Άργησες πολύ Μακαριότατε
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Άργησες πολύ Μακαριότατε

Ο επικεφαλής της Ελλαδικής εκκλησίας μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ. κ. Ιερώνυμος, είναι μετριοπαθής και σώφρων άνθρωπος

«Σοφός γέρων» αποκαλείται δίκαια. Πονάει την εκκλησία και σίγουρα σκέφτεται το μέλλον της με αγωνία. Κυβερνάει με σύνεση την «κοσμική» διάστασή της, αναζητώντας και επιτυγχάνοντας συναινέσεις.

Για να φτάσει να εκραγεί και, εκμεταλλευόμενος τη χειροτονία Μητροπολίτη, να του πει ευθέως, «για να τα ακούσει η νύφη», ότι όποιος, ιερωμένος, δεν αποδέχεται και δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της επίσημης εκκλησίας να πάει σπίτι του, φαίνεται πως η κατάσταση που βιώνει έχει φτάσει στο απροχώρητο.

«Σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός. Αλλά θα πρέπει να έρθει και να πει «πατέρα μου εγώ αυτό είμαι» και να αφήσει τα καθήκοντά του και να αποσυρθεί στο σπίτι του, στο μοναστήρι του, στο κελί του και από εκεί να έχει τις θέσεις τις δικές του».

Άργησες όμως Μακαριότατε να τα πεις δημόσια και κυρίως άργησες και συνεχίζεις να αργείς να τα κάνεις πράξη. Έπρεπε να έχεις αρχίσει ήδη να στέλνεις στο σπίτι τους αυτούς που δεν πειθαρχούν στην επίσημη γραμμή της εκκλησίας, και είναι πάρα πολλοί. Όχι στην ασφάλεια του Μοναστηριού, έξω στην κοινωνία, στην πραγματική ζωή, χωρίς το μισθό και τα προνόμια του σχήματος.
Άργησες και η εκκλησία έχει γίνει η μεγαλύτερη εστία των πάσης φύσεως «αρνητών», από την ύπαρξη του ιού μέχρι τα εμβόλια, την ιατρική και φαρμακευτική αγωγή, την επιστήμη. Δεν αναφέρομαι στους πάσης φύσεως αιρετικούς, τους παλαιοημερολογίτες, τους μάρτυρες του Ιεχωβά κλπ. Αυτοί είναι ανώδυνο γραφικό περιθώριο. Αναφέρομαι στην επίσημη Ελληνορθόδοξη εκκλησία.
Κλείσιμο
Η απ’ αρχής «διστακτική» και «διφορούμενη» στάση της ιεραρχίας στην πανδημία και ιδιαίτερα οι εκφραζόμενες δημόσια θέσεις κάποιων φανατικών Δεσποτάδων, πυροδότησε το ανεξέλεγκτο πλέον κύμα των λεγόμενων «αρνητών» που εξελίχθηκε σε πρόβλημα - μάστιγα – για την κοινωνία. Πρωτοστατούν ιερωμένοι αλλά και προσκείμενοι κοσμικοί. Τα παραδείγματα καθημερινά, είτε στα ΜΜΕ, είτε πολύ περισσότερο, καταιγισμός, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την κοινωνία. Όποιος δεν τα βλέπει εθελοτυφλεί.

Έστω όμως και τώρα, ίσως έφτασε η ώρα, μακαριότατε, να μετατρέψετε τη σύσταση σε απειλή και πράξη. Αν ψάξετε προσεκτικά την εκκλησιαστική δομή, από πάνω έως κάτω, από το Δεσπότη μέχρι τον Παππά, από την πόλη μέχρι το χωριό, θα εκπλαγείτε με αυτά που θα βρείτε, αν δεν τα γνωρίζετε ήδη. Εστία μόλυνσης της κοινωνίας που μεταδίδεται με ιλιγγιώδη ρυθμό. «Εμβολιάζουν», οι αρνητές του εμβολίου (!) και οι παρατρεχάμενοι τους αφελείς θρησκόληπτους πολίτες με ιό ανοησίας και άρνησης της επιστήμης, εκμεταλλευόμενοι το Θεό. Δεσποτάδες και παπάδες αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν ή εφαρμόζουν «για τα μάτια του κόσμου» τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και πρόληψης της επέκτασής της. Ειρωνεύονται μάλιστα κάποιοι τους πιστούς που εκκλησιάζονται τηρώντας κανόνες και μέτρα προστασίας. Περιστοιχίζονται από θεομπαίχτες λαϊκούς, επιρρεπείς στην συνωμοσιολογία και την άρνηση και εκμεταλλεύονται τους καλόπιστους πιστούς που κοιτάνε στα μάτια τον παπά και το δεσπότη, ευήθεις και μικρόνοες. Τους μετατρέπουν σε «ταλιμπάν και τζιχαντιστές», ξένα σώματα για την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του ορθού Λόγου και του μέτρου. Να αυτοκτονούν ζωσμένοι εκρηκτικά, στον πόλεμο που άνοιξαν. Πόλεμο που υποβόσκει ανησυχητικά και απειλεί τη δημόσια υγεία, σωματική και ψυχική. Θρησκεία εναντίον επιστήμης. Είναι γνωστό δε ιστορικά, πως η θρησκεία αναμετρώμενη με την επιστήμη έχασε πάντοτε. Από το Γαλιλαίο μέχρι τα πρώτα εμβόλια.

Απειλεί όμως και την επίσημη εκκλησία. Ίσως όσο κανένας άλλος στο παρελθόν.

Ήρθε η ώρα να μετρήσετε, Μακαριότατε, το πραγματικό συμφέρον της εκκλησίας που εξακολουθεί να πλήττεται στην περίοδο αυτή της υγειονομικής κρίσης, προσπαθώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις, να ισορροπήσει μεταξύ των εμπαθών και ανόητων από τη μια και της πλειοψηφίας των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών που πιστεύουν στο Θεό και αποδέχονται την Επιστήμη, από την άλλη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών απομακρύνεται και αποστασιοποιείται σιγά –σιγά από την εκκλησία, την θρησκευτική αλλά και την κοσμική της διάσταση, βλέποντας τις ακραίες εκδηλώσεις φανατισμού, τις επαμφοτερίζουσες θέσεις του κλήρου, την ανοχή στους τραμπουκισμούς, την «ισλαμοποίηση». Ελλοχεύει ο κίνδυνος, Μακαριότατε, να συρρικνωθεί, συρρικνώνεται κάθε μέρα που περνάει, και να περιοριστεί η εμβέλεια και το κύρος της εκκλησίας στους θρησκόληπτους που δίνουν τον τόνο την περίοδο αυτή. Να καταντήσει καταφύγιο, έρμαιο και όργανο αμαθών φανατικών.

Ο Χριστός, Μακαριότατε, ο ιδρυτής και εις τους αιώνες Αρχηγός της Εκκλησίας, όταν χρειάστηκε να την προστατεύσει, πήρε το φραγγέλιο και έδιωξε κακήν κακώς από το Ναό του Θεού αυτούς που είχαν μετατρέψει «τον οίκο του Κυρίου σε οίκον εμπορίου». Είναι ώρα να αντλήσετε σοφία, δύναμη και αποφασιστικότητα από το παράδειγμά Του. Με το δικό Σας φραγγέλιο, την πειθαρχική δικαιοδοσία της Ιεράς Συνόδου και των οργάνων της κοσμικής εκκλησίας, να θέσετε βιαίως εκτός εκκλησίας, τους πάσης φύσεως εμπόρους της εμπάθειας, του φανατισμού και της ανοησίας. Τους αληθινούς εχθρούς της εκκλησίας.

Κι αν η ιδιότητά Σας στην Ιερά Σύνοδο ως primus inter pares δεν σας δίνει το δικαίωμα για τέτοιες αποφάσεις , κάντε το στη Μητρόπολη που ηγείσθε, την Αθήνα. Το παράδειγμά σας θα δώσει το έναυσμα της κάθαρσης παντού.

Δεν έχουν θέση στους ναούς, στον άμβωνα, στην μυστική εξομολόγηση αυτοί που με το παράδειγμα και τη συμπεριφορά τους, στρεβλώνουν την ουσία της πίστης στο Θεό, τη σχέση της εκκλησίας με την επιστήμη, την αγάπη, τη ζωή, τον άνθρωπο. Ποτέ δεν είναι αργά. Σας αναμένει και η Ιστορία.




O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα