plantzos_kostas

Σε 4 "σκακιέρες" παίζει η κυβέρνηση και πάμε και ​...​για 6!

Κωστής Πλάντζος

«Πρωτογενές πλεόνασμα» μεταναστών με «κούρεμα» στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους​,​ ήταν ​ο απολογισμός των έως τώρα διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης. Είναι όμως ήδη κάτι παραπάνω από σαφές ότι η κυβέρνηση πήρε λιγότερα από όσα έδωσε:

1ον: Αναφερόμενος στις ροές των μεταναστών (πόσοι έρχονται και πόσοι θα φύγουν» ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους ότι «το συνολικό ισοζύγιο θα είναι θετικό για τη χώρα μας». Ακούγοντας «θετικό ισοζύγιο», θα καταλάβαινε κανείς ότι μιλά για «πλεόνασμα» και όχι για «έλλειμμα», όπως ίσως εννοούσε.

2ον: Για να βγει το «θετικό ισοζύγιο» ο κύριος Τσίπρας είπε ότι «έχει κλείσει η βαλκανική οδός, γίνονται επιχειρήσεις της Frontex στα βόρεια σύνορα και έτσι οι ροές αυτές είναι μειωμένες, μικρότερες των 100-150 ατόμων το μήνα. Από πλευράς της, η Γερμανία θα "ξεπαγώσει" τα 1.900 αιτήματα επανενώσεων που έχουν γίνει από την Ελλάδα». Δηλαδή η Γερμανία θα δεχθεί 1.900 αιτήματα επανένωσης οικογενειών μεταναστών από Ελλάδα, κάτι που σημαίνει χονδρικά 7.000-8.000 άτομα ενδεχομένως (για προσφυγικές οικογένειες 4 ατόμων και εφόσον η Γερμανία κάνει δεκτές όλες τις αιτήσεις). Δηλαδή όσους σωρεύονται σε ένα και μόνον κέντρο υποδοχής πχ στη Λέσβο.

3ον: Την ίδια ώρα η Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις στα γερμανικά ΜΜΕ, έλεγε πως Ελλάδα και Ισπανία δέχτηκαν να θα πάρουν πίσω πρόσφυγες που είχαν μπει αρχικά στις δύο αυτές χώρες. Αν και δεν προσδιόρισε για τι αριθμό μιλάει, δεν φαίνεται να μπήκαν στον «λογαριασμό» που έκανε ο Πρωθυπουργός.

Ποιος λέει αλήθεια; Ίσως μάθουμε από το Βερολίνο από Δευτέρα, όταν η Άγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει την συμφωνία στους κυβερνητικούς εταίρους της που απειλούν να ρίξουν τον Μεγάλο Συνασπισμό. Αν από την σύσκεψη αυτή προκύψουν εκλογές στην Γερμανία, θα σημαίνει μάλλον ότι οι μετανάστες που θα πάρει πίσω η Ελλάδα δεν είναι και τόσοι πολλοί.

Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο όμως: ενώ η Σύνοδος Κορυφής «έβραζε» για το πού θα πάνε οι μετανάστες, ο Πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να εξαγγείλει ότι θα φέρει άμεσα ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) για «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ που θα γινόταν την Κυριακή, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Φαίνεται έτσι δηλαδή ότι ο Πρωθυπουργός έπαιξε ξανά «σε δύο σκακιέρες»: πρώτα «έπαιξε» παράλληλα για την συμφωνία στο Σκοπιανό και στο χρέος, ενώ τώρα για την συμφωνία στο μεταναστευτικό και στην αύξηση ΦΠΑ για τα νησιά.

Τι κέρδος έχει η Ελλάδα από την συμφωνία για τον ΦΠΑ στα 5 νησιά; Ότι οι κάτοικοί τους δεν θα επιβαρυνθούν με 16 εκατομμύρια ευρώ στο β΄εξάμηνο φέτος (ή 32 εκατ. ευρώ για κάθε ολόκληρο επόμενο έτος που δεν θα εφαρμόζεται η αύξηση). Δηλαδή το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι δυσανάλογα μικρό και δεν δικαιολογεί «περιφανή νίκη» αλλά μια αυτονόητη εξέλιξη (που έπρεπε να έχει ισχύσει από 1.1.2018 και για το Αγαθονήσι ή το Καστελόριζο και αλλού) μετά το τεράστιο κόστος που έχουν υποστεί τα νησιά αυτά από προσφυγικό, σεισμούς και θεομηνίες, κατά τον τελευταίο χρόνο ιδίως.

Ποιο άλλο θέμα απομένει τώρα "ανοικτό";

Κάποιοι λένε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «παγώσει» και τις περικοπές των συντάξεων από 1.1.2019. Και μπορεί από την Αθήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πήτερ Ντόλμαν, να έλεγε ότι «οι περικοπές είναι στο πακέτο» της συμφωνίας του Eurogroup για το χρέος και δεν αλλάζουν, αλλά ίσως να μην ήξερε ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα για να κλείσει και το Αλβανικό. Οπότε προκύπτουν ακόμα δύο «σκακιέρες» στις οποίες ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις κινήσεις του.

Για να μη μειωθεί το αφορολόγητο, έχουμε χρόνο ως το 2020 για να μάθουμε αν θα υπάρξει και νέα (όγδοη) "σκακιέρα" στην οποία θέλει να παίξει η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Σχόλιο

Παίζει σε 4 σκακιέρες; Ή πατάει σε 4 βάρκες;

Περί επιτραπέζιων παιγνίων

Δεν είναι σκακιστής, παπατζής είναι.

Δεν είναι "σκακιέρες"!

Σε ρουλέτες παίζει, και μάλιστα Ρώσικες! Παίζει το ελληνικό έθνος στα ζάρια!!!

Γεύση των "φορολογικών ελαφρύνσεων" τσίπρα...

'Εγινε η εκκαθάριση της εφετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στενού συγγενικού προσώπου μου. Ιδού τα αποτελέσματα: Λόγω της κατάργησης της έκπτωσης η οποία χορηγείτο για τμήμα των ιατρικών δαπανών και ενός επιπλέον ποσοστού έκπτωσης ύψους 1,50 % επί του παρακρατηθέντος από το δημόσιο φόρου, (λόγω της προκαταβολής του φόρου αυτού), θα κληθεί να πληρώσει περίπου 218 Ευρώ περισσότερο φόρο, (με μειωμένα εισοδήματα σε σχέση με πέρυσι...). Έχουμε πλέον γεύση των "φορολογικών ελαφρύνσεων" τσίπρα, θα λάβει και αυτός γεύση των αποφάσεων μας στις εκλογές οι οποίες έρχονται γοργά, με μαύρο και δαγκωτό στον σύριζα!!!

Σήμερα, (30-06-2018), πόσο απέχουμε από τις πιθανές ημερομηνίες εκλογών ;

Εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν την 21-10-2018, απέχουμε εκατόν ένδεκα, (111), ημέρες από σήμερα. Εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν την 26-05-2019, (ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές), απέχουμε τριακόσιες είκοσι οκτώ, (328), ημέρες από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και μέρα που περνάει δεν θα ξαναπεράσει. Συνεπώς, οι υπολειπόμενες ημέρες διακυβέρνησης της πατρίδας μας από τους πανάθλιους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ είναι πλέον μετρημένες!!!

Μετράνε αντίστροφα οι ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ.

Πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποβολή των ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΩΝ από τη εξουσία μέσω της συντριπτικής ήττας την οποία θα υποστούν στις εθνικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή, 26-05-2019, (ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές) ή την Κυριακή, 21-10-2018. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο ίδιος και η οικογένειά μου θα ψηφίσουμε τη Νέα Δημοκρατία, "σφυρίζοντάς τον" στους πανάθλιους ψεύτες και αχρείους απατεώνες.

Επικών διαστάσεων "εκλογικό αγγούρι"...

Ορίζοντας ως "εκλογικό αγγούρι" τη διαφορά των ποσοστών ψήφου μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο σύριζα πρόκειται να εισπράξει "εκλογικό αγγούρι" επικών διαστάσεων στις επόμενες εθνικές εκλογές, υπολογιζόμενο από τους δημοσκόπους στο 14 % με 18 %.... Και με την ψήφο μου στη Νέα Δημοκρατία, θα συντελέσω και εγώ στη μεγέθυνση του "εκλογικού αγγουριού" αυτού!!!

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ αριστερά!!!

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ απατεώνες, ψεύτες, προδότες, τυχοδιώκτες. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ αριστερά!!!

Η συντριβή του Σύριζα, αποτυπωμένη στις δημοσκοπήσεις.

Τις τελευταίες τρεις, (3), ημέρες δημοσιεύθηκαν τρεις, (3), δημοσκοπήσεις. Της Pulse για τον ΣΚΑΙ, (28-06-2018), της ALCO για το Kontra Channel, (29-06-2018) και της Metron Analysis για ΤΑ ΝΕΑ, (30-06-2018). Το κοινό τους στοιχείο είναι ότι αποτυπώνουν την συντριβή του Σύριζα. Συγκεκριμένα, στο τελικό μέγεθος "πρόθεση ψήφου απί των εγκύρων με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων", τα ευρήματά τους, αντίστοιχα, είναι: Νέα Δημοκρατία 38,86 %, 33,75 %, 36,70 %. Σύριζα 24,57 %, 24,54 %, 22,60 %. Χρυσή Αυγή 8,57 %, 7,80 %, 8,00 %. Κίνημα Αλλαγής 8,57 %, 7,67 %, 9,9 %. ΚΚΕ 6,86 %, 8,82 %, 6,80 %. Για την Ένωση Κεντρώων μόνον η ALCO και η Metron Analysis δίνουν ότι εισέρχεται στη βουλή με ποσοστά, αντίστοιχα, 3,70 % και 3,20 %. Επειδή οι εκλογές γίνοναι για την ανάδειξη βουλευτών, οι οποίοι αναδεικνύουν κυβέρνηση, τα αποτελέσματα ανά εταιρία είναι: Pulse: Νέα Δημοκρατία 161, Σύριζα 70, Χρυσή Αυγή 25, Κίνημα Αλλαγής 24, ΚΚΕ 20. ALCO: Νέα Δημοκρατία 148, Σύριζα 71, KKE 25, Χρυσή Αυγή 23 Κίνημα Αλλαγής 22, 'Ενωση Κεντρώων 11. Metron Analysis: Νέα Δημοκρατία 155, Σύριζα 65, Κίνημα Αλλαγής 28, Χρυσή Αυγή 23, ΚΚΕ 20, 'Ενωση Kεντρώων 9.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία