Τι κρύβει η επίθεση Καραμανλή κατά Μητσοτάκη;
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Τι κρύβει η επίθεση Καραμανλή κατά Μητσοτάκη;

Ακούγοντας κανείς την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από το μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια της Κρήτης, σχετικά με τις παρακολουθήσεις του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων των τηλεφώνων από την ΕΥΠ, δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει, ούτε γιατί αυτές προκάλεσαν ενθουσιασμό στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πώς ακριβώς πλήττουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

“Κύκλοι” του πρώην Πρωθυπουργού ερμήνευαν εκ των υστέρων ότι ο Κ. Καραμανλής είπε αυτονόητα πράγματα και ότι η ομιλία του δεν είχε καμία αιχμή κατά της κυβέρνησης. Το μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να απαντήσει ψύχραιμα στην τοποθέτηση Καραμανλή λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για διαλεύκανση της υπόθεσης με πλήρη διαφάνεια.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις. Την ενεργειακή, τον πληθωρισμό, τα ελληνοτουρκικά, τις γεωπολιτικές αλλαγές που επηρεάζουν παρά πολύ τη θέση της χώρας μας και απαιτούν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς και τήρηση δύσκολων ισορροπιών με τους διεθνείς παράγοντες. Πάνω σε όλες αυτές τις δυσκολίες ήρθε να προστεθεί αυτή η παράξενη υπόθεση των παρακολουθήσεων για την οποία τελικά όλοι έχουμε ελλιπέστατη πληροφόρηση.

Και ενώ οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν επικεντρώνεται στο θέμα των παρακολουθήσεων αλλά ασχολείται με την ακρίβεια, πράγμα που ασφαλώς προκαλεί αισθήματα ανακούφισης στο Μαξίμου, έρχεται ο πρώην Πρωθυπουργός να αναζωπυρώσει το ζήτημα κριτικάροντας την κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Ο Καραμανλής αναφερόμενος στο θέμα, δεν επετέθει στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στήριξε τον Μητσοτάκη. Αντίθετα, λέγοντας τα “αυτονόητα” ότι δηλαδή πρέπει να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, εμμέσως υπονόησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που πρέπει. Και μάλιστα υποστήριξε μια θέση αντίθετη με της κυβέρνησης, λέγοντας ότι απαιτείται διακομματική συνεργασία για να αλλάξει το θεσμικό καθεστώς που διέπει το απόρρητο των επικοινωνιών και τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά απέχουν από την κυβερνητική στάση και στην ηπιότερη εκδοχή μπορούν να θεωρηθούν ως “αυστηρές συστάσεις” προς την κυβέρνηση.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο πρώην Πρωθυπουργός αποφεύγει επί μια δεκαπενταετία να εκφέρει δημόσιο λόγο - ενώ είχε πάμπολλες ευκαιρίες - και ότι ξαφνικά εμφανίζεται την δυσκολότερη στιγμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κάνει δηλώσεις με τις οποίες όχι μόνο δεν την υπερασπίζεται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα της κάνει κριτική και υποδείξεις, γίνεται αντιληπτό το γιατί οι δηλώσεις αυτές ξάφνιασαν και ενόχλησαν την κυβέρνηση.

Και δικαίως προκαλεί μεγάλη απορία το γιατί ο πρώην Πρωθυπουργός επέλεξε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση για να διατυπώσει την κριτική του, όταν έχει αποφύγει επιμελώς να εκφράσει άποψη σε πλήθος άλλων περιπτώσεων που προκάλεσαν πολύ μεγαλύτερη πολιτική αναστάτωση, όπως η υπόθεση Novartis που κατέστρεψε χαρακτήρες και προσωπικότητες της παράταξης του.

Βεβαίως υπάρχει πάντα η σκληρή διαμάχη Καραμανλικών - Μητσοτακικών για τον έλεγχο του κόμματος, αλλά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την ΝΔ η επίθεση του Κώστα Καραμανλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη γεννά ερωτηματικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ