Η ψήφος της οργής που έδιωξε τον Τσίπρα
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Η ψήφος της οργής που έδιωξε τον Τσίπρα

Επιτέλους τέλος! Το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου στις εκλογές του 1993 αναφώνησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες  που επέλεξαν με την ψήφο τους τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μαυρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ψήφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε χαρακτηριστικά κοινωνικής διαμαρτυρίας.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου σηματοδοτεί μια επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από μια παρένθεση ενός ψευδεπίγραφου λαϊκισμού που κατέληξε σε έναν πρωτοφανή συμβιβασμό και σταδιακά εκφυλίστηκε σε ένα απίστευτο πολιτικό κυνισμό.

Η μεγάλη ανατροπή που ξεκίνησε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου έχει βαθιές κοινωνικές ρίζες. Μια συμμαχία των παραγωγικών πολιτών της χώρας, που χρησιμοποιήθηκαν μόνο ως φορολογικά υποζύγια για να εκθρέψουν ένα μηχανισμό επιδομάτων και στήριξης της εκλογικής πελατείας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε μια σιωπηλή επανάσταση.

Όλο και περισσότεροι αντιλήφθηκαν ότι οι επενδύσεις δεν έρχονται με διαταγές, πραγματικές δουλειές δεν δημιουργούνται με διορισμούς και τοποθετήσεις σε προγράμματα και η οικονομία δεν ανακάμπτει με ιδεολογήματα και ενέσεις αισιοδοξίας από τους πιστωτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ψήφο του λαού με την ίδια ατζέντα που θα μπορούσε να ονομάσει κάποιος κοινωνική δικαιοσύνη της μιζέριας που σπρώχνει όλο και περισσότερους στο οικονομικό αδιέξοδο.

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που κάποιοι τον φώναζαν ειρωνικά «Κούλη», εναπόθεσαν οι πολίτες τις τελευταίες ελπίδες τους για μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και για την αλλαγή αναπτυξιακής ατζέντας.

Κλείσιμο
Τη συσπείρωση των πολιτών στις τάξεις της ΝΔ βοήθησε η προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι χαμηλών τόνων και πράος, επιτυγχάνοντας με το προφίλ του να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ.

Η κοινωνική βάση της πλειοψηφίας θωράκισε πολιτικά τη ΝΔ καθώς πολιτικές επιθέσεις, αντιδεξιά αντανακλαστικά και ιδεολογήματα από στελέχη και τρολς του ΣΥΡΙΖΑ αφοπλίστηκαν. Οι ψηφοφόροι προέταξαν την ελπίδα και την διαφυγή από τη μέγγενη της δήμευσης της περιουσίας τους και των κόπων τους.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί δυνάμεις και εκλογική επιρροή πάνω από το 30%. Γιατί; Επειδή κατάφερε να συσπειρώσει κοινωνικές δυνάμεις που ακόμα απειλούνται από την κρίση και ζουν σε οριακές καταστάσεις. Δυστυχώς το ΚΙΝΑΛ με άστοχες κινήσεις της ηγεσίας του αποφάσισε να αυτοκτονήσει πολιτικά και να δημιουργήσει μια επιφυλακτικότητα στο εκλογικό σώμα για το τι ακριβώς επιδιώκει. Εάν όμως η οικονομία ανακάμψει ταχύτερα οι κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα επανατοποθετηθούν και θα σταθούν κριτικά απέναντί του. Οι εσωτερικές αναταράξεις που νομοτελειακά δημιουργούνται μετά την απομάκρυνση από τη νομή της εξουσίας είναι πάντοτε ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Ο χρόνος θα δείξει εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να διαχειριστεί την επομένη ημέρα μετά τη σημερινή μεγάλη ήττα.

Το ΜΕΡΑ 25 του Βαρουφάκη φαίνεται να συσπειρώνει μια αντισυστημική ψήφο που μέχρι σήμερα διαχεόταν σε ετερόκλητα κόμματα, από την Ένωση Κεντρώων, μέχρι τη ΛΑΕ. Τι θα κάνει ο Βαρουφάκης μπαίνοντας στη Βουλή; Η απάντηση είναι προφανής: Θα πλαγιοκοπεί τον ΣΥΡΙΖΑ και θα επενδύει σε μια αναβίωση της χίμαιρας του 2015.

Αλλά όλα θα κριθούν τελικά από το εάν ο Κ. Μητσοτάκης έχει την πρακτική εξυπνάδα και τόλμη που χρειάζεται για να κάνει πραγματικές τομές στο δημόσιο και στο οικονομικό σύστημα. Χωρίς καθυστερήσεις.  Εάν το πράξει θα οδηγήσει την χώρα σε μια σοβαρή ανάκαμψη και τότε τα ιδεολογήματα και οι κραυγές των νεοεπαναστατών του ΣΥΡΙΖΑ που γλυκάθηκαν έπειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία θα καταστούν ανίσχυρα πολιτικά όπλα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ