LIVE

Κορωνοϊός

bloger-removebg-preview__1_

Κάποιος να πάει τη χώρα μπροστά

Μανώλης Χριστοδουλάκης

Είναι γεγονός ότι μέσα στο δημόσιο διάλογο για τη διαχείριση της πανδημίας, το ρυθμό εμβολιασμού, τις κοινωνικές και οικονομικές της επιπτώσεις, οι περισσότεροι από εμάς, αντιλαμβανόμαστε παράλληλα ότι η ανοσία της αγέλης δεν θα σηματοδοτήσει απλώς το τέλος μιας δύσκολης συγκυρίας. Πολύ περισσότερο, η υγειονομική κρίση και ο συντριπτικός τρόπος που άλλαξε τη ζωή μας, αναδεικνύοντας τις παθογένειες του σύγχρονου κόσμου και επιταχύνοντας τα ιδεολογικά διλήμματα των επόμενων δεκαετιών, σηματοδοτούν τη αρχή μιας νέας εποχής. 

Σε αυτήν, ο ισχυρός και ο ανθεκτικός θα είναι αυτός που θα αντιληφθεί εγκαίρως την ανάγκη για τον επανασχεδιασμό του κράτους, των κοινωνικών και οικονομικών του δομών με τρόπο που θα απαντήσουν στην «κανονικότητα» της ψηφιακής εποχής, του αυτοματισμού, της κλιματικής κρίσης και των διαρκώς εντεινόμενων διεθνών αλληλοσυσχετίσεων.

Και σε αυτήν την πρόκληση μπροστά βρίσκεται και η χώρα μας. Έχοντας την ευκαιρία τώρα να διαμορφώσει μία Ελλάδα μπροστά από την εποχή της. Και φαίνεται πως η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί. Ή μήπως όχι;

Μεταρρύθμισε λέει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και αντί να μιλήσει για την ανάγκη εξωστρέφειας των ακαδημαϊκών μας Ιδρυμάτων, για την προαγωγή της έρευνας, της τεχνολογικής καινοτομίας, της πρακτικής άσκησης, το διεθνή αλλά και τον κοινωνικό τους ρόλο, τη διασύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας, των αποφοίτων με την αγορά εργασίας, «μεταρρύθμισε» τα σώματα ασφαλείας. Έβαλε έτσι τα Πανεπιστήμια με «ασφάλεια» στη νέα δεκαετία.

Μεταρρυθμίζει τώρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και αντί να μιλήσει για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, την περεταίρω αποκέντρωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, συνοδευόμενων φυσικά με τους απαιτούμενους πόρους και εργαλεία, αντί να δομήσει πάνω στο 1ο και τον 2ο βαθμό το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας με βάση τη διακριτή περιφερειακή αναπτυξιακή ταυτότητα της κάθε περιοχής, «μεταρρυθμίζει» τον εκλογικό τους νόμο. Βάζει έτσι με «ασφάλεια» τις υφιστάμενες γαλάζιες διοικήσεις στη νέα τετραετία.

Μεταρρύθμισε την αγορά εργασίας. Και αντί να μιλήσει για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που χρειάζεται το νέο περιβάλλον της τηλεργασίας, να καταπολεμήσει τις ελαστικές μορφές εργασίας, να επαναπροσδιορίσει την έννοια του ελεύθερου χρόνου, του ωραρίου, της υπερωρίας, όχι με τρόπο δογματικό και ιδεοληπτικό αλλά με τρόπο που θα διασφαλίζει εκ νέου την εργασιακή αξιοπρέπεια του σήμερα και όχι των προηγούμενων δεκαετιών. Αντί να αναβαθμίσει την δια βίου μάθηση και την επανακατάρτιση που θα απαντήσει στην αναδιαμόρφωση του επαγγελματικού χάρτη που θα φέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση, ο αυτοματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, «μεταρρύθμισε» την εκ περιτροπής εργασία, την κατάργηση των συλλογικών διεκδικήσεων, θεωρώντας την επιδοματική εξάρτηση ως πελατειακή λύση για την επόμενη ημέρα της εργασιακής ανασφάλειας, μέσα σε ένα παντελώς αρρύθμιστο νέο περιβάλλον. Θέτει έτσι με «ασφάλεια» την εργοδοσία έναντι της απειλής της εργασιακής αυθαιρεσίας.

Μεταρρύθμισε το σύστημα υγείας. Και αντί να μιλήσει για το σχέδιο σύγχρονων αναβαθμισμένων υπηρεσιών δημόσιας υγείας, για ενιαίο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, για τη συστηματοποίηση της διαχείρισης χρόνιων παθήσεων, για την ψυχική υγεία, τη διαλειτουργικότητα της ιατρικής πληροφορίας, τη στήριξη στην πράξη γιατρών και νοσηλευτών, τη μόνιμη κάλυψη των λειτουργικών κενών, διαχειρίζεται την πανδημία πυροσβεστικά, βαφτίζει χώρους ανάνηψης σε ΜΕΘ, χειροκροτά με θέρμη τους υγειονομικούς στο μπαλκόνι, και αφήνει το ΕΣΥ σε μία συστηματική απαξίωση. Στρώνει έτσι με «ασφάλεια» το έδαφος, για την αντικατάσταση του από την ιδιωτική υγεία.

Αν προσέξατε, όλα γίνονται με «ασφάλεια». Είναι το εργαλείο του φόβου, ικανό να δημιουργήσει τις απαιτούμενες νέες διχαστικές τομές, τα νέα στρατόπεδα. Αυτά χρησιμεύουν ώστε να κρυφτεί πιο εύκολα η ένδεια μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, και πάντα η συζήτηση να μην αφορά στο τι δεν έκανε τελικά αυτή η κυβέρνηση. Αλλά, στο κατά πόσον κατάφερε να περάσει – έστω και λίγο – πάνω από τον χαμηλό πήχη της προηγούμενης.

Όμως, τόσα χρόνια μετά… μας αξίζει κάτι καλύτερο από στείρους διαξιφισμούς και συμψηφισμούς ανικανότητας. Κάποιος που να μπορεί να πάει ξανά τη χώρα μπροστά.

*Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Xenos

Ο άνθρωπος δεν μπορει να βοηθησει την Ελλάδα να παει μπροστα διοτι εχει ιδεολογικες αγκυλωσεις. Φυσικα και η "ασφαλεια" που την ειρωνευεται ειναι απαραιτητη προϋπόθεση για να παει ενα κρατος μπροστα. Γραφει για εξωστρεφεια των πανεπιστημίων. Μα ολοι αυτοι οι αριστεροι που εχουν φερει τη βια μεσα στα Πανεπιστήμια ειναι κατα της εξωστρέφειας, κατα της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορα εργασιας κλπ. Πολυ σωστα επραξε η Κυβέρνηση. Ξεβρωμισε τις φοιτητικες εστιες οπου ειχαν γινει το άντρο Αλβανών κακοποιών και αντιεξουσιαστών. Αυτό ίσχυε στις εστιες στου Ζωγράφου. Δηλαδη η υπαρξη βασης στην εισαγωγη στα Πανεπιστήμια αλλά και ο περιορισμος στους αιωνιους φοιτητες δεν βοηθει την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων; Λυπηρο αρθρο ενος νεου ανθρωπου οπου θελει να κανει αντιπολίτευση γραφοντας γενικοτητες και χωρις ουσια.

Κάντε πρόεδρο τον Χριστοδουλάκη

Μόνο έτσι ο χώρος θα πάει μπροστά! Μόνο έτσι το κόμμα θα διεκδικήσει πάλι την εξουσία. Μόνο έτσι θα έρθει η Νέα Αλλαγή!!

Γιώργος

Αν θέλετε να πάει η χώρα μπροστά καλέστε στην Ελλάδα τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό με καλούς μισθούς και δώστε τους χρόνο να νοικοκυρεψουν την Ελλάδα. Με ελλαδικές νοοτροπίες δεν γίνεται δουλειά. Μάγκες μου συμμορφωθειτε, που λέει και το τραγούδι.

λογια,λογια,

μπορεις να μας πει συγκεκριμενα και με ακριβεια πως ολα αυτα που λες γινονται πραξη?

Αν ήξερε να μετράει δεν θα ήταν σοσιαλιστής

Η απάντηση λέγεται λεφτόδεντρο. Φυτρώνει στον κήπο του Άη Βασίλη.

Άθλια μεταπολιτευτική κάστα συνταξοφρόνων

H αναλογία συνταξιούχων προς εργαζομένους είναι 1/1,3 που αποτελεί και παγκόσμιο ρεκόρ! Οι κρατικές συντάξεις πρέπει να πάνε στο 1/4 του βασικού μισθού (100 ευρώ δηλαδή) ξεκινώντας από βουλευτές και δικαστές. Βεβαίως αυτό δεν θα γίνει ποτέ, υπάρχουν 3.000.000 συνταξιούχοι που προτιμούν να χάσουμε την Κρήτη από το να παραδεχτούν ότι χρεωκοπήσαμε. Οπότε το μέλλον είναι μόνο συνταξισμός και ισλαμισμός και φυγή των κανονικών ανθρώπων. Δεν υπάρχει πάτος.

Nontas

Άρα τι προτείνεις; Να κάνουμε ευθανασία στην μάνα μας και στον πατέρα μας;

πλ

ένα γενικόλογο άρθρο σε βαθμό αστείου που δεν παίρνει πάνω απο 10 λεπτά να συνταχθεί, αναφέρεται στην εξωστρέφεια των ΑΕΙ όταν η ΠΑΣΠ που ήταν πρόεδρος πολεμά χρόνια την ίδρυση ξένων ΑΕΙ ή παραρτημάτων στη χώρα, οι έδρες καθηγητών επί ΠΑΣΟΚ έγιναν κληρονομικό δικαίωμα και το κόμμα του αντιδρά στην αξιολόγηση των καθηγητών, ενώ ο ίδιος είναι επισκέπτης στο LSE. Αναφέρεται στον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, όταν το αποτέλεσμα του ισχύοντα νόμου είναι η χαμηλότερη απορρόφηση του ΕΣΠΑ και επενδύσεων εδώ και χρόνια, αναφέρεται στην υγεία όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι περρισότερες ΜΕΘ και κλίνες απο την ίδρυση του ΕΣΥ ενώ η κυβέρνηση ΓΑΠ παρέδωσε τις λιγότερες ΜΕΘ τα τελευταία 30 χρόνια!! επίσης ενώ καλό θα ήταν να μας δώσετε ένα παράδειγμα της πρωτοβάθμιας υγείας απο την υπόλοιπη ευρώπη καθώς και την εύρεση των πόρων, θεωρώ αυτονόητο για έναν τεχνοκράτη. Το καλύτερο δε είναι ότι σχολιάζει την αγορά εργασίας όταν το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου προ μηνός κατέταξε την Ελλάδα στην τρίτη θέση προστασίας του εργατικού δυναμικού!!

Κινημα Αλλαγης Α.Φ.Μ

Οι νεανικες επικοινωνιακες βιτρινες δεν αρκουν για να ξεχασουμε εκεινους που ελεγαν πως λεφτα υπηρχαν...για να γινουν εξουσια και να μας βαλουν σε μνημονιο να εφαρμοσουν ΕΝΦΙΑ να καταργησουν τα δωρα ολων των συνταξιουχων και ολων των δημοσιων υπαλληλων και να μειωσουν μισθους και συνταξεις και σημερα χρωστανε στον λαο περισσοτερα απο 220.000.000 ευρω. Μετα τις επομενες εκλογες...η Φωφη θα κανει παρεα με τον λεβεντη κατ ονομα και τον παντελως καμμενο λεγοντας τους πως καταφερε σε ηλικια 19 ετων να διοριστει στην τραπεζα της Ελλαδος και να γινει αμεσα μετακλητη υπαλληλος του ΠΑΣΟΚ .

Πάψε ρε μπααθιστή επιτέλους

Χρεωκόπησε το κράτος 3 απανωτές φορές κι εσύ ακόμα ονειρεύεσαι κρατικές συντάξεις και μάλιστα μεγαλύτερες από τον βασικό μισθό;

Σαμιώτης

Όταν ο Γ.Παπανδρέου έλεγε πως, "Λεφτά υπάρχουν", υπήρχε και συνέχεια που έλεγε, "αν τα διεκδικήσεις, αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας". Και συνεχίζοντας είπε. "Εάν πλήρωνε ο φορολογούμενος σωστά τους φόρους δε θα είχαμε προβλήματα και Μνημόνιο. Θα είχαμε υγιή ταμεία. Θα αντιμετωπίσουμε το παρελθόν. Θα εφαρμόσουμε το νέο φορολογικό σύστημα και θα προχωρήσουμε. Λεφτά υπάρχουν, αλλά δε ξέρουμε που πάνε". Λεφτά υπάρχουν. Αυτές τις δύο λέξεις ήρθε να «δικαιώσει», τέσσερα χρόνια μετά, ο Γιάννης Δραγασάκης . Και έχει δίκιο. Διότι αυτές οι λέξεις – όχι μόνες και αποκομμένες όπως καταγράφηκαν στην ιστορία, αλλά στο συνολικό πλαίσιο που είχαν τεθεί – ήταν ίσως η πιο μεγάλη αλήθεια που είπε ποτέ ο Γιώργος Παπανδρέου. Κι αν πρέπει να κατηγορηθεί και να λογοδοτήσει για κάτι, είναι επειδή άφησε αυτή την αλήθεια μισή. Δεν την δικαίωσε, δεν μπόρεσε, δεν τον άφησαν, δεν τον βοήθησαν, δεν συναίνεσε η αντιπολίτευση, να βρει πού είναι και πού πάνε τα λεφτά. Είπε λοιπόν ο Δραγασάκης : «Αδικούμε λίγο τον Γιώργο Παπανδρέου. Είχε πει το «υπάρχουν λεφτά» με την έννοια πού πάνε τα λεφτά. Το 2008 η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, είχε να διαχειριστεί περίπου 60 δις ευρώ! 15 δις ευρώ από την αύξηση του ΑΕΠ, 3 -4 δις ευρώ από κοινοτικούς πόρους και άλλα 39 από δανεισμό. Άρα το ερώτημα ήταν πού πάνε τα λεφτά». Πιστεύω να μην χρειαστεί στο μέλλον να αναρωτηθούμε, "που πήγαν τα λεφτά", τα οποία παρεμπιπτώντος είναι πάλι 60 δις.

Σακίλ

Τους πόρους κι εργαλεία δεν τους έβαλες σε μαύρο πλαίσιο. Γιατί; Μήπως ξέρεις ότι είναι το πιο δύσκολο σημείο για όλους σας; Όσο για τις υπερωρίες το ίδιο. Τώρα που θα καταργηθούν διότι κι εκεί δεν υπάρχει αξιοκρατία τόσα χρόνια και σύμφωνα με την προσφορά του κάθε υπαλλήλου. 20 ώρες τον μήνα ως πλαφόν όταν έχεις δουλέψει και παραπάνω προηγούμενα χρόνια και ποτέ πιθανόν να μην έχεις πληρωθεί...Θα μπορούσες να πεις να υπάρχουν υπερωρίες,όταν κάποιος τις κάνει ή ένα μπόνους παραγωγικότητας...,με μεγαλύτερο οικονομικό όφελος στις δημόσιες υπηρεσίες, του εκάστοτε εργαζόμενου που γνωρίζει το αντικείμενο και που έχει προσφέρει πολλά, αλλά και σε μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος ως συνειδητές πράξεις προσφοράς προς τους πολίτες. Με λίγα λόγια μεγαλύτερη δικαίωση στην θέληση για προσφορά...Για το Ε.Σ.Υ. τώρα είσαι λάθος. Καλύτερα να επισκεφτείς τα νοσοκομεία, για να διαπιστώσεις τις βελτιώσεις σε πιο γρήγορες και αποτελεσματικές ιατρικές πράξεις. Υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον πλέον από την ιατρική κοινότητα,με πιο γρήγορες παρεμβάσεις στους ασθενείς και στα εξωτερικά ιατρεία των εφημεριών. Κάντε και καμιά βόλτα να τα δείτε μόνοι σας....Θα μπορούσες σίγουρα να πεις ότι δεν είναι μόνο η ψηφιακή διακυβέρνηση που μπορεί να λύσει όλα τα θέματα στο ελληνικό δημόσιο,όταν εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν υπηρεσίες που έμειναν πίσω από εργατικό δυναμικό σε υπηρεσίες ωφέλιμες στον πολίτη. Γενικά αόριστες οι προσεγγίσεις του άρθρου σας,χωρίς τις μεγάλες αλήθειες που θα ήθελαν να δούνε ακόμη και ψηφοφόροι σας...

Να έιχαμε να λέγαμε...

Καλά από προτάσεις και ιδέες άλλο καλό... ο Μητσοτάκης θα έχει περισσότερες και από εσένα, το έχει αποδείξει και ας τον βρίζετε.... σε μια χώρα που χαίρεται να είναι Ελλαδιστάν... που δεν θέλει καμία αλλαγή στην πράξη αλλά στα λόγια να είχαμε να λέγαμε... ποια εξωστρέφεια όταν σε καλόπαιδα πεις... διάβασε τι γράφω... πεις, εκφράσεις μια άλλη άποψη κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα... ωραία τα λόγια... θελω να δω οργανόγραμμα, να δω πλάνο, σχέδια, βήματα.... 1, 2, 3 ... και μετά ελάτε να μου πείτε.... εαν δεν έχει ξεσηκωθεί ο γνωστός Σύριζα με την άλλη αριστερά....

ΑΘΗΝΑ

Πολύ τεκμηριωμένη άποψη!!!! Υπάρχει ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σ' αυτή τη χώρα τελικά

Τεκμηριωμένη χωρίς αριθμούς;

Κι εσείς πασόκ;

Κατανοητη

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ νουμερο 2 .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία