Ανεξιθρησκείες «Εθνικού» χαρακτήρα
Hλιάνα Φωκιανάκη

Hλιάνα Φωκιανάκη

Ανεξιθρησκείες «Εθνικού» χαρακτήρα

Η παραίτηση Ξαρχάκου μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως κεφαλή του Εθνικού Θεάτρου είναι ακόμα μια χαρακτηριστική έκφανση της προβληματικής εικόνας που διακατέχει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Σύμφωνα με την επιστολή του συνθέτη, η παραίτηση του οφείλεται στην διαφωνία του με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Κο Χατζάκη και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε και συγκεκριμένα την συμμετοχή των κύριων Φιλιππίδη και Λαζόπουλο στη νέα σεζόν. Θα χρησιμοποιήσω αυτούσια την φράση του Κου Ξαρχάκου στην επιστολή του «δεν είμαι επ' ουδενί διατεθειμένος να προσχωρήσω σε συμβιβασμούς οι οποίοι τέμνουν στρατηγικές εθνικού χαρακτήρα με συνθέσεις επιμέρους συμφερόντων».

Θα μείνω στη φράση "στρατηγικές εθνικού χαρακτήρα" διότι μου έκανε εντύπωση. Το Εθνικό Θέατρο είναι εξ'ολοκλήρου επιδοτούμενο από το κράτος και άρα εξυπηρετεί και συντηρείται από και για τους Έλληνες πολίτες και φορολογούμενους. Πιθανώς ένα μέρος του πνευματικού και υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας κόσμου να συμφωνεί με τον Κο Ξαρχάκο στο ότι στο "ποιοτικό" θέατρο δεν ανήκουν οι κύριοι Φιλιππίδης και Λαζόπουλος.

Το θέμα είναι όμως, ότι εφόσον αυτός ο θεσμός εξυπηρετεί πάνω από όλα το κοινό του, θα πρέπει να είναι κοντά σε αυτό. Η ποιότητα του προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου μέχρι στιγμής ήταν η αδιαμφισβήτητη κινητήριος δύναμη για τις αποφάσεις που αφορούσαν στον ετήσιο προγραμματισμό του. Παρ' όλα αυτά, το να αποκλείεις συγκεκριμένους δημιουργούς και ηθοποιούς επειδή ανήκουν σε ένα πιο λάιτ ρεπερτόριο, καταργεί την "ανοιχτωσιά" που πρέπει να διακατέχει τους ανθρώπους και θεσμούς υψηλού πνεύματος.

Κλείσιμο
Θα δώσω απλά το παράδειγμα του Μάνου Χατζηδάκι και την απόφαση του να στηρίξει τον Γιάννη Φλωρινιώτη με την διάσημη πλέον συνέντευξη του τελευταίου στο 3ο πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1979. Ο Χατζιδάκις αναγνώρισε μια μεγάλη φωνή στον Γιάννη Φλωρινιώτη, χωρίς να "μπλοκάρει" σκεπτόμενος ότι το σουξέ του Φλωρινιώτη εκείνη την εποχή ήταν το "Πειράζει που είσαι μεγάλη φίρμα". Η περαιτέρω πορεία του Γιάννη Φλωρινιώτη δεν έχει σημασία. Σημασία έχει οι πραγματικά μεγάλοι Έλληνες όπως ο Χατζιδάκις και ο Ξαρχάκος να "βγάζουν την γλώσσα" στους σεμνότυφους και να καθοδηγούνται πάντα από μια καλλιτεχνική και ιδεολογική ανεξιθρησκεία. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει το κοινό με την παρουσία ή την απουσία του. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ