Να αποδοθούν οι πραγματικές πολιτικές Ευθύνες
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Να αποδοθούν οι πραγματικές πολιτικές Ευθύνες

Η κοινωνία, θυμωμένη και αγανακτισμένη, σπεύδει να αποδώσει πολιτικές και ποινικές ευθύνες, να καταδικάσει, να τιμωρήσει, να «λυντσάρει» συλλήβδην και εν θερμώ τους υπεύθυνους της τραγωδίας των Τεμπών

Για τις ποινικές ευθύνες τον τελευταίο λόγο έχει η δικαιοσύνη που έχει ήδη επιληφθεί, θέλει όμως το χρόνο που επιβάλουν οι θεσμοί και οι νόμοι της δημοκρατίας. Στις δυτικές δημοκρατίες δεν υπάρχουν, ευτυχώς, «λαϊκά δικαστήρια», δεν εφαρμόζεται ο «νόμος του Lynch» - το άμεσο, επί τόπου «λυντσάρισμα», χωρίς καμία νομική διατύπωση, αυτού που ο όχλος θεωρεί εγκληματία. Ισχύουν κανόνες και θεσμοί που λειτουργούν αδιάκριτα και πρέπει να σεβόμαστε.

Άλλο πράγμα ο καταλογισμός πολιτικών ευθυνών, που γίνεται από τους πολίτες και αποβλέπει κυρίως στο μέλλον και επιβάλλεται να γίνεται με τον οφειλόμενο σεβασμό στις ψυχές που έφυγαν άδικα, αντικειμενικά και με νηφαλιότητα.

Το οφείλουμε ιδιαίτερα στους νέους που θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν με κάθε μέσο - και με το τραίνο – από και προς τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και την Ευρώπη, στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Για να αποφευχθούν οι θυμωμένες εν θερμώ, και γι’ αυτό λαθεμένες, επιλογές, που θα χρειαστεί να πληρωθούν ακριβά. Όπως έγινε, σχετικά πρόσφατα, όταν οι «αγανακτισμένοι» πολίτες από τα μνημόνια και την Ευρώπη οδηγήθηκαν σε καταστροφικές επιλογές στέλνοντας στο Κοινοβούλιο εγκληματίες, πολιτικούς απατεώνες και πάσης φύσεως εξτρεμιστές και στην κυβέρνηση σαλταδόρους και ψευδεπίγραφους, αριστερούς και δεξιούς, για να «σκίσουν τα μνημόνια», όπως υπόσχονταν, κι αυτοί υπέγραψαν άλλα, επαχθέστερα, εξαπατώντας τους πολίτες και επιβαρύνοντας αδικαιολόγητα τη χώρα.

Η βραδυφλεγής βόμβα των προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας έσκασε, μαζί με σωρό άλλα μεγάλα εσωτερικά και διεθνή προβλήματα, στα χέρια της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος, ως υπεύθυνος Κυβερνήτης, ανέλαβε ευθαρσώς, ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, την ευθύνη του κράτους για την τραγωδία και για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, παραιτήθηκε, απόδειξη ήθους, ο αρμόδιος Υπουργός.

Το ζητούμενο όμως είναι ο καταλογισμός, πέραν των νομικών και των πραγματικών πολιτικών ευθυνών – διαχρονικά - τις οποίες πολλοί, όχι μόνο αρνούνται να αναλάβουν στο μέτρο έστω που τους αναλογεί, αλλά γίνονται και τιμητές.

Κλείσιμο
Οι πολιτικές ευθύνες εστιάζονται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων και συστημάτων που θα μπορούσαν να διορθώσουν το ανθρώπινο λάθος και να αποτρέψουν το συμβάν. Συγκεκριμένα στην καθυστέρηση υλοποίησης της λεγόμενης σύμβασης 717 «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης- Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας» (πλην τμήματος Τιθορέα – Δομοκός)».

Τη σύμβαση αυτή υπέγραψε η δημόσια ΕΡΓΟΣΕ, μετά από διαγωνισμό, το Σεπτέμβριο του 2014. Μετά δυστυχώς πάγωσε, σιγά - σιγά βγαίνουν στον αέρα οι λόγοι, και ενεργοποιήθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση με επικαιροποίησή της το 2020, και μετά από διαδικαστικές καθυστερήσεις άρχισε να εφαρμόζεται το Μάρτιο του 2021. Ήδη έχει ολοκληρωθεί στο 78,7% η εγκατάσταση του εξοπλισμού. Δεν πρόλαβε όμως δυστυχώς να ολοκληρωθεί και να αποσοβηθεί το ατύχημα.

Οφείλουν συνεπώς οι πολίτες, τώρα μάλιστα που πλησιάζουν οι εκλογές, να ζητήσουν να απολογηθούν για την ολιγωρία που επέδειξαν, αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρις το 2019 που άρχισε η επαναδιαπργαμάτευση της σύμβασης για να αρχίσει να υλοποιείται. Να απαντήσουν γιατί δεν την έτρεξαν Αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο και φορτώνουν όλη την ευθύνη στη σημερινή Κυβέρνηση. Οι υποκριτές που ζητάνε να μην πολιτευθεί ο πετυχημένος υπουργός Καραμανλής που δρομολόγησε σωρεία έργων - και το συγκεκριμένο – και είχε την ευθιξία και το ήθος να παραιτηθεί σηκώνοντας βάρος που δεν του ανήκει και δεν έχουν πρόβλημα με τους δικούς τους και ειδικά τον Σπίρτζη, αρμόδιο Υπουργό για τα τραίνα, που κρύβεται, τον Παπά και άλλους που εμφανίζονται κατήγοροι και τιμητές.

Οι ίδιοι που:
- αντιδρούν σε κάθε μορφή αξιολόγησης και επιμόρφωσης στγο δημόσιο, στηρίζουν όσους τις αρνούνται μέχρι και τους κοινωνικά «ευαίσθητους» καλλιτέχνες που ζητούν αναγνώριση πτυχίων και ισοτιμίες πτυχίων χωρίς προϋποθέσεις
- αν και πρωταθλητές της αναξιοκρατίας, του λαϊκισμού και του κομματισμού, με αποδεδειγμένη ευθύνη για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αποδίδουν το ανθρώπινο λάθος που οδήγησε στην τραγωδία σε έλλειψη αξιοκρατίας, ρουσφέτια και διορισμούς ημετέρων, από την παρούσα Κυβέρνηση.
- στηρίζουν κάποιους άθλιους που διαδηλώνουν, υποτίθεται, για συμπαράσταση στους νεκρούς των Τεμπών και καταστρέφουν, αγανακτισμένοι Σταλινοφασίστες, το λιτό μνημείο υπενθύμισης των νεκρών της Μαρφίν.

Οφείλουν, ειδικά οι πολίτες που νοιάζονται για το μέλλον και την προκοπή, να προσθέσουν στα κριτήρια των επιλογών τους στις εκλογές που έρχονται:
- τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων των δημοσίων έργων σε υποδομές, με πρόταξη την ασφάλεια των πολιτών και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας.
- τη βαριά, παραδειγματική και αμείλικτη τιμωρία των παράνομων και περιθωριακών που λεηλατούν τον εξοπλισμό των γραμμών του τραίνου και άλλων υποδομών αλλά και των μπαχαλάκηδων που καταστρέφουν τις πόλεις, ειδικά όταν οι δολιοφθορές έχουν επιπτώσεις στην κοινωνία και προκαλούν καταστροφές και θανάτους. Η προστασία της κοινωνίας και η επιβολή του νόμου δεν είναι ρατσισμός. Ρατσισμός είναι η ανοχή έκνομων συμπεριφορών.
- τον περιορισμό των αδικαιολόγητων διαδικαστικών κωλυσιεργιών των δημοσίων έργων με ενστάσεις και προσφυγές και καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το ΣτΕ. Ήρθε η ώρα, η ευκαιρία, να θεσμοθετηθεί προσωπική ευθύνη όσων καθυστερούν αδικαιολόγητα με πράξεις ή παραλείψεις τις υποδομές της χώρας.

Εν τέλει οφείλουν οι πολίτες να αναλογιστούν το πραγματικό τους συμφέρον, να συγκρίνουν και να τιμωρήσουν, καταλογίζοντας πολιτικές ευθύνες και για την τραγωδία των Τεμπών στους ανεύθυνους και τους απατεώνες. Να επιλέξουν θετικά αυτούς που θέλουν και μπορούν, αποδεδειγμένα, να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τη χώρα. Να συνεχιστεί η πορεία προς τα εμπρός.

Η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει πως ο καταλογισμός πολιτικών ευθυνών με περιθωριακές επιλογές - τραμπούκοι, θεομπαίχτες, εθνοκάπηλοι, ακραίοι, τιμητές των πάντων, ψευδεπίγραφοι καιροσκόποι, γραφικοί - δεν είναι πολιτική λύση ικανή να αποτρέψει τραγωδίες και να λύσει προβλήματα. Οι εκλογές δεν είναι ευκαιρία και θεσμός εκτόνωσης θυμού, αγανάκτησης και (αυτο)καταστροφικής τιμωρίας «ενόχων».

Είναι γνωστή η ιστορία του απατημένου συζύγου που για να τιμωρήσει τη μοιχαλίδα σύζυγό του έκοψε τα γεννητικά του όργανα.


O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK