Το δέος και ο τρόμος για τον μεγάλο σεισμό
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Το δέος και ο τρόμος για τον μεγάλο σεισμό

Μέσα στη μαύρη νύχτα, 4 τα ξημερώματα, χτύπησε ο Εγκέλαδος με σχεδόν 8 Ρίχτερ την Τουρκία και τη Συρία

Η απόκοσμη δύναμη του σεισμού των 7,7, 7,8 ή 7,9 Ρίχτερ και του ισχυρότατου μετασεισμού των 7,5 Ρίχτερ ισοπέδωσε ολόκληρες γειτονιές σε 10 πόλεις της Τουρκιας και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε πολλές περιοχές της ρημαγμένης από τον εμφύλιο Συρίας.

Χιλιάδες ήδη οι νεκροί που έχουν διαπιστωθεί. Καταπλακώθηκαν από τους τοίχους και τις οροφές των κτιρίων που θεωρούσαν καταφύγιο τους μέσα στη νύχτα. Τα 8 Ρίχτερ είναι σαν να απελευθερώθηκε δύναμη ίση με 32 ατομικές βόμβες σαν αυτές που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1944, λένε οι σεισμολόγοι.

Τρόμος δηλαδή, κυριολεκτικά. Και αφού μέσα στον ύπνο τους σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην Τουρκία -για σκεφτείτε το, σχεδόν μια Ελλάδα ολόκληρη- είδαν τον ουρανό να πέφτει στα κεφάλια τους, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν το ψύχος, να δώσουν μάχη για την επιβίωση, ακόμη και τα αναγκαία τρόφιμα και να σκεφτούν την προσφυγιά.

Ποιος θα έμενε στον τόπο του έπειτα από μια τέτοια καταστροφή από τον Εγκέλαδο, ιδίως αν είχε χάσει και το σπίτι, την επιχείρηση του ή πολλά από τα αγαπημένα του πρόσωπα;

Κλείσιμο
Ο κόσμος αλλάζει ξαφνικά. Πολλές φορές με τρόπους που οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να συνειδητοποιήσουν γιατί το κακό τους χτυπά την πόρτα νύχτα, ενώ εκείνοι ξεκουράζονται από τον κάματο της μέρας και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Που μάλλον δεν θα έρθει ποτέ για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας ή τους ανήμπορους πληγέντες της ισοπεδωμένης Συρίας που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης.

Γι' αυτό ισως είμαστε λίγο υπερβολικοί όσοι εδώ στην Ελλάδα διαμαρτυρόμαστε για τον οξύ ενοχλητικό και διαπεραστικό ηχο του μηνύματος του 112 που για τις περισσότερες πόλεις και συνοικίες της Αττικης μπορεί να αποδείχτηκε υπερβολικό στην περίπτωση της «Μπάρμπαρα». Όταν έχουμε λύσει το πρόβλημα της καθημερινής επιβίωσης ψαχνουμε άλλα θέματα, ψυχολογικά και παιχνίδια του μυαλού, μνήμες της παιδικής ηλικίας και «φυλακές» των αγαπημένων που μπορεί να μας πρόδωσαν, ξεχνώντας μάλλον ότι τα πραγματικά προβλήματα είναι τόσο σοβαρά όσο αυτά που προκαλεί ένας σχεδόν επιφανειακός σεισμός των 8 Ρίχτερ.

Ας αναλογιστούμε ανθρώπινα τον πόνο εκατομμυρίων ανθρώπων και την συντριβή των αγαπημένων για τον χαμό των δικών τους κι ας αφήσουμε για λίγο κατά μέρος την αυτό-αποθέωση για τις δικές μας κατασκευές στην Ελλάδα που «είναι σίγουρα καλύτερες από αυτές στην Τουρκία που έφτιαξαν κολλητοί εργολάβοι του Ερντογάν», όπως έλεγαν χθες κάποιοι σεισμολόγοι, γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Κανείς δεν πρέπει να ζει με τον φόβο του καταστροφικού σεισμού, ούτε και με την αυταπάτη ότι κάποιες κατασκευές είναι παντοδύναμες ενώ άλλες… χάρτινες. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ