Ακινησία ή εγρήγορση
pafilas_dimitris

Δημήτρης Παφίλας

Ακινησία ή εγρήγορση

Η συγκυρία των πολλαπλών εκλογών στην Ελλάδα με τα όσα συμβαίνουν στον διεθνή περίγυρο είναι ξεχωριστή. Ο εμπορικός πόλεμος των δυο υπερδυνάμεων ήδη προκαλεί ρίγη στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες δεν μπορούν να μείνουν ακίνητες. Άλλωστε, η ενοποίηση την οποία ξεκίνησαν οι Ευρωπαίοι ως Ένωση άνθρακα – χάλυβα χρειάζεται το επόμενο βήμα. 

Ο έμπειρος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν -στον οποίο χρωστά η Ελλάδα- προτείνει ίδιο νόμισμα και ίδιους φόρους. Η δεύτερη συνθήκη δεν είναι εύκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη. Η εφαρμογή της ενιαίας φορολόγησης θα έκοβε αυθωρεί και παραχρήμα τον λαϊκιστικό λόγο, από όλες τις πλευρές. Η πορεία θα ηταν διαφορετική και στην Ελλάδα όπου επιβλήθηκαν οι πιο χειρότεροι και άδικοι φόροι. Στην Ελλάδα, όμως, ο δρόμος που χρειάζεται να διανυθεί είναι μεγαλύτερος, όχι μόνο στην πλευρά της οικονομίας, αλλά και σε επίπεδο θεσμών. Σε ένα χρόνο και κάτι η χώρα θα γιορτάσει τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας και πρέπει να σταθεί για να κοιτάξει πάλι το Σύνταγμα. Η συμφωνία όλων των Ελλήνων σ ένα νέο συμβόλαιο θα κινητοποιούσε και όλους όσοι αποχώρησαν απο την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης.

Όπως, λοιπόν οι επιχειρήσεις δεν μπορουν να παρακολοθούν απαθείς τα όσα αποφασίζει ο Trump, και οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα. Ιδιαίτερα, όταν η χώρα είναι δεσμευμένη μέσω συμφωνιών με τους δανειστές. Εξάλλου, η οικονομική μάχη που θα δοθεί για την απεξάρτηση απο τα δεσμά, εξασφαλίζει στην χώρα και τα εφόδια να αντιμετωπίσει την επιθετική Τουρκία. Η ισχυρή οικονομικά Ελλάδα δεν προκύπτει ούτε απο διαταγές, ούτε απο απλές αποφάσεις υπουργείων. Μόνο η κίνηση μέσα και έξω απο την Ελλάδα θα φέρει αποτέλεσμα. Το δίλημμα για όλους, είναι σαφές. Ακινησία ή εγρήγορση.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ