Η απουσία του Αλέξη
antipas

Γιάννης Αντύπας

Η απουσία του Αλέξη

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ορίζει τον χρόνο του. Έχει δικαίωμα να πάει διακοπές στις ΗΠΑ, έχει δικαίωμα να πάει να δει τον Παναθηναϊκό. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο καθένας από εμάς. Μας έχει κυβερνήσει. Μπορεί να θέλει να το ξεχάσει, αλλά είναι ακόμη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίσημο σάιτ του κόμματος (τουλάχιστον μέχρι σήμερα το πρωί) υπάρχει ακόμη η φωτογραφία του με την ένδειξη «πρόεδρος». Γιατί, δεν παραιτήθηκε. Παραμέρισε και περιμένει τον διάδοχό του

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο κάθε πολιτικός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το πότε θα μιλά και πότε όχι. Έχει το δικαίωμα να τοποθετείται και να σιωπά κατά το δοκούν. Αλλά, όταν κανείς είναι πρόεδρος και το κόμμα του έχει συνέδριο δεν γίνεται να λείπει. Πόσο μάλλον όταν έχει να δώσει εξηγήσεις για τις πολιτικές του, που οδήγησαν το συγκεκριμένο κόμμα από το 31% στο 18%. Και η δικαιολογία πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να εμπλακεί να μας συγχωρείται αλλά δεν στέκει. Θα μπορούσε, έπρεπε κατά τη δική μας γνώμη, να πάει στο συνέδριο, να πει όσα τον αφορούν και να ακούσει ως καλό μέλος πλέον τις παρεμβάσεις των επίδοξων διαδόχων του.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα δεν δείχνει αμεροληψία. Δείχνει υπεροψία. Δεν είναι σε καμία περίπτωση συντροφική, είναι εξαιρετικά εγωιστική. Υποτιμά τη διαδικασία, υποτιμά τους συντρόφους του. Ο Αλέξης Τσίπρας «κυβέρνησε» τον ΣΥΡΙΖΑ ως ο απόλυτος ηγέτης και τώρα δείχνει να θεωρεί τον εαυτό του κάτι διαφορετικό από το ηττημένο του κόμμα. Το είχαμε επισημάνει και τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές. Δείχνει να πιστεύει ότι δεν έχασε ο ίδιος, πιστεύει πως έχασαν οι άλλοι! Αυτοί που θέλουν τώρα να γίνουν αρχηγοί!

Και μάλλον έχει πειστεί ότι ο ίδιος δικαιούται ανταμοιβής. Για αυτό κάνει ένα… διάλειμμα. Πηγαίνει ταξίδια, παρακολουθεί αγώνες κοκ. Κάνει λάθος. Δεν είμαστε σε περίοδο διακοπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε περίοδο διακοπών. Το κόμμα του αναζητά τον επόμενό του ηγέτη γιατί ο ίδιος έχασε για μία ακόμη φορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για δύο ακόμη φορές για την ακρίβεια. Δεν έχει λογική να αρνείται την πραγματικότητα. Αν θέλει να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του να διορθώσουν τα λάθη τους θα πρέπει να είναι «παρών». Μπορεί του φευγάτου η μάνα να μην έκλαψε ποτέ, αλλά η ιστορία γράφεται από τους παρόντες.

Εκτός και αν του αρκούν πλέον οι παραπολιτικές στήλες, με τη φωτογραφία του στις εξέδρες. Οι πληροφορίες από το παρασκήνιο της Κουμουνδούρου, όμως, άλλα λένε. Ψιθυρίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν απουσιάζει για να μην θεωρηθεί η παρουσία του ψήφος προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο. Απουσιάζει γιατί δεν θέλει να συνδεθεί με τη λύση, την οποία βεβαίως καθοδηγεί ή υπονομεύει από απόσταση. Απουσιάζει γιατί θέλει να επιστρέψει. Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με δικό του κόμμα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αποτύχει για μία ακόμη φορά.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Πριν τις εκλογές μιλούσε για το φτωχότερο Πάσχα όλων των εποχών. Τώρα μάλλον φαντάζεται τον εαυτό του παρατηρητή και εφεδρεία της Αριστεράς. Την οποία οδήγησε σε διαδοχικές ήττες τα τελευταία 5 χρόνια. Αν αυτή είναι η οπτική του απερχόμενου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η απάντηση των μελών του κόμματός του. Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη και την έκβαση της εσωκομματικής μάχης. Αν θα του κάνουν τη χάρη να… αποτύχουν για να έρθει να του σώσει ή αν θα προχωρήσουν μπροστά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ