Επενδύσεις που φέρνουν δουλειές
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Επενδύσεις που φέρνουν δουλειές

Οι επενδύσεις στο παραγωγικό τομέα που σχετίζονται με τον πολιτισμό της καθημερινότητας όπως είναι μεταξύ άλλων η διαχείριση αστικών απορριμμάτων έχουν αποτελέσματα.

Απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα. Εν ολίγοις, το πρώτο και πιο σημαντικό αποτέλεσμα τους είναι η δημιουργία εργοστασίων – πραγματικών εργοστασίων νέας γενιάς με την τελευταία πινελιά της πιο προηγμένης τεχνολογίας του κλάδου.

Πρόκειται για επενδύσεις με την μέθοδο των ΣΔΙΤ κόντρα στην λογική του κρατισμού της πλειοψηφίας του πολιτικού προσωπικού αυτής της χώρας – επενδύσεις που προχώρησαν χάρις στη σθεναρή αντίσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ρίσκου που ανέλαβαν ελληνικοί κατά βάση επιχειρηματικοί όμιλοι στην περίοδο της κρίσης.

Αλλά, ας μην μείνουμε στα λόγια. Ας πάμε στους αριθμούς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα οι άμεσες θέσεις εργασίας στην λειτουργία των έργων (μετά την κατασκευή για 25 έτη) τα εργοστάσια διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που στήθηκαν και λειτουργούν (π.χ Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη) ή στήνονται αυτή την περίοδο ( π.χ Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου) θα ξεπεράσουν τον αριθμό των 500 ατόμων . Η μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας 150, η μονάδα της Πελοποννήσου 200, η μονάδα της Ηπείρου 80, η μονάδα των Σερρών 60 και η μονάδα της Ηλείας 60. Αυτές οι εκατοντάδες νέες θέσεις μόνιμης εργασίας αφορούν σε κάθε περίπτωση μηχανικούς αρκετών ειδικοτήτων αλλά και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Ένα δυναμικό που σε κάθε περίπτωση χρειάζεται για την χώρα μας και αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο των υποδομών και κυρίως της λειτουργίας τους καθώς κατέχει μια άκρως ανταγωνιστική τεχνογνωσία.
Για σκεφτείτε πόσοι εκατοντάδες μηχανικοί και άλλοι εξειδικευμένοι τεχνικοί θα μπορούσαν να δουλέψουν στις αντίστοιχες μονάδες της Αττικής αν προχωρούσαν από την αρχή της θητείας της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας τα έργα ΣΔΙΤ; Ποιος θα δώσει απάντηση; Από ποιόν θα ζητηθούν ευθύνες;

Προσοχή, στο σημείο αυτό μια απαραίτητη διευκρίνιση. Τα έργα αυτά δεν παράγουν απλώς νέες θέσεις εργασίας – μόνιμης και καλοπληρωμένης εργασίας – αλλά δημιουργούν και ένα περιβάλλον όπου χιλιάδες μικρές ή μεγαλύτερες δραστηριότητες αναπτύσσονται γύρω από αυτά και συμπληρωματικά ως προς αυτά. Για παράδειγμα, οι έμμεσες θέσεις στην περίπτωση των μονάδων διαχείρισης αστικών απορριμμάτων είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τετραπλάσιες σε σχέση πάντα με τις άμεσες.

Και δεν είναι μόνο οι μονάδες διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που δημιουργούν πρόσθετη και αξιοπρεπή απασχόληση για νέες επιστήμονες είναι και το έργο των σχολικών μονάδων με τα ΣΔΙΤ . Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι στα σχολεία που έχουν τεθεί σε λειτουργία ή πρόκειται να δοθούν σε λειτουργία δημιουργήθηκαν ή δημιουργούνται προς το παρόν 180 νέες θέσεις εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ