Σε 4 "σκακιέρες" παίζει η κυβέρνηση και πάμε και ​...​για 6!
plantzos_kostas

Κωστής Πλάντζος

Σε 4 "σκακιέρες" παίζει η κυβέρνηση και πάμε και ​...​για 6!

«Πρωτογενές πλεόνασμα» μεταναστών με «κούρεμα» στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους​,​ ήταν ​ο απολογισμός των έως τώρα διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης. Είναι όμως ήδη κάτι παραπάνω από σαφές ότι η κυβέρνηση πήρε λιγότερα από όσα έδωσε:

1ον: Αναφερόμενος στις ροές των μεταναστών (πόσοι έρχονται και πόσοι θα φύγουν» ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους ότι «το συνολικό ισοζύγιο θα είναι θετικό για τη χώρα μας». Ακούγοντας «θετικό ισοζύγιο», θα καταλάβαινε κανείς ότι μιλά για «πλεόνασμα» και όχι για «έλλειμμα», όπως ίσως εννοούσε.

2ον: Για να βγει το «θετικό ισοζύγιο» ο κύριος Τσίπρας είπε ότι «έχει κλείσει η βαλκανική οδός, γίνονται επιχειρήσεις της Frontex στα βόρεια σύνορα και έτσι οι ροές αυτές είναι μειωμένες, μικρότερες των 100-150 ατόμων το μήνα. Από πλευράς της, η Γερμανία θα "ξεπαγώσει" τα 1.900 αιτήματα επανενώσεων που έχουν γίνει από την Ελλάδα». Δηλαδή η Γερμανία θα δεχθεί 1.900 αιτήματα επανένωσης οικογενειών μεταναστών από Ελλάδα, κάτι που σημαίνει χονδρικά 7.000-8.000 άτομα ενδεχομένως (για προσφυγικές οικογένειες 4 ατόμων και εφόσον η Γερμανία κάνει δεκτές όλες τις αιτήσεις). Δηλαδή όσους σωρεύονται σε ένα και μόνον κέντρο υποδοχής πχ στη Λέσβο.

3ον: Την ίδια ώρα η Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις στα γερμανικά ΜΜΕ, έλεγε πως Ελλάδα και Ισπανία δέχτηκαν να θα πάρουν πίσω πρόσφυγες που είχαν μπει αρχικά στις δύο αυτές χώρες. Αν και δεν προσδιόρισε για τι αριθμό μιλάει, δεν φαίνεται να μπήκαν στον «λογαριασμό» που έκανε ο Πρωθυπουργός.

Ποιος λέει αλήθεια; Ίσως μάθουμε από το Βερολίνο από Δευτέρα, όταν η Άγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει την συμφωνία στους κυβερνητικούς εταίρους της που απειλούν να ρίξουν τον Μεγάλο Συνασπισμό. Αν από την σύσκεψη αυτή προκύψουν εκλογές στην Γερμανία, θα σημαίνει μάλλον ότι οι μετανάστες που θα πάρει πίσω η Ελλάδα δεν είναι και τόσοι πολλοί.

Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο όμως: ενώ η Σύνοδος Κορυφής «έβραζε» για το πού θα πάνε οι μετανάστες, ο Πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να εξαγγείλει ότι θα φέρει άμεσα ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) για «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ που θα γινόταν την Κυριακή, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Φαίνεται έτσι δηλαδή ότι ο Πρωθυπουργός έπαιξε ξανά «σε δύο σκακιέρες»: πρώτα «έπαιξε» παράλληλα για την συμφωνία στο Σκοπιανό και στο χρέος, ενώ τώρα για την συμφωνία στο μεταναστευτικό και στην αύξηση ΦΠΑ για τα νησιά.

Τι κέρδος έχει η Ελλάδα από την συμφωνία για τον ΦΠΑ στα 5 νησιά; Ότι οι κάτοικοί τους δεν θα επιβαρυνθούν με 16 εκατομμύρια ευρώ στο β΄εξάμηνο φέτος (ή 32 εκατ. ευρώ για κάθε ολόκληρο επόμενο έτος που δεν θα εφαρμόζεται η αύξηση). Δηλαδή το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι δυσανάλογα μικρό και δεν δικαιολογεί «περιφανή νίκη» αλλά μια αυτονόητη εξέλιξη (που έπρεπε να έχει ισχύσει από 1.1.2018 και για το Αγαθονήσι ή το Καστελόριζο και αλλού) μετά το τεράστιο κόστος που έχουν υποστεί τα νησιά αυτά από προσφυγικό, σεισμούς και θεομηνίες, κατά τον τελευταίο χρόνο ιδίως.

Ποιο άλλο θέμα απομένει τώρα "ανοικτό";

Κάποιοι λένε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «παγώσει» και τις περικοπές των συντάξεων από 1.1.2019. Και μπορεί από την Αθήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πήτερ Ντόλμαν, να έλεγε ότι «οι περικοπές είναι στο πακέτο» της συμφωνίας του Eurogroup για το χρέος και δεν αλλάζουν, αλλά ίσως να μην ήξερε ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα για να κλείσει και το Αλβανικό. Οπότε προκύπτουν ακόμα δύο «σκακιέρες» στις οποίες ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις κινήσεις του.

Κλείσιμο
Για να μη μειωθεί το αφορολόγητο, έχουμε χρόνο ως το 2020 για να μάθουμε αν θα υπάρξει και νέα (όγδοη) "σκακιέρα" στην οποία θέλει να παίξει η κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ