tziovaras_grigoris

Προσοχή, κυκλοφορούν… «μυστικές δημοσκοπήσεις»

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Ένας από τους πλέον προσφιλείς μύθους που κατατρύχει την πολιτική μας ζωή είναι η φημολογία για τις «μυστικές δημοσκοπήσεις».

Σε προεκλογικές περιόδους, αλλά όχι μόνο, οι διαδόσεις για το περιεχόμενο «μυστικών» μετρήσεων που γνώση των ευρημάτων τους έχουν μόνον λίγοι και εκλεκτοί, δίνουν και παίρνουν.

Προκειμένου, μάλιστα, να προκληθεί μεγαλύτερη εντύπωση, η διακίνηση των σχετικών φημών συνοδεύεται και από ισχυρισμούς ότι «πηγή» των ερευνών με τα… απόκρυφα στοιχεία είναι ξένες πρεσβείες, κατά προτίμηση η αμερικανική, αλλά και η βρετανική που αυξάνουν σημαντικά το… σασπένς που δημιουργεί η μετάδοση τέτοιων «πληροφοριών».

Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Είναι μάλλον παλαιό. Τόσο παλαιό όσο και οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στη χώρα μας. Ενδεχομένως, δε, να μην είναι άσχετο με το γεγονός ότι οι πρώτες σφυγμομετρήσεις στην Ελλάδα έγιναν με καθοδήγηση από το εξωτερικό.

H αρχή έγινε από τη Συμμαχική Αποστολή Παρατηρητών των Ελληνικών Εκλογών (Allied Mission for Observing the Greek Elections), γνωστή ως AMFOGE, που δημιουργήθηκε στα τέλη του 1945 για να επιβλέψει την εγκυρότητα των πρώτων μεταπολεμικών βουλευτικών εκλογών του 1946, όπως και το δημοψήφισμα για το Πολιτειακό ζήτημα (επαναφορά της βασιλείας) που ακολούθησε πέντε μήνες αργότερα.

Η AMFOGE, που αποτελούνταν από 1.155 Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους, οι οποίοι είχαν απλωθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια, πραγματοποίησε έξι δειγματοληπτικές έρευνες για να διερευνήσει την εγκυρότητα των εκλογικών καταλόγων, τις καταγγελίες για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, τις συνθήκες διεξαγωγής της ψηφοφορίας, την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς και το μέγεθος της αποχής που ως γνωστόν είχε κηρύξει η Αριστερά στην εκλογική αναμέτρηση της 31ης Μαρτίου 1946.

Από τότε, ωστόσο, που εγκαταστάθηκε για μερικούς μήνες στην Ελλάδα η εν λόγω πολυπληθέστατη Συμμαχική Αποστολή, η οποία διέθετε τον δικό της μηχανισμό διενέργειας δειγματοληπτικών μετρήσεων, ποτέ άλλοτε δεν κατέστη δυνατό να επαναληφθεί ένα ανάλογο εγχείρημα.

Έτσι, μια δεκαετία αργότερα, στις αρχές του 1957, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλησε να διερευνήσει τη στάση των Ελλήνων έναντι της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, στο οποίο επρόκειτο να ενταχθεί η Ελλάδα, ανέθεσε τη διενέργεια της πρώτης ουσιαστικά πολιτικής δημοσκόπησης στη χώρα μας σε εγχώρια εταιρία: την Ανώνυμη Διαφημιστική Ελλάδας (ΑΔΕΛ) που είχε ελληνική ιδιοκτησία.

Η εξήγηση πίσω από αυτή την τακτική, που παγιοποιήθηκε τα επόμενα χρόνια, είναι προφανής: η διεξαγωγή σφυγμομετρήσεων από ξένες κυβερνήσεις στην Ελλάδα είναι από ανέφικτη έως ασύμφορη. Ανέφικτη γιατί δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν τα ερωτηματολόγια του δείγματος εκ του μακρόθεν, ακόμη και αν είναι τηλεφωνική η έρευνα, όπως οι περισσότερες στις μέρες μας. Και ασύμφορη επειδή το κόστος της ανάθεσης των μετρήσεων στις εγχώριες εταιρίες που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα και διαθέτουν και τον σχετικό μηχανισμό είναι καταφανώς πολύ μικρότερο.

Φανταστείτε μόνον αν ο ερευνητής που τηλεφωνεί για να πληροφορηθεί την πρόθεση ψήφου ενός Έλληνα μιλά αγγλικά. Αν τώρα που οι ερευνητές είναι Έλληνες, λέγεται ότι έχουμε υψηλά ποσοστά άρνησης ανταπόκρισης, απόκρυψης πραγματικής πρόθεσης ή παραπλανητικών απαντήσεων, ας αναλογιστεί ο καθένας την αξιοπιστία που θα είχαν μετρήσεις που θα γίνονταν από το εξωτερικό.

Οι αυτονόητες, ωστόσο, παραδοχές αυτού του είδους, ουδόλως εμποδίζουν τη συνωμοσιολογικών διαστάσεων μυθολογία για τις «μυστικές δημοσκοπήσεις» που συνήθως λανσάρεται από όσους δεν βολεύονται με τα πραγματικά ευρήματα των εκάστοτε μετρήσεων.

Καθώς, λοιπόν, μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα απλά και χρήσιμα πράγματα που μας διδάσκει η εμπειρία των πολλών τελευταίων χρόνων:

*Πρώτον, όλες οι μετρήσεις που παραγγέλλονται στη χώρα μας από κόμματα, μέσα ενημέρωσης, επιχειρηματίες ή ξένες διπλωματικές αποστολές με σκοπό να διαγνώσουν και να αποτυπώσουν την πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά των συμπατριωτών μας διεξάγονται λίγο πολύ από τις ίδιες εταιρίες που το μεγαλύτερο πρόβλημα τους είναι μάλλον ότι είναι δυσανάλογα πολλές σε σχέση με την εγχώρια «αγορά».

*Δεύτερον, οι μόνες δημοσκοπήσεις που μένουν «μυστικές» είναι όσες εκείνος ο οποίος τις έχει παραγγείλει δεν βολεύεται από τα ευρήματά τους και άρα δεν θέλει να δουν το φως της δημοσιότητας.
*Τρίτον, όταν ακούμε κυβερνητικούς ή άλλους αξιωματούχους να επιτίθενται κατά των δημοσκοπήσεων και των δημοσκόπων, εμείς όλοι θα καταλαβαίνουμε ότι οι καταγγέλλοντες έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση από τα ευρήματά τους.

Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα από το απώτερο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τις δημοσκοπήσεις υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών που έλεγε ότι διέθετε το περασμένο καλοκαίρι ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, χωρίς ποτέ να τις εμφανίσει.

Και, βεβαίως, αναλογιστείτε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας που στο παρελθόν επικαλούνταν τις δημοσκοπήσεις για να ζητήσει την παραίτηση των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά, τώρα βάλει με μένος συλλήβδην κατά των δημοσκόπων.

Η αλήθεια είναι ότι οι σημερινοί κυβερνώντες δεν είναι οι πρώτοι διδάξαντες τις μεθόδους της πολιτικής ψευδολογίας, που στις μέρες μας συνοπτικά αποκαλούνται «fake news». Αποδείχθηκαν, όμως, μέσα σε μια τετραετία ως οι πλέον προσηλωμένοι και επίμονοι διακινητές τους, που δεν διστάζουν να αρνούνται την πραγματικότητα των αριθμών επικαλούμενοι το… «πολιτικό ένστικτό» τους.

Οπότε, όταν ακούμε για «μυστικές δημοσκοπήσεις», που είναι βέβαιο ότι θα κατακλύσουν την πολιτική «πιάτσα» όσο θα οδεύουμε προς τις κάλπες, ας έχουμε το νου μας. Τρία απλά ερωτήματα, μπορεί να μας λύσουν πολλές απορίες: ποιος τις έκανε, πότε και για ποιόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (87)

333333

ειδικοι εναλυτες επι χαρτου,με λιγα λογια,γιατι οι δημοσκοποι επεσαν εξω,πριν την κριση στη βουλη ειχαμε νδ και πασοκ,αυτοι εχαναν αυτοι κερδιζαν,απο το 2012 στη βουλη μπηκαν 8 κομματα,η ανιχνευση τι ποσοστο θα παρει καθε κομμα ειναι αδυνατη,δεν υπηρχε προιστορια,οι συγκυριες ηταν κακιστες,για αυτο οι δημοσκοποι επεφταν εξω,και τωρα οι συγκυριες δεν ειναι και τοσο ομαλες ,κρυβουν ανωμαλιες,πχ, απο τα υπαρχοντα κομματα τα 3 θα μεινουν εξω απο τη βουλη ειναι πολυ δυσκολο να μπει ενα αλλο μικρο,τωρα ομως οι δημοσκοποι θα ειναι πολυ κοντα στην προβλεψη,

kostasv

Τί να τις κάνουμε τις μυστικές δημοσκοπήσεις αφού έχουμε τις φανερές; Η "ασφαλής" πρόβλεψή τους το 2015 οδηγός και για τώρα. Ειδικά αυτές που γίνονται για λογαριασμό ΠΘ - ΔΟΜ - ΣΚΑΙ είναι πέρα για πέρα αξιόπιστες. Τεφαρίκι πράμα.

AT

Οι αριστεροί προσπάθησαν μία φορά να πάρουν την εξουσία με τα όπλα και ητήθηκαν. Οι αριστεροί πρόσφατα πήραν την κυβέρνηση με δημοκρατικό ειναι η αλήθεια τρόπο εστω και αν χρησιμοποίησαν τερατώδη ψέμματα. Ηρθε η ωρα να ξανα-ητηθούν για δεύτερη και τελευταία φορά στο προσκήνιο. Οταν η μαιμού ανέβει στο δέντρο φαίνεται ο κόλος της.

Γιάννης

Απευθύνομαι στο γνωστό δεξιό τρολ του σάιτ, με τα σχόλια copy-paste και τις απαντήσεις στον εαυτό του: Άκου να δεις, γαλάζιο τρολάκι της πλάκας. Υπογράφει κάποιος ένα σχόλιο ως Αναδίπλωση και μπαίνεις και του απαντάς, νομίζοντας ότι είμαι εγώ. Και όχι μόνο του απαντάς ως να είναι ο Γιάννης, αλλά και πάλι φαντασιώνεσαι ότι τον κατατροπώνεις κι ότι τον ξεβρακώνεις. Έχουμε λοιπόν και λέμε: πρώτον, χαίρομαι που πρόλαβα να σου γίνω εφιάλτης, για να νομίζεις και στον ύπνο σου και στον ξύπνιο σου ότι απαντάς σε μένα. Δυστυχώς, πάλι έπαιξες κι έχασες. Δεν είναι δικό μου το σχόλιο στο οποίο απάντησες νωρίτερα. Τα δικά μου θα τα καταλαβαίνεις. Θα τα υπογράφω πάντα ως Γιάννης, γιατί αυτό είναι το όνομά μου, ανώνυμο δεξιό τρολάκι της φάπας. Κατάλαβες; Όσο και να απαντάς στον εαυτό σου ότι δήθεν με κατατρόπωσες, και μετά να απαντάς ως δήθεν άλλος σχολιαστής και να επικροτείς, την αλήθεια την ξέρουμε κι οι δύο: όπου σε πετυχαίνω, είτε αναγκάζεσαι να αλλάξεις άρθρο, γιατί βραχυκυκλώνεις, είτε σωπαίνεις κι εξαφανίζεσαι, γιατί δεν έχεις τι να απαντήσεις. Όπως χθες, που σου έγραψα για τον Άδωνι και τον πανικό των στελεχών της ΝΔ κι εσύ εξαφανίστηκες, για να μου ποστάρεις σήμερα... απαντήσεις και σχόλια μιας βδομάδας πίσω! Α, και κάτι ακόμα, μην το ξεχάσω. Όλο φαντάζεσαι ότι μας ξεβρακώνεις, εμάς τους Συριζαίους σχολιαστές. Θα σε απογοητεύσω. Δεν είμαι Συριζαίος. Μια ζωή ΠΑΣΟΚ ψηφίζω, αλλά εσύ μπορεί και να με κάνεις Συριζαίο. Ξέρεις, εσύ μπορεί να δέχεσαι τον χαρακτηρισμό του γαλάζιου τρολ, γιατί από αυτό ζεις. Έμείς έχουμε και πραγματικές δουλειές στον πραγματικό κόσμο, εκεί έξω. Οπότε δεν είμαστε όλοι τρολ. Όχι εγώ, τουλάχιστον. Κι όσο για το «ξεβράκωμα», να το κοιτάξεις αυτό που όλο μας ξεβρακώνεις και μας προτρέπεις να προμηθευτούμε βαζελίνη. Όλο γυμνούς μας φαντάζεσαι... Σε περιμένω. Μην μου κρυφτείς πάλι.

Φίλτατε, θα μπορούσα να αντισχολιάσω λέξη προς λέξη...

Αλλά περιορίζομαι στα ουσιαστικά: 1ο. Το σχόλιο το οποίο ανάρτησες ως "Γιάννης" είναι το: "Aνταπάντηση του Γιάννη.. /03/2019, 10:28", το οποίο αντισχολιάσθηκε από άλλον σχολιαστή, με το σχόλιο: "Γιάννη", βάλε κρύα επιθέματα στον αυχένα σου... 2103/2019, 10:42". 2ο. Χρησιμοποιώ απάντηση την οποία σου έδωσα κατά το παρελθόν, εντός εισαγωγικών με ένδειξη ημερομηνίας και ώρας ανάρτησης, για να αποφύγω την επανάληψη συγγραφής του ιδίου κειμένου και για να αναδείξω το πότε συγγράφηκε το κείμενο αυτό, όταν απαιτείται να αποδείξω την αριστοτεχνική παγίδα την οποία έστησε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης στον Σύριζα. 3ο. Το εάν είσαι συριζαίος τρολ ή Πασοκ τρόλ, (όπως ισχυρίζεσαι...), το αποκαλύπτουν τα σχόλιά σου και το κρίνουν οι αναγνώστες των σχολίων. 4ο. Δεν αμοίβομαι από κανέναν, γράφω σχόλια διότι μπορώ να τα γράφω, μου αρέσει να τα γράφω και έχω τον χρόνο να τα γράφω.

Εάν...

...τα τελευταία χρόνια οι δημοσκόποι ήταν γιατροί θα είχε συμβεί ανθρωπιστική καταστροφή γατάκια!!!

@Εάν...

Ό,τι να'ναι...

Οι δημοσκοπήσεις...

αποτυγχάνουν να προβλέψουν το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ απο το 2014. Πέφτουν παντα προς τα κάτω, γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ειναι σαν τις πουτ@νες. Δεν το δηλώνουν ανοιχτά για να μην τους κραξουν, αλλά είναι. Δεν πανε σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ουτε γραφονται στην τοπική. Πίσω από το παραβάν και την ανωνυμια το ριχνουν ΣΥΡΙΖΑ.... Εχει δει κανεις να κυκλοφορεί-δηλώνει 25% του κοσμου ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά?? Πού να τους δείς?? Και το πρωί ολες κυρίες το παιζουν! Ειδικά στην Β.Ελλάδα οι σιγανοπαπαδιές, οι "κρυφες" του ΣΥΡΙΖΑ φτανουν το 20%.

ομοιως...

Εχει δει κανεις να κυκλοφορει-δηλωνει το 28%(2015) η' 30%(2012) του κοσμου ΝΔ ανοιχτα? Ακομα το εχω απορια που βρηκε ο Σαμαρας το 30% και εγινε Πρωθυπουργος...

Οι εταιρίες στοιχηματισμού δίνουν Νέα Δημοκρατία 32,50 % και Σύριζα 23,50 %.

"Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, επικεντρώνεται στο line των ποσοστών που έχει τοποθετήσει ο Stoiximan στα κόμματα. Στο 32,50 βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία και στην απόδοση του 1.87 τόσο το over, όσο και το under του ποσοστού. Πολύ λιγότερο, αφού άπαντες θεωρούν ότι θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές, είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Το line του ποσοστού είναι στο 23,50 και στην τιμή του 1.87 το over και το under. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις στο συγκεκριμένο ειδικό της στοιχηματικής προσφέρονται στο under 8,50% της Χρυσής Αυγής (σε απόδοση 2.00), με το over να βρίσκεται στο 1.75. Κάτι αντίστοιχο βλέπουμε σε αυτό του Κινήματος Αλλαγής με το under 6.00% στην τιμή του 2.00 και το over στo 1.75. Στα ειδικά στοιχήματα έχει συμπληρωθεί και η Ελληνική Λύση, το νέο κόμμα του πρώην βουλευτή, Κυριάκου Βελόπουλου, με το line του ποσοστού να είναι στο 2.50%. Στην τιμή του 1.87 τόσο το over, όσο και το under". Το ίδιο [προτείνει και η εταιρία Goalbet.

Συριζόπουλα, απομένουν 65 ημέρες, (9 εβδομάδες + 2 ημέρες), μέχρι την 26-05-2019...

Δηλαδή, την ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών και τα αποθέματα βαζελίνης εξαντλούνται... Θα μετράω κάθε ημέρα τις ψευδο-δημοσκοπήσεις με τις οποίες θα κατακλυσθεί ο δημόσιος χώρος, για να σας τις τρίψω στη μούρη το βράδυ της 26-05-2019!!!

ΥΠΌΣΧΕΣΗ

ΘΑ ΦΤΥΣΕΙΣ ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΒΥΖΑΞΕΣ

ΨΕΥΔΟ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ!

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΝΔ ΠΡΩΤΗ ΘΑ ΣΟΥ ΤΡΙΒΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ! ΤΗ ΠΑΤΗΣΕΣ...

Τέσσερα απλά ερωτήματα, μία απλή απάντηση.

"Απλά ερωτήματα προς συριζαίους. 21/03/2019, 07:08 1ο ερώτημα. Θα χάσει ο Σύριζα τις ευρωεκλογές; 2ο ερώτημα. Θα χάσει ο Σύριζα τις ευρωεκλογές με διαφορά μεγαλύτερη των 6 μονάδων τουλάχιστον; 3ο ερώτημα. Θα χάσει ο Σύριζα τις εθνικές εκλογές; 4ο ερώτημα. Θα νικήσει η Νέα Δημοκρατία τον Σύριζα στις εθνικές εκλογές και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Για εμένα και στα τέσσερα ερωτήματα η απάντηση είναι ΝΑΙ. Για εσάς συριζαίοι;;; Για εμάς τους συριζαίους η απάντηση... 21/03/2019, 09:47 Και στα τέσσερα ερωτήματα είναι ΝΑΙ, αλλά το κρύβουμε από τους τελείως χαχόλους οπαδούς μας".

Ιδού μερικές εταιρίες δημοσκοπήσεων που χρησιμοποιούν φιλοσυριζαίϊκα ΜΜΕ.

Συμφωνώντας απολύτως με την άποψη του αρθρογράφου ότι: "Οπότε, όταν ακούμε για «μυστικές δημοσκοπήσεις», που είναι βέβαιο ότι θα κατακλύσουν την πολιτική «πιάτσα» όσο θα οδεύουμε προς τις κάλπες, ας έχουμε το νου μας. Τρία απλά ερωτήματα, μπορεί να μας λύσουν πολλές απορίες: ποιος τις έκανε, πότε και για ποιόν", ιδού μερικές εταιρίες δημοσκοπήσεων που χρησιμοποιούν φιλοσυριζαίϊκα ΜΜΕ: η Palmos Analysis, η ALCO, η Kappa Research, η Rass, η Pro Rata, η Vox Pop Analysis κ.ά.)

Δημοσκοπήσεις αυτών των εταιριών...

Είναι η επιτομή της αξιοπιστίας!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία