Οι πρόωρες εκλογές και τα ρίσκα
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Οι πρόωρες εκλογές και τα ρίσκα

Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τις προετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επωφεληθεί από το δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και να κάψει το κεφάλαιο της απλής αναλογικής που μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία, προβλέπουν ορισμένοι.

Αναλυτές αποκωδικοποιούν άλλες κινήσεις του πρωθυπουργού, επισκέψεις στην επαρχία, διευθέτηση εκκρεμοτήτων με υποψήφιους βουλευτές και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πρόωρες εκλογές είναι επί θύραις από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, το αργότερο τον Νοέμβριο του 2022.

Δεδομένο: Αν στην επόμενη Βουλή, αυτή που θα εκλεγεί με βάση τον νόμο της απλής αναλογικής, καταφέρουν και πιάσουν το όριο του 3% πέντε κόμματα, το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί περίπου 44% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Άρα, με βάση τις σημερινές παραδοχές με γνώμονα τα αποτελέσματα των γκάλοπ, κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν θα μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας, να συμφωνηθεί κυβέρνηση συνασπισμού ή ακόμη και ειδικού σκοπού της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με το απίθανο ενδεχόμενο, άρα λογικά πηγαίνουμε σε επαναληπτικές εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο που δίνει μπόνους 40 έδρες στο πρώτο κόμμα.

Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική και των δεύτερων με το μπόνους των 40 εδρών, θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής ως πρωθυπουργό τον αρχαιότερο εκ των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων.

Σε μια περίοδο έξαρσης των τουρκικών διεκδικήσεων και με ορατό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επιλέξει να προκαλέσει μια σοβαρή κρίση, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί η πιθανότητα ο χρόνος των κινήσεων της τουρκικής επιθετικότητας να συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία ή με την περίοδο που την ευθύνη διακυβέρνησης θα έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Φανταστείτε λοιπόν το σενάριο η χώρα να έχει οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι Τούρκοι να στήσουν κάποιου είδους επεισόδιο σε αυτό το διάστημα θέλοντας να εκμεταλλευτούν ότι καθήκοντα πρωθυπουργού θα ασκεί υπηρεσιακά κάποιος ανώτατος δικαστικός. Η ευθύνη για ό,τι συμβεί θα βαρύνει απολύτως αυτόν που αποφάσισε να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές και η κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ενδεχόμενο αυτό, θα είναι ανελέητη.

Αν όμως η κυβέρνηση εξαντλήσει τον θεσμικά προβλεπόμενο χρόνο ζωής της, ουδείς θα μπορεί να επικρίνει τον πρωθυπουργό ότι ευθύνεται για ό,τι θα μπορούσε να συμβεί στην οικονομία, στα ελληνοτουρκικά ή σε άλλα κρίσιμα πεδία. Με δεδομένο ότι λόγω απλής αναλογικής η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης πρέπει να θεωρείται βεβαία, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση για διάστημα 40 ημερών.

Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά, τι θα επιλέξουν οι πολίτες και αν θα δώσουν εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας ή θα επιλέξουν μονοκομματικό σχήμα, είναι πρόωρο να το πει κάποιος.

Επειδή η ευθύνη σε περίπτωση ανωμαλίας στο μεσοδιάστημα μεταξύ των εκλογών με απλή αναλογική και των επόμενων με το μπόνους των 40 εδρών θα βαρύνει εκείνον που επέλεξε να πάει σε πρόωρες εκλογές, άποψή μου είναι ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το ρισκάρει και θα εξαντλήσει τον χρόνο ζωής της κυβέρνησής του. Το τι θα φέρουν οι κάλπες είναι επιλογή και απόφαση των πολιτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ