Γιατί στην Ευρωβουλή;
elsabarda

Έλσα Μπάρδα

Γιατί στην Ευρωβουλή;

Γιατί στην Ευρωβουλή; Γιατί τώρα; Τι μπορεί να προσφέρει μια κλινική ψυχολόγος και αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, στην Ευρωβουλή;

Σε αυτά τα τρία ζητήματα, καλούμαι συχνά-πυκνά να απαντήσω, εδώ και περίπου ένα μήνα -από τότε που αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του ιδρυτή και πρόεδρου της Ένωσης Κεντρώων, κυρίου Βασίλη Λεβέντη, στο γραφείο του στη Βουλή, να είμαι υποψήφια για την Ευρωβουλή, εκπροσωπώντας την Ένωση Κεντρώων.

«Γιατί στην Ευρωβουλή;»

Γιατί, μια ψυχολόγος που δεν έχει ενταχθεί ποτέ στο παρελθόν σε κάποιο πολιτικό κόμμα, αποφασίζει να πολιτευτεί; Γιατί, κόντρα στη θεωρία της «χαλαρής ψήφου», οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές της σύγχρονης ιστορίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής «οικογένειας» -τα εισαγωγικά στη λέξη «οικογένεια» δεν είναι τυχαία. Οι πολιτικές λιτότητας, που εκπονήθηκαν, το μόνο που φαίνεται πως κατάφεραν τελικά, ήταν να ενισχύσουν τον ευρωσκεπτικισμό και την δυσπιστία των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ώρα, λοιπόν, που τα εθνικά Κοινοβούλια απαξιώνονται και περνούν σε δεύτερη μοίρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ίσως ο μόνος θεσμός, μέσα από τον οποίο πολλές διαφορετικές «φωνές», ενωμένες, μπορούν να διεκδικήσουν και να πετύχουν ανατροπές και αλλαγές υπέρ των πολιτών της ΕΕ, αλλά και κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά, «ανακόπτοντας» το κύμα απογοήτευσης.

«Αν όχι τώρα, πότε;»

Θα μπορούσα να σκεφτώ... 1.000 λόγους και να σας... εξιστορήσω άλλους τόσους. Θα προτιμήσω, ωστόσο, να εστιάσω σε έναν: από την πρώτη στιγμή, η Ένωση Κεντρώων τάχθηκε κατά της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της ελληνικότητας της Μακεδονίας και διατύπωσε την πάγια θέση της υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, προκειμένου να εκφραστεί ελεύθερα η γνώμη του ελληνικού λαού. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θεωρούμε στην Ένωση Κεντρώων ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός» πίεσης σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να ακυρωθεί η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.

Επιπλέον, ως γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, έχω ιερό καθήκον, να δίνω καθημερινά τον αγώνα, για να αποτραπούν οι οδυνηρές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών σε διεθνές επίπεδο. Με τη δύναμή σας, θέλω αυτόν τον αγώνα να τον δώσω και να τον φέρω εις πέρας, εκπροσωπώντας τη Μακεδονία μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τι μπορεί να προσφέρει μια κλινική ψυχολόγος και αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς στη Βουλή;»

Αν και έχω σπουδάσει ψυχολόγος ως βασικό πτυχίο και έχω δύο εξειδικεύσεις σε Κλινική Ψυχολογία και Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς στην Μεγάλη Βρετανία, επέστρεψα στην Έλλαδα, όπου εργάστηκα ως ιδιώτης ελεύθερος επαγγελματίαs. Δούλεψα με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και χρόνια νοσήματα. Έζησα από κοντά την ζωή των οικογενειών τους, όπου σε καθημερινή βάση απαιτείται φροντίδα προσωπική και από πλήθος ειδικοτήτων να είναι δίπλα στα παιδιά τους, προκειμένου να βελτιωθούν. Μεγάλη η αγωνία των γονιών τι θα γίνει με το παιδί τους, αν ένας τους ή και οι δύο αποκτήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας... Ποιος θα φροντίσει τα παιδιά τους;

Πρέπει να υπάρχουν κρατικά ιδρύματα 24ης φροντίδας των παιδιών, με πρωτεύοντα στόχο την διαρκή ψυχοεκπαίδευση των παιδιών, ώστε να μπορούν να εξελίσσονται για να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες, ώστε να μπορούν να αυτοσυντηρούνται ως εργαζόμενοι και να μην ζουν ως επαίτες αναπηρίας, αλλά ίσοι προς ίσοι στη ζωή.

Επίσης, μονογοεϊκές οικογένειες με παιδιά (ένα αυξανόμενο κοινωνικό θέμα) όπου ο άνεργος γονέας καλείται να γίνει... υπερήρωας. Άνεργοι ενήλικες με οικογενειακές υποχρεώσεις, απόφοιτοι ανωτάτων σχολών, άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι σε μη συναφείς δραστηριότητες για λόγους επιβίωσης, χάνοντας κόπους σπουδών και την επίτευξη των στόχων τους. Έχω ζήσει λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας κοντά στα ανθρώπινα προβλήματα, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και είμαι σε θέση να μεταφέρω ουσιαστικά τα προβλήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να δοθούν μόνιμες λύσεις στις ευπαθείς ομάδες της χώρας μας.

Κλείσιμο
Έχοντας σπουδάσει και ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, μιλάω άπταιστα την αγγλική γλώσσα. Επίσης, θεωρώ τον εαυτό μου εξοικειωμένο στο να συνεργάζομαι με ανθρώπους απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη -και κυρίως της Ευρώπης.

Η εξοικείωση με την πολυπολιτισμικότητα είναι σημαντική δεξιότητα για έναν ευρωβουλευτή, καθώς ο τρόπος που επιχειρηματολογεί, ορισμένες φορές επηρεάζει και το κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή ή όχι μια πρόταση.

Δώστε μου «φωνή», να γίνω η «φωνή» κάθε συνανθρώπου μας στην Ευρωβουλή.

«Αλλάζουμε εκλογική συμπεριφορά, αλλάζουμε το μέλλον μας!».

Η Έλσα Μπάρδα είναι κλινική ψυχολόγος, αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς και υποψήφια ευρωβουλευτής της Ένωσης Κεντρώων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ