Τα αίτια της πολιτικής κυριαρχίας Τραμπ
Γιάννης Ράζος

Γιάννης Ράζος

Τα αίτια της πολιτικής κυριαρχίας Τραμπ

Η επανεκλογή με πανηγυρικό τρόπο του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών σηματοδοτεί μια νέα εποχή που αφορά σίγουρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ευρύτερα τους πολιτικούς και γεωπολιτικούς συσχετισμούς σε όλο τον κόσμο

Στο πλαίσιο αυτό, έχει αξία να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι και οι αιτίες αυτής της επιτυχίας, κόντρα σε ένα Δημοκρατικό Κόμμα με πολύ περισσότερους οικονομικούς πόρους, με τη στήριξη των μεγαλύτερων ΜΜΕ και με την ουσιαστική επιστράτευση της αφρόκρεμας του σταρ σύστεμ του Χόλυγουντ απέναντι στον «κίνδυνο» Τραμπ.

Καταρχάς, ο νέος πρόεδρος κατάφερε, εν μέσω πολλαπλών ποινικών διώξεων, που και αυτές τις απέδωσε σε μια σκευωρία των πολιτικών του αντιπάλων, να ελέγξει το πολιτικό του κόμμα και να αποτελέσει τον αδιαμφισβήτητο υποψήφιο για τις εκλογές του 2024. Δεύτερον, να επικεντρώσει τον πολιτικό του λόγο σε ζητήματα που αποτελούσαν τις βασικές προτεραιότητες των πολιτών: την οικονομία και το μεταναστευτικό.

Με την πλειοψηφία των Αμερικανών να είναι απαισιόδοξοι και ανήσυχοι για την οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, ο Τραμπ, εκμεταλλευόμενος την προηγούμενη επιτυχημένη κυβερνητική του θητεία σε αυτόν τον τομέα, έδωσε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έπεισαν ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης. Επισημαίνεται ότι για τα ζητήματα οικονομίας, μετανάστευσης, αλλά και διαχείρισης των εξωτερικών ζητημάτων, ήταν σταθερά πρώτος σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης.

Επιπλέον, συνδύασε αποτελεσματικά μια στοχευμένη προσέγγιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και συγκεκριμένων swing states με έναν διακριτό πολιτικό λόγο σε ζητήματα που είχαν σχέση με την πολυπολιτισμικότητα, την ταυτότητα και τα θέματα ατομικών δικαιωμάτων, βασικών παραγόντων αυτοπροσδιορισμού του κοινού που ήθελε να προσεγγίσει. Επίσης , εκμεταλλεύθηκε τα λάθη των αντιπάλων του, με τ βασικότερα την καθυστερημένη αποχώρηση του Προέδρου Μπάιντεν, το έλλειμμα ηγετικότητας της Κάμαλα Χάρις και την επιλογή της απόλυτης ταύτισής της με ένα σύστημα επωνύμων διαμορφωτών της κοινής γνώμης, δικαιώνοντας τη μομφή του Τραμπ περί υποψηφιότητας των ελίτ. Το αποτέλεσμα είναι να αυξήσει τα ποσοστά του και στους Λατίνους και στους μαύρους ψηφοφόρους και να έχει καλύτερες εκλογικές αποδόσεις και στις παραδοσιακά Δημοκρατικές και στις παραδοσιακά Ρεπουμπλικανικές πολιτείες (είναι χαρακτηριστικό ότι στο προπύργιο των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη μειώθηκε η διαφορά από 23 σε 12 μονάδες σε σχέση με το 2020).

Έγινε ο πρώτος Ρεπουμπλικάνος μετά από είκοσι χρόνια που, πέρα από τους εκλέκτορες, κέρδισε και την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου, κάτι που, σε συνδυασμό με τον έλεγχο της Γερουσίας, τον πιθανό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και την πλειοψηφία που έχει στο Ανώτατο Δικαστήριο, του επιτρέπει να εφαρμόσει απερίσπαστος το πρόγραμμά του. Από εδώ και πέρα, όπως κάθε νεοεκλεγμένος πολιτικός, θα κριθεί από τη συνέπεια λόγων και πράξεων και κυρίως από την αποτελεσματικότητά του.

Ο Γιάννης Ράζος είναι σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Το δώρο που χτίζει αναμνήσεις

Δείτε Επίσης