plantzos_kostas

Τέλος τα Capital Controls για τους συνταξιούχους

Κωστής Πλάντζος

Ερώτηση:  υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι ή δημόσιοι υπάλληλοι που να παίρνουν πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα;

Απάντηση:  Όχι, εκτός ίσως από τους μετακλητούς  του κόμματος ή κάποιους (πολλούς) 50ρηδες συνταξιούχους πρώην ΔΕΚΟ, τραπεζών κλπ.
 
Άρα, γιατί τόσος «πόνος» που με τα νέα δεδομένα για τα Capital Controls, μειώθηκαν στα 1800 ευρώ το μήνα οι αναλήψεις μετρητών, αντί 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες; Πόσους αφορά το «σπόρ»; Μόλις 163.120 φορολογούμενοι στην Ελλάδα δηλώνουν άλλωστε πως βγάζουν 22.000 το χρόνο (1.800 το μήνα).
 
Αν δεν ήταν τόσο σεμνοί και ταπεινοί οι σημερινοί διαχειριστές της εξουσίας, θα μπορούσαν να έλεγαν πως πλέον σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι μπορούν κάθε 1η του μηνός να παίρνουν μετρητά στο χέρι ολόκληρο το μηνιάτικό τους. Τέλος δηλαδή τα capital controls για τα γεροντάκια, τιμή στα περήφανα γηρατειά. Ποιος θα έλεγε κακή κουβέντα για την απόφαση για τα capital controls;
 
Αυτό αν έλεγαν, μπορεί να τέλειωνε η κουβέντα. Όχι που βγάλανε ανακοίνωση, για να πουν ότι …βοηθούν την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις έχουν και λογιστήρια που ξέρουν καλά πόσο πολύ τις έχει …βοηθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
 
Θα τέλειωνε όμως πράγματι η κουβέντα; Θα αρκούσε δηλαδή να βγει άλλο ένα «non paper» (από αυτά που βγάζει «με το κιλό» το Μαξίμου) για να το «παπαγαλίζουν» οι βουλευτές στα κανάλια, βάζοντας φυσικά και όλες τις γνωστές γλοιώδεις «σάλτσες» πως είναι αριστεροί και θέλουν να βοηθάνε τον λαό και ήθελαν να δώσουν και 13η ή 14η σύνταξη, αλλά δεν τους αφήνουν οι κακοί δανειστές και τα Μνημόνια;
 
Ούτε αυτοί δεν τόλμησαν να εκστομίσουν κάτι τέτοιο. Τέτοια «αριστερή ανάλυση» της πραγματικότητας –μετά από 2,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ- μόνον ο Κιμ Γιονγ Ουν θα την «αγόραζε»…
 
 
Πώς να ξεχάσει κανείς ότι:
 
1ον: Τα capital controls δεν ήταν στο Μνημόνιο –ούτε καν σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα Capital Controls ήταν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015 και την υπέγραψε ο Βαρουφάκης. Ο οποίος μάλιστα έλεγε τότε πως… δεν είναι καν «capital controls»,  με το επιχείρημα ότι μπορούσες να βάλεις πχ 10.000 ευρώ στο αμάξι και να τα βγάλεις στη Βουλγαρία χωρίς έλεγχο στα σύνορα! Για ποια χαλάρωση στα capital controls μιλάμε; Αφού δεν υπάρχουν capital controls, τραπεζική αργία ήταν και πέρασε (bank holiday το λέγαμε τότε)  …
 

2ον: Μετά και τον νόμο Κατρούγκαλου, τουλάχιστον το 50%  των παλαιών συνταξιούχων (1,1 από τους συνολικά 2,1 εκατομμύρια) δεν παίρνουν ούτε 850 ευρώ σύνταξη. Για αυτούς, τα Capital Coltrols είχαν «λήξει» ουσιαστικά κι από πέρυσι, όταν τον όριο πήγε από 420 ευρώ την εβδομάδα σε 840 ανά δύο εβδομάδες και, άρα, έπαιρναν ολόκληρη τη σύνταξη «μια και έξω» και όχι σε 2 δόσεις το μήνα.
 

3ον: (και κυριότερον;) μετά τον νόμο Αχτσιόγλου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο,  οι νέοι συνταξιούχοι πλέον δεν παίρνουν ούτε καν 840 ευρώ καθαρά στο χέρι!  Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο του 2017,  οι συντάξεις που πήραν (μεικτά) 6.280 νέοι συνταξιούχους που πληρώθηκαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους, ήταν -κατά μέσο όρο- 595 ευρώ από το πρώην ΙΚΑ, 478 ευρώ από το Δημόσιο, 500 από τον πρώην ΟΑΕΕ, 715 ευρώ από το πρώην ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, 400 ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, 314 από το ΝΑΤ και 345 από τον ΟΓΑ (στοιχεία Φεβρουαρίου από το σύστημα ΗΛΙΟΣ).
 
Αν τα ξεχάσουμε βέβαια όλα αυτά, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι στην κυβέρνηση είναι καλοί άνθρωποι και θέλουν να σώσουν τον κόσμο, για αυτό φρόντισαν να απαλλάξουν από τα capital controls τους συνταξιούχους, κόβοντας «μαχαίρι» τις υπέρογκες συντάξεις που έπαιρναν ως τώρα.
 
Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε…  

ΣΧΟΛΙΑ (8)

932 πέρασαν, 643 απομένουν...

Θεωρώντας ως ημερομηνία των αμέσως προσεχών εθνικών εκλογών την 19η Μαίου 2019, (ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών), απομένουν 643 ημέρες μέχρι την εκδίωξη με τις κλωτσιές από την εξουσία της πανάθλιας συγκυβέρνησης συριζανέλλ, (την οποία κατέλαβε την 25η ΙανοΥΑΡΊΟΥ 2015), ενώ έχουν ήδη παρέλθει 932 ημέρες.

Μαρία

Και για ποια άρση capital controls μιλάμε αφού στην ουσία δεν μπορούμε να βγάλουμε τις συντάξεις μας γιατί δεν θα μπορούμε μετά να πληρώνουμε με κάρτα?????

ελενα

ντιπ

Δημητρης

Εκατό Εβδομήντα χίλ. Ευρό τον μήνα περνάει ο Κορέα της ξεφτίλα και δεν μιλάει κανένας ντροπή μας

Δίκαιο έχεις μεν, αλλά....

...εννοείς τον κορεάτη του βαρουφάκη και του τσκαλαότου, τον Κιμ Γκλεν, ενώ στο άρθρο γράφει για τον Κιμ Γιονκ Γιουν της Βορειας Κορέας ;-)

Ζ

Yπαρχουν όμως και συνταξιούχοι ή μισθωτοί που εκτός μισθού και συντάξεως έχουν και καταθέσεις τις οποίες δεν μπορούν να αγγίξουν.Η τραπεζική πίστη βασίζεται στην εμπιστοσύνη στην ελευθερία μετακίνησης του χρήματος και στην εχεμύθεια,και τους τρείς αυτούς πυλώνες διάλυσε η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ,με τα capital controls ο τότε υπουργός"θαύμα" του συριζα γιανης βαρουφακης διάλυσε την τραπεζική εμπιστοσύνη και την ελευθερία στην μετακίνηση χρήματος και η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας την εφορία στους τραπεζικούς λογαριασμούς για να βάζει χέρι αυθαίρετα στα λεφτά του κόσμου δεσμεύοντας λόγ/σμους για μικροποσα (αυτοί που χρωστάνε τα πολλά έχουν αδειάσει τους λόγ/σμους τους ) κ για μικρόφειλες διάλυσε την εμπιστοσύνη κ τη. εχεμύθεια αφού πλέον η τράπεζα έχει ρόλο κρστικου χαφιε.Ποιος λοιπόν θα ξαναβαλει λεφτά σε ελληνική τράπεζα υπό αυτές τις συνθήκες;

Τα γνωστά μας λημέρια

Οι συντάξεις στην Ελλάδα. αμαρτία μου παλιά. Η αχμη του δόρατος του πελατειακου φασισμου .Ο προορισμός ζωής κάθε διεφθαρμενου και εκφυλισμενου έθνους να κάθεσαι και να πληρώνεσαι .Πρωταρχικός προορισμός όλων των φασιστικων κομματων ειδικά των αριστερών. Με την συνεχή προπαγάνδα επιφέρουν την πλύση εγκεφάλου, και περνάνε στους πολίτες οιαδήποτε φασιστικό κελευσμα.Όπως η εργασία δεν είναι υποχρεωτική και ο άνθρωπος ζει και χωρίς να εργάζεται όπως τα ζώα. Και άλλα τέτοια πολλά, που προσπαθούν να εφαρμόσουν τώρα,η κυβέρνηση , η επονομαζομενη και πρώτη φορά αριστερά. Που σημαίνει, με την πλύση εγκεφάλου, ότι η αριστερά, περνει λεφτά από τους πλούσιους και τα δίνει στους φτωχούς. Έχουμε καταντήσει να έχουμε ένα συνταξιούχο ένα εργαζόμενο κατά τα στοιχεία της κυβέρνησης. Στις δημοκρατίες και τις πιο πλούσιες η αναλογία είναι ένας προς τρεις. Εδώ φαίνεται την δουλειά που έχουν κάνει τα κόμματα της Βουλής, πόσο έχουν διαφθείρει τον λαό, για να βρίσκονται στην εξουσία συνεχώς. Έτσι σήμερα έχουμε την δικτατορία του κοινοβουλίου, τον στρατό κατοχής, το πελατειακο σύστημα, που δεν είναι αρκετο από ότι φαίνεται, και εξελίσσεται σε πολιτικό σύστημα Μαδουρου.Λογω των πανηλιθιων κυβενοντων.Που θεωρούν τούς πολίτες με μυαλό κοκκορου.

κωστας

μια λεξη επειδη ειμαι συνταξιουχος και εχασα 500 ευρω απο την συνταξη μου οχι δημοσιου ιδιωτικου τομεα βαρεα σε χυτηρια και μηχανουργεια δηλ 50% εξασφαλισμενο καρκινο με 37 χρονια εργασιας μια λεξη(κοπροσκυλα) φτανει αυτο νομιζω

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία