Ένας άδικος και φορομπηχτικός προϋπολογισμός
leyteris-aygenakis-blog

Λευτέρης Αυγενάκης

Ένας άδικος και φορομπηχτικός προϋπολογισμός

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό υπερβολικής λιτότητας συνεχίζοντας την αποτυχημένη συνταγή.

Ο κ. Τσίπρας, ο «Πρωθυπουργός των φόρων», ο «Πρωθυπουργός της μιζέριας», κατέθεσε έναν ακόμη προϋπολογισμό που είναι άδικος και βαθιά αντι-αναπτυξιακός, υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη και φτωχοποιεί τους Έλληνες.

Η Κυβέρνηση, με αυτόν τον προϋπολογισμό «χτυπά» τα εισοδήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Φέρνει νέες περικοπές, φέρνει άδικα, επώδυνα και αχρείαστα μέτρα. Φέρνει αύξηση των φόρων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των κοινωνικών δαπανών, όπως το επίδομα θέρμανσης, το ΕΚΑΣ και μειώσεις επιχορηγήσεων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Φέρνει νέα μέτρα ύψους 1,9 δις ευρώ. 

Για το 2018 η Κυβέρνηση του «πρώτη φορά αριστερά» έχει, ήδη, ψηφίσει και θα εφαρμόσει μέτρα, που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό, όπως τη:
Κλείσιμο
-
Μείωση του ΕΚΑΣ 238 εκ ευρώ, 
- Κατάργηση της έκπτωσης για ιατρικές δαπάνες, 121 εκ ευρώ,
- Κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, 68 εκ ευρώ,
- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, 59 εκ ευρώ,
- Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, 50 εκ. ευρώ,
- Η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, 58 εκ. ευρώ,
- Το «πάγωμα» συντάξεων, 328 εκ. ευρώ,
- Οι περικοπές στο μισθολόγιο για 150 χιλιάδες ένστολους,
- Η κατάργηση επιδομάτων για όσους δικαιούνται κοινωνικά επιδόματα αλληλεγγύης.
  
Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή αυξάνει τη φορολογία, επιβαρύνει τους συνταξιούχους, στραγγαλίζει  τους αγρότες, καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες και την ιδιωτική οικονομία, καταργεί πλήθος κοινωνικών δαπανών και αυξάνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα ιδίως στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Τσίπρας προκάλεσε το κοινό αίσθημα με το σποτ που έδειχνε τον ίδιο να μοιράζει το κοινωνικό μέρισμα από τη μια κι από την άλλη, κάποιους κακούς να καπνίζουν πούρα. Το σποτ άφηνε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα τιμωρήσει, με αποτελεσματικό μάλιστα τρόπο, τους πλούσιους. Ποιους εννοεί άραγε η Κυβέρνηση; Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν «ακουμπούν» τους φτωχούς; Οι άνθρωποι στα Γρεβενά που θα χάσουν το 50% του επιδόματος θέρμανσης; Οι άνθρωποι που έχασαν το ΕΚΑΣ; Οι συνταξιούχοι που θα δουν από 1-1-2018 τις συντάξεις τους κουτσουρεμένες; Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 27 νέους φόρους; 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και προϋπολογισμούς που δημιουργούσαν πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο με την «περήφανη διαπραγμάτευση» και  τις κοντόφθαλμες πολιτικές της οδήγησε την οικονομία στην ύφεση, σε πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα, στην αύξηση του δημοσίου χρέους, σε 3ο μνημόνιο και σε 4ο μνημόνιο. Ο προϋπολογισμός του 2018 ακολουθεί την ίδια αποτυχημένη συνταγή: είναι φοροκεντρικός, δίνοντας, μάλιστα, έμφαση στους έμμεσους φόρους. Με δυο λόγια, έχουμε την ολοκληρωτική διάψευση της αντιμνημονιακής ρητορείας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού κατέστρεψε την οικονομία της χώρας, αφού γκρέμισε ό,τι με κόπο και θυσίες ο ελληνικός λαός κατάφερε να χτίσει τα χρόνια της κρίσης, αφού εκτροχίασε την οικονομία επιβαρύνοντας το χρέος και  δημιουργώντας ελλείμματα εκατομμυρίων, φέρνει προς ψήφιση έναν ακόμη προϋπολογισμό, τον τρίτο κατά σειρά, που μας πάει χρόνια πίσω. Έναν προϋπολογισμό που καταργεί το κοινωνικό  κράτος και το κράτος πρόνοιας. 

Τα μέτρα του νέου προϋπολογισμού θα θίξουν, κυρίως, τους πιο αδύνατους.  Οι πρόσθετες περικοπές συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου, η «πρώτη φορά αριστερά φορολογία εισοδήματος» σε ανθρώπους, που κερδίζουν 400-500€. Αυτή είναι, δυστυχώς, η παρακαταθήκη που κληροδοτεί ο κ. Τσίπρας.

Είμαστε υπερήφανοι ως παράταξη, που εμείς είμαστε αυτοί που θεσπίσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την πιο αποτελεσματική κοινωνική υποστήριξη για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας. Εμείς τη σχεδιάσαμε, την υλοποιήσαμε και θα είμαστε αυτοί στην επόμενη κυβέρνηση που θα την αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο και θα την ολοκληρώσουμε. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Πάνω απ’ όλα, εμείς δεν θέλουμε ανθρώπους εγκλωβισμένους και εξαρτημένους στη λογική των επιδομάτων, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να τα ανταλλάξουμε με ψήφους. Εμείς θέλουμε ανθρώπους τους οποίους θα τους στηρίξουμε, θα τους βγάλουμε από την παγίδα της φτώχειας και θα τους επιτρέψουμε και πάλι να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 16-17 Δεκεμβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», πραγματοποιείται το 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ, όπου ψηφίζουμε το κυβερνητικό πλαίσιο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ θα κληθούμε πολύ σύντομα να υλοποιήσουμε. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη ελπίδα για να περάσουμε σε μια νέα σελίδα.

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ