Το γήπεδο της οικονομίας
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Το γήπεδο της οικονομίας

Σε άλλες εποχές το πήγαινε-έλα των εκπροσώπων των μετα- μνημονιακών Θεσμών στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα μπορούσε να δώσει ερέθισμα σε θεατρικούς συγγραφείς για μια μεγάλη παράσταση κλασσικής επιθεώρησης!

Σε άλλες εποχές… Στη δική μας εποχή, το έργο για την επιστροφή των Θεσμών (για την πρώτη μετα- μνημονιακή αξιολόγηση) έχει μεταφερθεί αντί για την θεατρική σκηνή στην ψηφιακή επικράτεια των social media.
Κακά τα ψέματα, οι τριήμερες συζητήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης Τσίπρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, για την β' αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης που ολοκληρώνονται σήμερα έχουν πέσει …στα μαλακά. Ακόμη και οι πιο μαχητικοί παίκτες των social media κρατούν μια low profile στάση…

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση εύχεται να κυλήσει ο χρόνος και να χαιρετίσει τους εκπροσώπους των Θεσμών που επιστρέφουν στη βάση τους. Σε κάθε περίπτωση επιλέγει να διασώζει μέρος τουλάχιστον της αφήγησης της για την δυνατότητα της να ξεδιπλώνει ελεύθερα την πολιτική ή τις πολιτικές της μετά την «έξοδο» από τα Μνημόνια. Και όμως, ακόμη και ο διακαής πόθος και η διάπυρη επιθυμία της κυβέρνησης Τσίπρα να κατέβει με αξιώσεις στο γήπεδο της λαϊκής αποδοχής μέσω των ρυθμίσεων στα εργασιακά κλπ – π.χ η αύξηση του κατώτατου μισθού- έρχεται αντιμέτωπος με την αξιολόγηση των τεχνοκρατών των κλιμακίων που μετρούν και ξαναμετρούν τις επιπτώσεις και τον τελικό λογαριασμό!

Με άλλα λόγια, η κυβερνητική αφήγηση για την μετα- μνημονιακή ελευθερία κινήσεων φαίνεται να πηγαίνει περίπατο σε μια περίοδο που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ξεδιπλώσει ένα σχέδιο νομοθετικών και άλλων παρεμβάσεων σε κρίσιμα ή ευαίσθητα ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής (προστασία πρώτης κατοικίας, ρυθμίσεις σε εφορίες, ταμεία και τράπεζες, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις μισθών κ.α). Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα έχει τον πλήρη έλεγχο του γηπέδου… οι Θεσμοί θα επιστρέφουν κάθε λίγο και θα απαιτούν να βλέπουν και να αξιολογούν δεδομένα και αριθμούς…

Συμπέρασμα; Ένα και μόνο! Το στοίχημα των εκλογών – ακόμη και αυτό του χρόνου διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών- θα κριθεί στο έδαφος της οικονομίας! Πολύ περισσότερο, στο έδαφος της οικονομίας της καθημερινής ζωής του ελληνικού νοικοκυριού!


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ