makrigiannis_giannis

Ανίκανη ή υποκρίτρια η ΕΕ μπροστά στον Ερντογάν;

Γιάννης Μακρυγιάννης

Μετά την ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας έγινε αντιληπτό για μία ακόμα φορά ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν είναι υποκρίτρια, σίγουρα πάσχει από βαριά ανικανότητα και ανυποληψία. Μπορεί και όλα αυτά μαζί!

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν τελικά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα “Ερντογάν”. Περιορίστηκαν σε ρητορικές ακροβασίες και κάποιους φθηνούς λεονταρισμούς, αντί να καταπιαστούν με την υπόθεση ενός “νεοσουλτάνου”, που εισβάλει στη Συρία, απειλεί ευθέως μία χώρα μέλος της ΕΕ (Κύπρος) και πιέζει μία άλλη (Ελλάδα), με διαρκή εθνικιστικά παραληρήματα, ακόμα και με ακραία περιστατικά στο Αιγαίο (παρολίγον βύθιση του λιμενικού σκάφους προ διμήνου).

Ακόμη και την κραυγαλέα καταπάτηση της λογικής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απαντάται στην υπόθεση με την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, προτίμησαν να την περάσουν “απαλά” - όσο γίνεται πιο αναιμικά για να μην προκαλέσουν την αντίδραση του Ενρτογάν. Ο Τουσκ μιλάει για Ευρωπαίους πολίτες που κρατούνται και ο Γιούνκερ αναλίσκεται σε ευχές για την τύχη των δύο στρατιωτικών. Κάτι πιο συγκεκριμένο και απτά από πλευρές ΕΕ δεν υπήρξε σε αυτό το θέμα κι ας έχουν περάσει 27 μέρες χωρίς να έχει απαγγελθεί καν κατηγορία στους “Ευρωπαίους πολίτες”. Αν ήταν όμως Πολωνοί, Λουξεμβουργιανοί ή Γερμανοί δεν έκαναν τόσο άχρωμες δηλώσεις.

Μοιραίοι και άβουλοι, ενδιαφέρονται μόνο για όσα μπορεί να φτάσουν στην “αυλή” των μεγάλων χωρών της ΕΕ. Το “περιφερειακό” πρόβλημα, που εμφανίζεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο – πολύ περισσότερο στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας με τις αγριότητες εντός της Συρίας - ελάχιστα απασχολεί το Βερολίνο, το Παρίσι και άλλες μεγάλες πρωτεύουσες. Ή, μάλλον, απασχολεί μέχρι της εκδόσεως μίας καταδικαστικής ανακοίνωσης. Πέραν των λόγων όμως καμία άλλη πράξη ή αποφασιστική ενέργεια.

Οι Βρυξέλλες μάλιστα δηλώνουν ότι δεν κόβουν με τίποτα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία – το ακούει βέβαια ο Ερντογάν και γελάει. Ο οποίος Ερντογάν δουλεύει κανονικά τους πάντες. Και αλωνίζει, αφού κανείς δεν τον ενοχλεί ουσιαστικά για τα όσα φρικαλέα κάνει στην Αφρίν. Έτσι του ανοίγει περισσότερο η όρεξη για το Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε μία τέτοια Ευρώπη με τέτοιους Ευρωπαίους ηγέτες και με τέτοιους συσχετισμούς εντός της Ένωσης, μας έλαχε. Και πορευόμαστε με την ελπίδα να μην την πληρώσουμε και στα εθνικά θέματα – αρκετά μας κόστισε στην οικονομία και την κοινωνία η ευρωπαϊκή “σωτηρία”.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Sanos Pkourletis

κυρ Γιάννη, Πές τα. Δεν έχουν οι οι εβρώπηδες το σθένος του Αλέξη μας που έταξε να γυρίσει τους 8 σε 20 μέρες.

VAGANEMOS

Η αλήθεια είναι τα συμφέροντα είναι ισχυρότερα από κάθε αλληλεγγύη,και στην Τουρκία έχουν πολλά συμφέροντα όλοι, στα θετικά πάντως να κρατήσουμε ότι επιτέλους αναγνώρισαν το Αιγαίο ελληνικό οι ευρωπαίοι και την κυπριακή αοζ ως ευρωπαϊκή καθώς ότι φυλακίζονται και ευρωπαίοι πολίτες, Μην περιμένετε να τους ρίξουν βόμβες αλλά τουλάχιστον αναγνώρισαν όλοι ότι έχουμε δίκιο και τι εστί Ερντογάν

Νικος

Η Ευρώπη είναι ανέτοιμη να κάνει οτιδήποτε!καθώς σε επίπεδο θεσμών δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια!και αυτό δεν φαίνεται μόνο στα οικονομικά (βλέπε μνημόνια)αλλά και στο επιπεδο των θεσμών ESM,ευρωπαικο συνταγμα και άλλων.και αυτό γίνεται γιατί κάθε χώρα μπαίνει με ένα συσχετισμό ευρωβουλευτών,και ετσει επικρατεί ένας συσχετισμός δυνάμεων και συμμαχιών,που θοηθα ουσιαστικά τα μεγάλα κράτη και τις δυνατές οικονομίες και όχι τόσο τα μικρά και αδύναμα οικονομικά κράτη όπως η χώρα μας!από την άλλη,χώρες όπως η δική μας δεν προέβησαν στις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές που επιβάλλονταν,και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να εχουν.αυτο έχει γίνει επανειλημμένα σε ένα αριθμό κρατών,με αποτέλεσμα τα κράτη αυτά να είναι ευάλωτα σε κάθε περίπτωση,καθώς διακρίνουμε από πολιτικής άποψης να μην εκσυγχρονίζονται,και να εμενουν σε ένα παλιό κομματικό(κυβερνητικό) καθεστως, χωρίς να αντέχουν να πάρουν γενναίες αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψιν κάθε φορά το πολιτικό κόστος!και μόνο αυτό!σε αντίθεση βλέπουμε τα ισχυρά κράτη,να προχωρούν σε αλλαγές,και μεταρρυθμίσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια,χωρίς να λαμβάνουν τόσο υπόψιν το πολιτικό κόστος!να μπορούν να συνάψουν συμαχιες(πολιτικές τα κόμματα τους)με γνώμονα πάντα σχεδόν το καλό και την ευημερία των πολιτών τους!κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε εμάς!

Παπάραψ

Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Δανία... Μια χαρά τα πάνε στην Ευρωπαϊκή Ένώση, αν και είναι μικρότερα ή ισομεγέθη με την Ελλάδα κράτη.... Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας είναι το μόνο σταλινικό απολίθωμα που έχει απομείνει στη γηραιά ήπειρο και ένα από τα λίγα στον κόσμο...

Παπάραψ

Μάλιστα... Αφού μας έλαχε αυτή η Ευρώπη, καλύτερα να φτύσουμε τους ευρωπαίους και να συμπορευτούμε με τους Ρώσους, οι οποίοι ποτέ δεν μας έχουν πουλήσει, ή με τους Κινέζους, οι οποίοι κόπτονται να μας δώσουν δανεικά... Ή, ακόμη καλύτερα, με το Μαδούρο, ο οποίος έχει καταστήσει τη Βενεζουέλα νέα γη της Eπαγγελίας... Κλασικές αριστερές, μηδενιστικές παπαρολογίες, με μια δόση ιδεοληπτικής θολούρας για γαρνιτούρα... Ρίχνουμε χολή γενικά, χωρίς να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις...

Από αριστερό περιμένεις κάτι διαφορετικό;;;

Μόνο μπαρούφες!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία