Ποιος επιτέλους ευθύνεται για τη φοροδιαφυγή;
Γ. Δημητρομανωλάκης

Γ. Δημητρομανωλάκης

Ποιος επιτέλους ευθύνεται για τη φοροδιαφυγή;

Ποιος επιτέλους ευθύνεται σε αυτόν τον τόπο για την μη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;

Πριν από λίγες ώρες ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας  κατηγόρησε τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχαρη για αναποτελεσματικότητα στην σύλληψη της φοροδιαφυγής. 

Δηλαδή ο προϊστάμενος υπουργός κατηγόρησε τον υφιστάμενο του ότι «δεν έχει ούτε άσπρες ούτε μαύρες γάτες» για τους «κακούς» φοροφυγάδες.

Κλείσιμο
Ας δούμε λοιπόν  ποιοι είναι οι φοροφυγάδες που σημειωτέον ποτέ κανείς δεν έπιασε στην Ελλάδα . Σας θυμίζω ότι ολόκληρος υπουργός ο Γιώργος Παπακωνσταντινου  έκρυψε μια λίστα (την λίστα Λαγκαρντ ) για να μην πιαστούν οι εξαδέλφες του και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Η φοροδιαφυγή λοιπόν στην Ελλάδα έχει δυο πρόσωπα….
Το ένα είναι η φοροδιαφυγή της επιβίωσης δηλαδή του καθηγητή ,  της κομμώτριας , του μικρού ελεύθερου επαγγελματία. Πρέπει να γίνεται ; Φυσικά και όχι.

Το άλλο πρόσωπο είναι η μεγάλη φοροδιαφυγή του μεγαλογιατρού , του ,  του μεγαλοδικηγόρου , του μεγαλοκαταθετη κλπ  που κατ εξακολούθηση και χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό κλέβουν το κράτος τα τελευταία 30 χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες υπάρχουν στόχοι για την φοροδιαφυγή οι οποίοι θεσπίστηκαν μόλις τους τελευταίους μήνες και όμως θα πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος για να δούμε εάν έχουν επιτευχθεί.

Προσέξτε ένα παράδειγμα:
Η εφορία Μεγάλου Πλούτου η οποία αριθμεί 100 άτομα πρέπει να ελέγξει 22.000 εμβάσματα φορολογουμένων που «έβγαλαν» στο εξωτερικό περίπου 11 δισ ευρω «μαύρα»  λεφτά .
Ο στόχος που υπάρχει είναι να ελεγχθούν  περίπου 700 άτομα μέσα σε 12 μήνες. Δηλαδή 2 άτομα ανά ημέρα. Για να ελεγχθούν  άπαντες θα περάσουν τουλάχιστον 20 χρόνια. Μόνο για την υπόθεση των εμβασμάτων…. Άρα επί της ουσίας τι πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών ;  Στους 100 της Εφορίας Μεγάλου Πλούτου θα πρέπει να προστεθούν ακόμα 200 η ακόμα και 300 άτομα. Για να ολοκληρωθούν οι 4πλασιες υποθέσεις μέσα σε ένα χρόνο.

Επίσης υπάρχουν κάποια έξυπνα τρυκ τα οποία έχει εφαρμόσει για παράδειγμα ο Ιταλικός ΣΔΟΕ.

Προσέξτε:  Κάθε καλοκαίρι 1000  άνδρες και γυναίκες ντυμένοι με την τελευταία λέξη της μόδας καταλύουν κάποια από τα πολυτελή θέρετρα στης χώρας (Κάπρι κλπ) .  Παρακολουθούν τους πλούσιους Ιταλούς τι ξοδεύουν ημέρα με την ημέρα.  Όλα αυτά καταγράφονται σε ένα φορητό λαπτοπ και αμέσως στην κεντρική υπηρεσία άλλοι (προσέξτε άλλοι , όχι οι ίδιοι ) υπάλληλοι επί τόπου ελέγχουν την περιουσιακή κατάσταση του πολίτη.  Εάν κάποιος θεωρηθεί ότι ξοδεύει περισσότερα από όσα δηλώνει ελέγχεται εξονυχιστικά.

Αυτό που θέλω να πω ότι είναι υπάρχουν πολλές παράμετροι για την σύλληψη της φοροδιαφυγής. Τρόποι υπάρχουν.  Χτίζονται σιγά - σιγά σε μια χώρα που έως τώρα δεν ήξερε τι σημαίνει σύλληψη της  φοροδιαφυγής. Απλά για να αποδώσουν θα πρέπει να περάσουν ακόμα 1-2 χρόνια.    Επί της ουσίας είναι εύκολο να αποδίδουμε ευθύνες σε πρόσωπα. Το ζήτημα είναι να φταίνε κιόλας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ