Τα εκλογικά τερτίπια της... διάσωσης
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Τα εκλογικά τερτίπια της... διάσωσης

Κάπου, κάποτε το είχα διαβάσει και το είχα συγκρατήσει. Με τον καιρό το ξέχασα… Πρόσφατα το θυμήθηκα ξανά διαβάζοντας την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού της Φινλανδίας Έσκο Άχο σε εκδήλωση της διαΝΕΟσις (www.dianeosis.org).

«Όμως το ρίσκο στην πολιτική είναι πολύ διαφορετικό. Γιατί σημαίνει ότι δεν ξαναεκλέγεσαι. Επιλέγει όμως κανένας τους πολιτικούς για να ξαναεκλεγούν; Δεν εμπλέκομαι πια στην πολιτική, ακούω τους πολιτικούς παντού στον κόσμο τι λένε. Το μόνο που συζητάνε συνεχώς είναι πώς θα στήσουν τα πράγματα, ώστε να ξαναεκλεγούν. Γίνονται δημοσκοπήσεις κάθε φορά, που αφορούν αυτό ακριβώς το ζήτημα. Παρακαλώ ξεκινήσετε να επιλέγετε πλέον πολιτικούς όχι για να ξαναεκλεγούν, αλλά για να κυβερνήσουν τη χώρα σας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εντελώς διαφορετικά».

Το μικρό αυτό απόσπασμα από την ομιλία του Άχο έρχεται και δένει γάντι με όλα όσα συμβαίνουν στα καθ΄ημάς. Εδώ και μήνες ο επικείμενος εκλογικός κύκλος ρίχνει βαριά σκιά σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και αυτό γιατί με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα που επιμένει (με τις επιλογές και τις πράξεις της) να θεωρεί ως πρώτη και ίσως μοναδική προτεραιότητα της ατζέντας της την διάσωση της…
Με άλλα λόγια, η βασική υποχρέωση μιας κυβέρνησης να κυβερνά έχει αντικατασταθεί από την προσπάθεια ενός ολόκληρου μηχανισμού – προκλητικά φανερού αλλά και ανησυχητικά αθεάτου- να διασωθούν τα κεκτημένα με οποιοδήποτε κόστος για την χώρα, την οικονομία και τους πολίτες.

Άλλωστε, όπως εκτιμούν οι αναλυτές του ΣΕΒ «ο εκλογικός κύκλος είναι σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος». (http://www.sev.org.gr/Uploads/Documents/Weekly_20_12_2018.pdf).
Πιο συγκεκριμένα: «Το 2019 είναι μια χρονιά που θα σημαδευτεί τουλάχιστον από 3 εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο) και, ενδεχομένως, μια εθνική εκλογική αναμέτρηση στις αρχές του 2020, εάν η Βουλή δεν καταστεί δυνατόν να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο εκλογικός κύκλος είναι σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος.

Αφενός υπάρχει η τάση η δημοσιονομική πολιτική να γίνεται de facto επεκτατική, μέσω υπερβάσεων δαπανών και υστέρησης εσόδων, για πελατειακούς λόγους. Αφετέρου, ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και τα νοικοκυριά, ενδεχομένως, να μεταθέσουν επενδυτικές ή καταναλωτικές δαπάνες στο μέλλον, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να χαλαρώσει την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ή να ετεροχρονίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στο βαθμό που θεωρούνται ότι ενέχουν πολιτικό κόστος, που θα ήταν επιθυμητό να μην αναληφθεί στην παρούσα συγκυρία.

Κλείσιμο
Συνεπώς, η επικρατούσα αβεβαιότητα, επηρεάζει την οικονομική συμπεριφορά των ατόμων, που συνήθως αποτυπώνεται σε μια πιο συγκρατημένη επενδυτική και καταναλωτική δαπάνη».

Συμπέρασμα; Να αγωνιστούμε για να αλλάξουν νοοτροπίες και συμπεριφορές σε αυτόν τον τόπο. Οι εκλογές είναι εκλογές – και πρέπει να μην γίνονται εργαλείο στα χέρια μιας κλειστής ομάδας εξουσίας- και η κυβέρνηση… κυβέρνηση. Σε αυτή την κατεύθυνση μια μεγάλης σημασίας μεταρρύθμιση θα ήταν ο καθορισμός μιας κλειστής ημερομηνίας εκλογών κάθε 4 χρόνια αλλά και η καθιέρωση μιας κλειστής εκλογικής λίστας υποψηφίων με την περαιτέρω κατάτμηση εκλογικών περιφερειών και την μείωση του αριθμού των βουλευτών. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και τις εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Τέλος, μια μικρή επισήμανση: Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη δουλειά μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και κλίμα δυναμικής συναίνεσης και λιγότερη εκλογολογία που καταντά σε μια ατελείωτη αποθέωση μιας παραπολιτικής ζούγκλας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network