Το Netflix και η δημόσια διπλωματία
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Το Netflix και η δημόσια διπλωματία

Τα του Netflix τα γνωρίζετε. Η καλιφορνεζικής καταγωγής διεθνής συνδρομητική πλατφόρμα διάθεσης ταινιών και σειρών δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το μέγεθος της επιρροής της στον κόσμο του θεάματος, ούτε για τον βαθμό της επιδραστικότητας της στο ευρύ ακροατήριο

Από την μια έχει επιφέρει καταλυτικές ανατροπές στο τηλεοπτικό και για όχι και στο κινηματογραφικό τοπίο (η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Alfonso Cuaron ήταν μια παραγωγή Netflix) και από την άλλη, διαμορφώνει συμπεριφορές των ίδιων των χρηστών σε μαζική κλίμακα. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία τον Ιανουάριο του 2019 το Netflix διαθέτει σε όλο τον κόσμο πάνω από 139 εκατομμύρια συνδρομητές από τα οποία τα 58,49 εκατομμύρια βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά πάνω κάτω είναι γνωστά. Τελευταία, σε μια περιδιάβαση στο κόσμο του διαδικτύου ένα πολύ μικρό σχόλιο μου τράβηξε την προσοχή. Ένα σχόλιο με αναφορά στα σειρές ισραηλινής παραγωγής – σειρές που αυξάνονται και πληθύνονται από την μια αλλά και βρίσκουν ανταπόκριση στο συνδρομητικό κοινό. Το έψαξα … και διαπίστωσα πως το σχόλιο έχει βάση.

Η σειρά Fauda (Χάος) είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νέας σοδειάς των ισραηλινών παραγωγών που συγκινούν το διεθνές ακροατήριο καθώς φαίνεται πως θυμίζουν τις παλιές ταινίες ή σειρές με ειδικές αποστολές και επιχειρήσεις κατασκόπων την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη. Στις μέρες μας η διαμάχη της Δύσης με την Ανατολή έχει δώσει την θέση της στη πολυετή σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Επίκεντρο της ιστορίας της σειράς μια ομάδα ειδικών αποστολών που δρα στα Παλαιστινιακά Εδάφη και έχει μόνιμο μέτωπο με τις πολυποίκιλες φατρίες στο εσωτερικό της Χαμάς αλλά και των σφαγέων του Ισλαμικού Κράτους.

Αλλά, το σημερινό post στο blog δεν είναι για να αφηγηθώ το στόρι της ισραηλινής σειράς αλλά για να κατανοηθεί το πώς παίζεται το παιχνίδι της επιρροής και της επίδρασης στην εποχή της ψηφιακού μετασχηματισμού. Για παράδειγμα, μια σειρά όπως η ισραηλινής παραγωγής Fauda (Χάος) μπορεί να λειτουργήσει ως αποφασιστικό – αποτελεσματικό εργαλείο δημόσιας διπλωματίας. Μπροστά στο στόρι με τα μέλη της μονάδας των ειδικών δυνάμεων να επιχειρεί στη Ραμάλα λίγα μέτρα μακριά από τα κυβερνητικά κτίρια της Παλαιστινιακής Αρχής χιλιάδες σελίδες αναλύσεων σε καθιερωμένες εφημερίδες πάνε άκλαυτες…

Και η δημόσια διπλωματία με τις νέες ψηφιακές δυνατότητες στις μέρες μας σε βάζει στο χάρτη και σου δίνει πολλαπλούς πόντους. Για παράδειγμα, καλός ο Μέγας Αλέξανδρος και η κληρονομιά του αλλά το Netflix και οι σειρές του θα επιβάλλουν το ποιος είναι πιο Μακεδόνας από τον άλλον… Δυστυχώς, αλλά έτσι θα συμβεί. Το ίδια και με το Αιγαίο κλπ.

Με άλλα λόγια, ας μετρήσουμε ξανά τα δεδομένα. Ας τα αξιολογήσουμε σωστά και ας πορευτούμε ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της εποχής μας. Αλλωστε, λεφτά υπάρχουν: Ο προϋπολογισμός της κρατικής- κομματικής ΕΡΤ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ