tziovaras_grigoris

Με τις «Πρέσπες» επιστρέφει ο χειρότερος παλαιοκομματισμός όλων των εποχών

Γρηγόρης Τζιοβάρας

«Το παλιό και το νέο δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ηλικία, αλλά έχουν να κάνουν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής του καθενός μας», υποστήριξε σε μια πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η σπάνια αυτή έκλαμψη ειλικρινούς προσέγγισης της πραγματικότητας από τον κ. Τσίπρα, ωστόσο, δεν είχε, δυστυχώς, ίχνος αυτοκριτικής, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ενθυμούμενος ότι μόλις πρόσφατα στενοί συνεργάτες του κατέφευγαν σε προπαγανδιστικού τύπου δικαιολόγηση των λαθών του με επίκληση του γεγονότος ότι «είναι μόλις 44 ετών»...

Στην πραγματικότητα, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια λεκτική αποστροφή που είχε ως στόχο να αντλήσει μια ακόμη αφορμή για να επιτεθεί κατά των αντιπάλων του.

Το ίδιο βράδυ, εξάλλου, ο 36χρονος εκπρόσωπος της κυβέρνησής του Δημήτρης Τζανακόπουλος αξιοποιούσε τη δική του παρουσία στην κρατική τηλεόραση, στην οποία εμφανιζόταν –προφανώς κατ΄ απαίτησή του- μόνος του για να ισχυριστεί το εξής αμίμητο: «Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει εξηγήσεις σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο για τα περί συναλλαγής στο Μακεδονικό».

Θα ήταν άξια καγχασμών και χλευασμού η συγκεκριμένη «ατάκα» του κ. Τζανακόπουλος, αν δεν επρόκειτο για ένα μνημείο δουλοπρέπειας. Δουλοπρέπεια η οποία επιβεβαιώνεται και με την παρασκηνιακή προσπάθεια που φαίνεται ότι καταβάλλεται για να βρεθεί τις επόμενες μέρες στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες αλλά και οι διαρροές από την ίδια την κυβέρνηση, να ασκήσει πιέσεις για την έγκριση από την ελληνική Βουλή της διαβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μένει, βεβαίως, να δούμε τι πραγματικά θα γίνει κατά την εδώ επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ. Αλλά, όπως και να έχει, ξεπερνά ακόμη και τα πιο υψηλά μεγέθη πολιτικού αμοραλισμού που έχουν κατακτήσει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να βλέπει κανείς τους κυβερνητικούς ιθύνοντες μιας ευρωπαϊκής χώρας να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αλλαγή των διαμορφωμένων εδώ και καιρό εσωτερικών πολιτικών συσχετισμών στην πιθανολογούμενη διάθεση των ξένων να… τιμωρήσουν τις ηγεσίες της αντιπολίτευσης επειδή υποστήριξαν κάτι που ασπάζεται η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, όπως μαρτυρούν όλες αναμφισβήτητα οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.

Ούτε στις πιο μαύρες εποχές του Εμφυλίου –όταν παιζόταν η παραμονή της χώρας στη σφαίρα επιρροής της Δύσης- δεν είχαν επενδυθεί τόσες ελπίδες στις παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα για να… νουθετήσει τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις. Διότι -προσέξτε!- ο κ. Τζανακόπουλος δεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης περί ανταλλαγής του Σκοπιανού με τη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, κάτι που θα μπορούσε να γίνει κατανοητό. Μίλησε, αντιθέτως, για «εξηγήσεις που θα δώσει» ένας Έλληνας πολιτικός αρχηγός σε ξένες ηγεσίες.

Όπως αποδείχθηκε, μάλιστα, η προσδοκία της… τιμωρίας του αρχηγού της ΝΔ δεν ήταν προϊόν μόνον της έμπνευσης του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το Μέγαρο Μαξίμου μας πληροφόρησε ότι ο κ. Μητσοτάκης… φοβήθηκε να πάει στις Βρυξέλλες. Ενώ επίσης από διαρροές του πρωθυπουργικού γραφείου μάθαμε ότι ο –go back κυρία Μέρκελ- Αλέξης Τσίπρας έκανε, εν τέλει, τα παράπονα του στον… Πιέρ Μοσκοβισί!

Δεν είναι, πάντως, μόνον το «κάρφωμα» στους Ευρωπαίους που καταδεικνύει ότι το συνονθύλευμα που μας κυβερνά μπορεί να καταφύγει σε κάθε είδους παλαιοκομματική μεθόδευση, αδιαφορώντας για το πόσο καταγέλαστοι γίνονται στα μάτια της εγχώριας και της διεθνούς κοινής γνώμης εξαιτίας του πάθους με το οποίο προσπαθούν να παραμείνουν προσκολλημμένοι στις καρέκλες της εξουσίας.

Χρειάζεται να πάει κάποιος πολύ πίσω σε θολές ή σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας –από αυτές που υποτίθεται στηλιτεύουν κάθε τρεις και λίγο οι ΣΥΡΙΖΑίοι- για να βρει αντίστοιχο παράδειγμα με το πρωτοφανές «αλισβερίσι» που βλέπουμε να εκτυλίσσεται προκειμένου να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο η Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι δύσκολο, κατ΄ αρχάς, να ξεχαστεί ότι πίσω από την ανεξήγητη σπουδή της κυβέρνησης να «κλείσει» το Σκοπιανό άρον άρον και χωρίς ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων, υποκρυπτόταν η προσπάθεια να προκληθεί ρήγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναμοχλεύοντας πάθη του παρελθόντος που πλήρωσε ακριβά η συντηρητική παράταξη.

Όταν, όμως, δεν κατάφεραν να διεμβολίσουν τη Νέα Δημοκρατία, δεν δίστασαν να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο διάλυσης σχεδόν όλων των μικρότερων κομμάτων. Οι άνθρωποι που στηλίτευαν ως αποστασία κάθε διαφοροποίηση βουλευτή και κατηγορούσαν ως «αργυρώνητο» όποιον έδειχνε διάθεση να συνταχθεί με τη γραμμή άλλου κόμματος, όπως στην περίπτωση της προεδρικής εκλογής του 2014, δεν έχουν πρόβλημα να «ψαρέψουν» δεξιά και αριστερά υπουργούς και βουλευτές.

Τη μια επιστρατεύουν τον Φώτη Κουβέλη, τον οποίο στην προηγούμενη πολιτική περίοδο αποκαλούσαν «κουρέλι», την άλλη επικροτούν με θέση υφυπουργού την Κατερίνα Παπακώστα που μέχρι πρότινος αποκαλούσαν «Ζαρούλια της ΝΔ». Ενώ κινούν παρασκηνιακά τα νήματα, κρατώντας ουσιαστικά σε καθεστώς αιχμαλωσίας τρία κόμματα –το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων-, απειλώντας τα με διάλυση, αφού αρκεί η μετακίνηση ενός βουλευτή από καθένα εξ αυτών για να πάψουν να αναγνωρίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Συνοψίζοντας κανείς τα πρωτοφανή αυτά φαινόμενα, τα οποία, κακά τα ψέματα, λίγο απέχουν από όσα παρακολουθήσαμε να εκτυλίσσονται στα γειτονικά Σκόπια, δεν μπορεί να μην εκφράσει αποτροπιασμό για την οπισθοδρόμηση της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας. Μιας Δημοκρατίας που θεωρούσαμε ότι με το τέλος της δικτατορικής περιόδου και κυρίως με τον ευρωπαϊκό δρόμο στον οποίο την οδήγησαν αρχικώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και εν συνεχεία ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί που τους διαδέχθηκαν, είχε αφήσει πίσω τον αμοραλιστικό παλαιοκομματισμό.

Δυστυχώς, όμως, ο παλαιοκομματισμός είναι εδώ και τον ξαναζούμε στις χειρότερες εκδοχές του. Μάλλον διότι, όπως αναγνώρισε και ο κ. Τσίπρας «το παλιό και το νέο δεν έχουν να κάνουν με την ηλικία». Κρίμα!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

AΛΗΘΕΙΕΣ ΠΙΚΡΕΣ

Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΒΓΑΖΕΙ ..ΜΑΤΙ,Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΕΒΓΑΛΕ..ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ,Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΧΑΙΔΕΥΕΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ..ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΛΩΝ,ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ,ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ,ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ,ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΤΑΤΟΥΣ(ΠΕΤΡΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΖΟΥΜΙ ΘΑ ΤΗΣ ΒΓΑΛΟΥΝ)ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ,ΑΛΛΑ..ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΣΩΣΤΟ,ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΝΑΡΚΩΝ.

Αφού...

...ήταν αποτέλεσμα συναλλαγής γιατί ψήφισε υπέρ της μη περικοπής? Υπερψήφισε την προδοσία της Μακεδονίας? Γιατί δεν υποσχέθηκε ότι δεν θα περικόψει τις συντάξεις και ούτε θα ψηφίσει την προδοσία αν γίνει κυβέρνηση? Πως δέχεται να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα που προφανώς συμμετέχει στην προδοσία αφού υποστηρίζει την συμφωνία? Γιατί δεν μας λέει ποιοι είναι οι ευρωπαίοι πρωτομάστορες της συναλλαγής? Γελάει ο κόσμος με τον χαμαιλέοντα...

Μαλιστα

Μαζεύεις συριζοτρολ αρα λες αλήθειες που τους πονάν...

λεμονιδας απο τα lidl των συλλ-αλητηριων

ξυδι σε οσους προδοτες ηθελαν το σκετο μακεδονια που χρησιμοποιουνταν τοσα χρονια

Κουκουνάρες

Άρες, μάρες, συριζάρες...

Μακεδόνες

"Ασπάζεται η ηγεσία? της αντιπολίτευση την πλειονότητα του ελληνικού λαού στο Μακεδονικό ζήτημα". Τους μακεδόνες ( Πόντιους, Βλάχους, σλαβόφωνους, αρβανίτες, ρομα, τουρκόφωνους ,ρωσοπόντιους, σαρακατσάνους κ.α. ...... ) κυρίως γιατί αυτών θίγεται το υψηλό πατριωτικό αίσθημα. ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ.

Προκόπης

Και ο προεδράκος πετάει αετό.

Επί του στόχου

Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς μαζί σου και για τη δουλοπρέπεια στους ξένους αλλά και για τον εκμαυλισμό των λιμασμένων βουλευτάκων.

kostasv

Το "διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον" σε άριστη εφαρμογή σ' αυτό το δημοσίευμα. Αφού η αντιπολίτευση και τα "αντικειμενικά" ΜΜΕ επένδυσαν στην περικοπή των συντάξεων επί ένα χρόνο, τελικά μείνανε μπουκάλα μα την ακύρωση του μέτρου !!! Τί πιο βολικό από μια "θεωρία συνωμοσίας" πως οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν την αναστολή στην αρχή, ακύρωση μετά του μέτρου της περικοπής των συντάξεων με τη λύση του Μακεδονικού. Επί 24ώρου βάσεως τα "αντικειμενικά ΜΜΕ" αυτό προέβαλαν. Αφού φάγανε τα μούτρα τους με το σίγουρο !!! πετσόκομμα των συντάξεων, έπρεπε να μειώσουν την ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Εκεί κολλάει και το εύρημα των δημοσκοπήσεων !!! Ο κατήφορος έχει να κάνει με την υιοθέτηση από την αξιωματική αντιπολίτευση αυτής την ερμηνείας. Ό,τι πιο λασπερό. Εκεί λοιπόν έχει να κάνει με την "κάμηλο" που καταπίνετε την χοντράδα της αντιπολίτευσης, διυλίζοντας όμως τη λογική απορία Τζανακόπουλου ποιοι είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που κατά τον Μητσοτάκη έκαναν συναλλαγή με την Ελλάδα;

Συριζαίος, άρα ψεύτης

Μόνον ένας φανατικός συριζαίος σαν και σένα, αγαπητέ Κώστα, θα... άκουγε διαφορετικά πράγματα από αυτά που είπε ο αστέρας Τζανακόπουλος. Δεν ρώτησε με ποιους έκανε συναλλαγή ο Τσίπρας, αλλά είπε ότι θα δώσει εξηγήσεις στους Ευρωπαίους. Επειδή, όμως δεν φαίνεται να του ζήτησαν εξηγήσεις, μήπως ήξεραν ότι είχε δίκιο; Τι λες; Να ρωτήσουμε την φίλη σας τη Μέρκελ τώρα που θα έρθει αν θα τον κάνει ντα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία