ξεχασμενοι αφισσοκολλητες που κανεις δεν θελει. Οι υπολοιποι εχουμε παει παρακατω, δεν ενδιαφερομαστε για τα καταλοιπα που σας αφησε η χουντα, δεν φοβομαστε τον ιδιο φασισμο. Αντιθετα, φοβομαστε τον φασισμο των μειοψηφιων, των δικαιωματιστων, των λαθρομεταναστων-εισβολεων, των κρατιστων που εχουν μαθει να απομυζουν σαν βδελλες ενα τεραστιο αντιπαραγωγικο και απροσωπο δημοσιο. Ωρα σας καλη στη συνταξη.

επιτελους συνελθετε...

να θυμασαι κε Σκανδαμη οτι το ΠΑΣΟΚ αλλαξε την ΕΛΛΑΔΑ, δεν ειχε καμια σχεση με τσιπραιους, παπαδες, καρανικες και λαμπρους...

να συνεχισουμε την ζουγκλα...

εκτος απο εκεινους που σπανε κυρ Μαρινο μου ειναι κι εκεινοι που κλεινουν καθημερινα το κεντρο της Αθηνας για ψυλλου πηδημα... εκεινους ποιος θα τους διαχειριστει;;;;

Αρθούρος

Αν και οι περισσότεροι με έχουν κσλύψει, τελικά κάποιοι συνομήλικοι, όπως ο Μαρίνος, έχουν φαίνεται ακόμα ψυχολογικά προβλήματα από εκείνη την εποχή, άσχετα αν οι περισσότεροι δεν την έζησαν από μέσα. Επίσης, την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, είχε αναλάβει η τηλεοπτική προπαγάνδα να μας κάνει σε όλους τους νέους εκείνης της εποχής μία τρομακτική πλύση εγκεφάλου γιά το τί έγινε στο ΕΜΠ το 1973 και την ενοχή των Σωμάτων Ασφαλείας να τη μεταθέσουν σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό γιά πάντα. Αυτοί οι φόβοι, οι ευαισθησίες από μία εποχή που δεν τη ζήσαμε εμείς, μετατίθενται τεχνητά στο σήμερα, επειδή η Αριστερά σε τέτοιες συνθήκες γεννήθηκε και μεγάλωσε κι απ' αυτές ζεί και συντηρείται. Η Αριστερά με τους μηχανισμούς της. Όχι, τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα που έχουν επανειλημμένα πονέσει από τις "ειρηνικές" δήθεν διαδηλώσεις. Εξάλλου, δεν είναι σίγουρο ότι ακόμα και στις ολιγάριθμες πορείες δεν υπάρχουν ταραχοποιά στοιχεία που έχουν κατεβεί γι' αυτόν ακριβώς το λόγο: να παίξουν ξύλο με τους αστυνομικούς. Επίσης, ο αγαπητός κύριος Μαρίνος έχει μετρήσει πόσες τέτοιες πορείες έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία και νεκρώνουν την οικονομική ζωή στο κέντρο όλων των μεγάλων πόλεων; Είναι ευχαριστημένος με αυτό; Ζούμε στη δικτατορία αδελφέ, όπου πέρα από την ανυπαρξία δικαιωμάτων, υπήρχε ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων με ΑΕΠ αξιοζήλευτο ακόμα κι από ανεπτυγμένες χώρες; Δεν τους ένοιαζε και τόσο και το ρίχνανε στις πορείες, το οποίο συνεχίστηκε γιά μία δεκαετία ακόμα. Σήμερα τα μαγαζιά ψάχνουν και το δίευρο επειδή είμαστε όλοι χρεωμένοι. Επιτέλους μ' αυτά τα δικαιώματα. Στηρίχτηκαν, ενισχύθηκαν ναι, αλλά χρειάζεται και η παραγωγική βάση που θα τα στηρίζει στο διηνεκές.

Dum Spiro Spero

παλι γραφεις σαχλαμάρες ? Μετα ειστε καθηλωμένοι στο 6% και δεν βλεπετε φως στο τούνελ

Άγγελος

Ποιός διαφωνεί πως όσοι προκαλούν και προσκαλούν κόσμο να συμμετάσχει σε απαγορευμένες από την πολιτεία, πορείες και διαδηλώσεις, (που είναι βόμβες διασποράς του κορονοϊού), για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των απλών ανθρώπων, δεν σέβονται τους νόμους και κατ' επέκταση τους συνανθρώπους τους. Πρόκειτε για πολιτικά υποκείμενα που επενδύουν στην καταστροφή νομίζοντας πως θα αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Θα έπρεπε ήδη να έχει επέμβει εισαγγελέας και να έχει καλέσει τουλάχιστον τους υπευθύνους των διαδηλώσεων και πορειών. Τα αποτελέσματα της εμμονής να παρελάσουν, θα τα δούμε αρχάς Δεκεμβρίου και θα αναζητούμε τους λόγους για την έξαρση των κρουσμάτων, αλλά όχι τους υπεύθυνους. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, έκανε μια από τις καλύτερες, πιο τεκμηριωμένες και με προτάσεις ομιλία, προχθές στην βουλή, για το θέμα της πανδημίας, όταν οι υπόλοιποι σκυλοβρίζονταν.

Πασόκε Αγγελε

ΠΑΣΟΚ is dead, you know?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία