Τσουνάμι κρίσεων στην Ευρώπη
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Τσουνάμι κρίσεων στην Ευρώπη

Πολλές έρευνες που δημοσιεύονται τελευταία, δείχνουν ότι όλες οι δυτικές οικονομίες είναι σε μια περίοδο αναδιάταξης και όλοι ελπίζουν πως θα φέρει μια νέα περίοδο ανάπτυξης μελλοντικά, αλλά σήμερα, οι πραγματικές, οι ορατές επιπτώσεις δημιουργούν εικόνα βαθείας κρίσης

Οι έρευνες αφορούν στις επιπτώσεις των πολέμων στο κόστος ζωής και στην επάρκεια ενέργειας και προϊόντων, στα μέτρα που λαμβάνονται από τις ευρωπαϊκές κυρίως κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, στις αλλαγές που συντελούνται διεθνώς στην αγορά εργασίας, στην αύξηση των επιτοκίων, στον αριθμό των πτωχεύσεων επιχειρήσεων και στην πορεία του δημοσίου χρέους όλων των χωρών.

Κανένας από αυτούς τους τομείς δεν πηγαίνει αυτή τη στιγμή καλά στην Ευρώπη και πολλοί πηγαίνουν άσχημα και στις ΗΠΑ.

Αν θελήσει κανείς να εντοπίσει τις σημαντικότερες αρνητικές συνιστώσες αυτών των κρίσεων δεν μπορεί παρά να αναδείξει την αύξηση των επιτοκίων ως τη βασική αιτία τους.

Η αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έγινε για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη και επειδή η FED αύξησε τα αμερικανικά επιτόκια. Όμως η αύξηση αυτών των επιτοκίων αυξάνει το κόστος του χρήματος για όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και αυτό σημαίνει ότι προκαλεί μείωση της ζήτησης, ύφεση, πτωχεύσεις επιχειρήσεων και τελικά - καθώς οι κυβερνήσεις ακολουθούν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα των νοικοκυριών με αυξήσεις μισθών και επιδόματα - δυσχεραίνει και τη μείωση του πληθωρισμού.

Κλείσιμο
Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι στην Αγγλία οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν 18%%, στη Γερμανία 44%  σε σχέση με περυσινό Οκτώβριο και στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Η έγκριτη Financial Times δημοσίευσε την εκτίμηση οτι έρχεται κύμα πτωχεύσεων στην Ευρώπη και οτι πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό. Όσο κι αν κάποιοι θεωρούν ότι οι πτωχεύσεις κάνουν καλό στις οικονομίες διότι “καίγονται τα ξερά”, δηλαδή κλείνουν οι αδύναμες επιχειρήσεις και στη θέση τους θα δημιουργηθούν νέες, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό λειτουργεί εξυγιαντικά. Ήδη αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια από τις επιχειρήσεις που κλείνουν και στην περίπτωση της Ελλάδας οι τράπεζες βγάζουν για πούλημα στα funds νέα πακέτα κόκκινων δανείων που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τους ήδη παρά πολλούς πλειστηριασμούς κατοικιών και περιουσιακών στοιχείων γενικότερα.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι τεχνολογίες υποκαθιστούν προς το παρόν μεγάλο αριθμό εργαζόμενων, ότι οι εργαζόμενοι - σύμφωνα με άλλες έρευνες- δεν είναι ευχαριστημένοι από τις χαμηλές αμοιβές και ζητούν περισσότερα, ότι αρνούνται να εργαστούν μέσα στο γραφείο περισσότερες από μια ημέρα την εβδομάδα έναντι τεσσάρων που ζητούν πολλοί εργοδότες, ότι ξαφνικά πολλές από τις πολλά υποσχόμενες start up εταιρείες ζητούν νέα κεφάλαια διότι δεν τους ήρθαν τα πράγματα όπως περίιμεναν ή και κείνουν εγκαταλείποντας τις φαεινές ιδέες τους, η προοπτική δημιουργίας νέων εταιρειών με προοπτικές επιτυχίας, είναι περιορισμένες.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν μπεί σε υφεσιακή φάση και ετοιμάζεται να βιώσει μια δεύτερη κρίση δημοσίου χρέους, την στιγμή που απαιτούνται υπερβολικά ακριβές επενδύσεις για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οι επενδύσεις αυτές θα προκαλέσουν κύματα αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος και κατά συνέπεια πολύ μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις από αυτό που κατατρόμαξαν τους ευρωπαίους πριν από λίγους μήνες και τους οδήγησαν στην αύξηση των επιτοκίων.

Και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίθεται ότι είναι μια οικονομική ένωση, (στην πραγματικότητα είναι μια νομισματική και μόνο ένωση) δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σύνθετα προβλήματα των οικονομιών. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και οι τοπικές γραφειοκρατίες που την διοικούν, επιμένουν σε αποφάσεις και πολιτικές, που ωφελούν αποκλειστικά και μόνο τις ίδιες τις γραφειοκρατίες και προκαλούν προβλήματα και στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπισθούν αυτά τα σύνθετα προβλήματα χρειάζονται ισχυρές πολιτικές ηγεσίες οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Και αν υπάρξουν ισχυρές πολιτικές ηγεσίες, θα συγκρουστούν μεταξύ τους, διότι οι χώρες και οι οικονομίες τους έχουν αντίθετα συμφέροντα, άρα οι διαφωνίες και το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα αυξηθεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όλοι προσπαθούν να επιβιώσουν από τις απανωτές κρίσεις και απλώς ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον, παρόλο που αυτό δεν υπάρχει προς το παρόν στον ορίζοντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ