LIVE

Κορωνοϊός

pappas

Η διπλωματία είναι ζήτημα ευθύνης και σοβαρότητας

Ιωάννης Παππάς

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, μία φράση η οποία μοιάζει με ένα ακόμα σύνθημα, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι πέρα για πέρα αληθινή. Αποδεικνύεται από όσα βλέπουμε να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας και όσα ακόμα θα συμβούν στο εγγύς μέλλον.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι ενεργητική διπλωματία δεν είναι συμφωνίες όπως η απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία παρέδωσε την Ιστορία μας και την κληρονομιά μας στους Σκοπιανούς, συμφωνία την οποία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν παράσημο. Ενεργητική διπλωματία είναι οι δύο συμφωνίες που θα κυρωθούν από την εθνική αντιπροσωπία την ερχόμενη εβδομάδα για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συμφωνίες που έβαλαν ξανά την Ελλάδα στο διπλωματικό παιχνίδι και έδειξαν ότι η Ελλάδα μπορεί να κλείνει ανοιχτές υποθέσεις ζωτικής σημασία 40 ή 15 ετών, τηρώντας όσα προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι η ενεργητική διπλωματία δεν είναι να πράττεις αποκλειστικά όσα σου ζητούν οι άλλοι, αλλά να κάνεις διαπραγμάτευση και να καταλήγεις κάπου, ακόμα και αν αυτό στο οποίο κατέληξες δεν είναι απόλυτα αρεστό σε κάποιους από τους συμμάχους σου, αλλά είναι συμφέρον για τη χώρα σου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που διατυπώνει ευθέως τα τελευταία χρόνια τη δυσαρέσκειά του για το ΝΑΤΟ.

Ενεργητική διπλωματία ενός κυρίαρχου κράτους είναι να διατυπώνει τη θέση του στους διεθνείς οργανισμούς και να διεκδικεί το δίκαιό της και σαφή καταδίκη μιας χώρας που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας.

Η Ελλάδα πλέον συμπεριφέρεται ξανά ως κράτος κυρίαρχο και έχει σαφή στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Δεν φοβάται τον διάλογο, με μία μεγάλη διαφοροποίηση. Οτι δεν σέρνεται σε αυτόν. Και αν δεν τελεσφορήσει ο διάλογος δεν φοβάται την προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, πάλι με τους όρους της και όχι ως ικέτης. Η Ελλάδα έχει ξανά φωνή στο εξωτερικό και στους οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει ως ισότιμο μέλος και οχι σαν το κακό παιδί ή σαν παρίας.

Αυτά οφείλονται στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο επιτελείο του οποίου δεν χωρούν σύμβουλοι που έχουν αποκλίνουσες θέσεις, όπως αποδείχθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις.

Για όλα αυτά και για ακόμα πολλά που έρχονται από το παρελθόν, όπως η στάση στο Σχέδιο Ανάν, η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών και βάζει πάνω απ όλα το συμφέρον της Ελλάδας και των πολιτών της.

* Ο Γιάννης Παππάς είναι
βουλευτής Δωδεκανήσων της Ν.Δ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Τουρκουτ Μαχμουτ 132.049.123 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 505.572.505 τετραγωνικά χιλιόμετρα…

τι εγινε ; - Μηπως πανικοβληθηκε το κουλης και εβγαλε παλικαρια στα blogs να παραμυθιαζουν ; - "" Η ομοψυχία έχει να κάνει με τις λύσεις που είναι συμφέρουσες για τη χώρα. Όταν αυτή όμως επιτυγχάνεται για συμφωνίες που έχουν πάρα παρα πολλά ερωτήματα, τότε δεν είναι ομοψυχία, αλλά συνενοχή. Αναφερομαι στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την οποία υπάρχουν απόψεις και επιχειρήματα που δεν έχουν ακόμη αμφισβητηθεί ,σύμφωνα με τα οποία, ανοίγει το δρόμο για μια “διαπραγμάτευση” με την Τουρκία που δεν προστατεύει το Καστελόριζο και ενδέχεται να αφήσει την Κύπρο μόνη να διαπραγματευτεί ΑΟΖ με την Τουρκία "" . ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΜΕ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΝΦΙΑ .

Μερικά χρήσιμα στοιχεία για το Αιγαίον Πέλαγος...

"Στο Αιγαίο υπάρχουν 9838 νησιά. Ο μεγάλος αριθμός δεν πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση. Κατά το διεθνές δίκαιο των Θαλασσών, νησί είναι οποιαδήποτε έκταση γης, βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κατά τη μέγιστη πλημμυρίδα. Νησί είναι η Κρήτη, νησί είναι ακόμα και ένας μικρός βράχος ενός τετραγωνικού μέτρου τα οποία είναι βράχοι ή πολύ μικρά νησάκια 1.000 τετρ. μέτρων (ενός στρέμματος). Στην Τουρκία ανήκουν περίπου450 νησιά. Τα πιο αξιόλογα είναι η Ίμβρος, η Τένεδος και οι Λαγούσες στην είσοδο των Δαρδανελίων, καθώς και μερικά μικρού μεγέθους νησιά, εντός του κόλπου της Σμύρνης. Αντιστοίχως, τρία είναι τα νησιά που, έχουν αξιόλογο πληθυσμό: η Ίμβρος, η Τένεδος και το Μοσχονήσι (Αϊβαλί). Στην Ελλάδα ανήκουν τα υπόλοιπα νησιά. (δηλαδή 9838 – 450 = 9388). Συνολική έκταση Αιγαίου 190.000 τετρ. χλμ. Με 6 ΝΜ χωρικά ύδατα το 43,5% ανήκει στην Ελλάδα και το 7,5% στην Τουρκία. Με 10 ΝΜ χωρικά ύδατα το 63,9% πηγαίνει στην Ελλάδα και το 8,5% στην Τουρκία. τώρα με 12 ΝΜ χωρικά ύδατα το 71,5% πηγαίνει στην Ελλάδα και μόλις 8,7% στην Τουρκία και το υπόλοιπο 19,8% γίνεται ανοιχτή Θάλασσα (Διεθνή Ύδατα). Απ’ όλα τα νησιά σήμερα κατοικούνται τα 97 με συνολικό πληθυσμό 1.526.575. Απογραφή 2011. Στην Τουρκία 7 με πληθυσμό 12.682. Απογραφή και εδώ 2011".

Πράγματι, τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται...

Είναι πολύ χρήσιμα για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα στο Αιγαίο Πέλαγος.

H ελληνική κοινή γνώμη αποδέχθηκε την πραγματικότητα.

Πλέον, η ελληνική κοινή γνώμη αποδέχθηκε την πραγματικότητα. Δηλαδή, ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν εφαρμόζεται το δίκαιο, αλλά το συμφέρον της κάθε χώρας, με βάση την ισχύ της. Συνεπώς, συμφωνώ με την άποψη ότι: "Η κοινή γνώμη στη χώρα μας αποδέχτηκε ότι οι συζητήσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ κατέληξαν σε συμφωνίες που εμπεριέχουν συμβιβασμούς". Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι στα νησιά μας θα δοθεί επήρεια 100 %, για τον απλούστατο λόγο ότι οι άλλες χώρες δεν συμπεριφέρονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με βάση τα συμφέροντά τους. Με απλά λόγια, για να βάλουν την υπογραφή τους σε μια συμφωνία, ζητούν από την Ελλάδα παραχωρήσεις. ΄Οπως ακριβώς έπραξαν η Ιταλία και η Αίγυπτος.

Η κυβέρνηση δρα απαλλαγμένη από την αδράνεια...

Των προηγούμενων κυβερνήσεων, (οι οποίες φοβούμενες ότι θα κατηγορηθούν για ενδοτισμό, (εάν δεν επετύγχαναν συμφωνίες διανομής της ΑΟΖ στο 50 - 50), απλά παρακολουθούσαν τον χρόνο να περνά και τις εξελίξεις να τρέχουν εις βάρος της Ελλάδας).

75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα…

Όπως δήλωσε στη Βουλή, κατά τη διαδικασία κύρωσης των συμφωνιών καθορισμού ΑΟΖ, με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, οι συμφωνίες αυτές αποδίδουν στην Ελλάδα ΑΟΖ έκτασης 75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (αντίστοιχα). Η Ελλάδα πέτυχε την υπογραφή των συμφωνικών αυτών, παραχωρώντας ποσοστό 4 % στην Ιταλία, (Ελλάδα 46 %, Ιταλία 54 %) και 5 % στην Αίγυπτο, (Ελλάδα 45 %, Αίγυπτος 55%).

Με απλά λόγια η Ελλάδα μεγάλωσε...

Κατά 113.551 τετραγωνικά χιλιόμετρα, θαλάσσιας έκτασης. Σημειώνω ότι η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 505.572 τετραγωνικά χιλιόμετρα…

Η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με έξι, (6), χώρες, (Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία). Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει ΑΟΖ, (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), έκτασης 505.572 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής έχει υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία και έχει κατοχυρώσει την αντίστοιχη ΑΟΖ της, έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, (στην οποία συμφωνία αντιτίθεται η Τουρκία...) και ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο, (στην οποία θα αντιταχθεί η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο...). Η Ελλάδα θα επιτύχει συμφωνία με την Αλβανία, (διότι η χώρα αυτή έχει ανάγκη την ελληνική υποστήριξη προκειμένου να προωθήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή \'Ενωση...). Η πρόσφατη ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, (και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές...) και η πιθανότητα διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Μάρτιο του 2021, επιτρέπει την βάσιμη προσδοκία ότι η Λιβύη θα αποκτήσει νόμιμη κυβέρνηση, με την οποία η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί τη σύναψη συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Πλήρες σχόλιο, με αριθμητικά στοιχεία...

Το οποίο ενημερώνει και τους πλέον αδαείς. Το τι είναι δικό σου κατά το Διεθνές Δίκαιο και το τι είναι πραγματικά δικό σου, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, διότι στη διεθνή πολιτική επικρατεί το συμφέρον και όχι το δίκαιο... Η γνώμη μου είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τον καθορισμό των ΑΟΖ και με τις έξι, (6), χώρες με τις οποίες έχει θαλάσσια σύνορα, ώστε μετά απερίσπαστη να προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις ΑΟΖ της.

382,86 % μεγαλύτερη από την έκταση της Ελλάδας...

Είναι η έκταση της ΑΟΖ, την οποία διεκδικεί η Πατρίδα μας, (σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο).

Προς επίρρωση του σχολίου...

Ανακοινώθηκε ότι την 25-08-2020, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό υπουργό εξωτερικών Ντι Μάγιο και τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα. Να εκτιμήσω ότι από τον πρώτο ζήτησε την ταχύτατη επικύρωση της ελληνο - ιταλικής συμφωνίας για την ΑΟΖ από το ιταλικό κοινοβούλιο και από τον δεύτερο ζήτησε την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγμα-τεύσεων για τη σύναψη ελληνο - αλβανικής συμφωνίας για την ΑΟΖ;;;

Το τίμημα της υπογραφής διεθνών συμφωνιών…

Επειδή στις διεθνείς σχέσεις δεν επικρατεί το δίκαιο, αλλά το συμφέρον και η ισχύς, αποδεχόμαστε ότι για να επιτύχεις την υπογραφή διεθνών συμφωνιών, (ιδιαίτερα όταν πιέζεσαι αφόρητα...), θα καταβάλλεις τίμημα. Θεωρητικά η Ελλάδα διεκδικούσε να μοιράσει την ΑΟΖ της με την Ιταλία και την Αίγυπτο 50 - 50. Χωρίς συμφωνίες, δεν είχε τίποτα... Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάδα παραχώρησε στην Ιταλία 6.594,52 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (από το θεωρητικό μερίδιό της...) και κέρδισε την πράξη 75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (δηλαδή το 46 % της προς διανομή ΑΟΖ). Παραχώρησε στην Αίγυπτο 5.142,81 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (από το θεωρητικό μερίδιό της...) και κέρδισε στην πράξη 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (δηλαδή το 44 % της προς διανομή ΑΟΖ). Δηλαδή, συνολικά παραχώρησε στην Ιταλία και την Αίγυπτο 11.837,33 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (από το θεωρητικό μερίδιό της...) και κέρδισε στην πράξη 113.551 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (το 45,32 % της προς διανομή ΑΟΖ).

Με μέτρο σύγκρισης την Πελοπόννησο.

Η έκταση της Πελοποννήσου είναι 21.550 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή, η Ελλάδα παραχώρησε σε Ιταλία και Αίγυπτο θαλάσσια έκταση λίγο μεγαλύτερη από τη μισή Πελοπόννησο, (από το θεωρητικό μερίδιό της ..) και κέρδισε, (στην πράξη), εννιάμισυ φορές μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση, (ίση περίπου με πεντέμισυ Πελοποννήσους). Για εμένα, πρόκειται για τεράστια ελληνική επιτυχία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία