Χωρίς εμβόλιο
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Χωρίς εμβόλιο

Αντε, έφυγε το τρισκατάρατο 2020. Να πάει στον αγύριστο. Κάποιοι εξ ημών και υμών φτύνουμε στον κόρφο μας. Κάνουμε τον  σταυρό μας και πορευόμαστε με την καχυποψία μας. Θα τελειώσει; Θα επανέλθει; Θα μεταλλαχθεί; Θα γλιτώσουμε;

Κάποιοι άλλοι μαδάνε τη μαργαρίτα. Πότε θα τελειώσει αυτή η καταραμένη σύνοδος των πλανητών; Κάποιοι διαβάζουν μετά προσοχής τις προβλέψεις της Λίτσας Πατέρα. Κάποιοι ρίχνουν τα χαρτιά, διαβάζουν τον καφέ και περιμένουν τη συντέλεια της Γης.

Τρία ζητήματα. Της πρώτης γραμμής. Το πρώτο παρέα με την απορία «μα γιατί επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια; Καταλάβαμε, παιδιά. Σταματήστε, δεν είμαστε χαζοί». Η απάντηση απλή. Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως. Που σημαίνει πως για να φτάσει το νόημα μέχρι τον έσχατο, τον καχύποπτο, το μάθημα πρέπει να επαναλαμβάνεται διαρκώς. Παιδάκι μου, ένα και ένα μάς κάνουν δύο. Το κατάλαβες; Οχι, κυρία.

Το δεύτερο «μα γιατί οι πολιτικοί πρώτοι στον εμβολιασμό και τελευταίοι οι κοινοί θνητοί;». Η απάντηση εντελώς νηπιακή. Επειδή συμβολισμός. Επειδή εκείνοι πρώτοι να δώσουν το παράδειγμα το καλό. Απλό. Παραμύθια της Χαλιμάς. Κι αν αντί για εμβόλιο τους ρίχνουν απλό, καθαρό και αμόλυντο ορό; Δεν βγάζεις άκρη. Η βλακεία δεν έχει τελειωμό.
Και το τρίτο το επίκαιρο και πολιτικό «στο τέλος με λιγότερες δόσεις καταλήξαμε στον αέρα τον κοπανιστό». Η απάντηση κι αυτή είναι στοιχειώδους λογικής. Δηλαδή ο Μητσοτάκης επιθυμεί η χώρα να παραμένει κλειστή. Καθημερινά να κηδεύουμε καμιά εκατοστή, να μεταδίδεται η νόσος σαν αστραπή κι εκείνος σαν τον Νέρωνα να απολαμβάνει ολοκληρωτική καταστροφή!

Μα είναι απλό. Οι προμήθειες λαμβάνονται από το κέντρο το ευρωπαϊκό, οι καθυστερήσεις οφείλονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και η Ελλάδα θα λαμβάνει ανάλογα με το πρωτόκολλο των Βρυξελλών. Αλλιώτικα συμβαίνει αυτό. Προφανώς οι φαρμακευτικές θηριώδεις βιομηχανίες δεν γουστάρουν Δεξιά. Επομένως, αν πρωθυπουργός ήταν Αλέξης ή Φώφη, τα εμβόλια θα έρχονταν να προσκυνήσουν σοσιαλιστική δημοκρατία και ριζοσπαστική Αριστερά! Η αντιπολιτευτική κουτουράδα δεν έχει τελειωμό. Πάμε τώρα στο πιο ουσιαστικό.

Η επιστήμη μάς οχύρωσε. Η επιστήμη εκτοξεύτηκε. Η επιστήμη θριάμβευσε. Ο COVID το εφαλτήριο πρωτόγνωρων ανακαλύψεων και πρωτόγνωρων συνθηκών. Το ανθρώπινο μυαλό όπλο μοναδικό. Η τεχνολογία απογειώθηκε. Η έρευνα στο Διάστημα με τις ανακαλύψεις συναντήθηκε. Η ανθρωπότητα επιβίωσε και σώθηκε. Εστω προσωρινώς.
Κλείσιμο
Ομως παρατηρείται και συμβαίνει τούτο το μελαγχολικό. Ενώ επιστήμη, τεχνολογία και έρευνα έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ. Ενώ το προσδόκιμο καλπάζει με ξέφρενους ρυθμούς. Ενώ τα πάντα λαμβάνονται με ένα ψηφιακό click. Ενώ αύριο τα ρομπότ θα υπηρετούν και θα μας απαλλάσσουν από τόσα δεσμά. Ενώ συμβαίνουν τόσα τρομερά, ο άνθρωπος παραμένει αιχμάλωτος των ίδιων συνηθειών. Των ίδιων παθογενειών. Τεράστια η απόσταση που χωρίζει το ένα από το άλλο. Το χάσμα μοναδικό.

Το εμβόλιο βρέθηκε. Το εμβόλιο η σωτηρία μας. Το εμβόλιο η ζωή μας. Τα υπόλοιπα παραμένουν αθεράπευτα. Το ίδιο ύπουλα. Το ίδιο επικίνδυνα. Το ίδιο καταστροφικά. Εμβόλιο δεν υπάρχει γι’ αυτά. Και όλοι οι κλάδοι της επιστήμης σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ποια είναι αυτά;

Απάτη. Απληστία. Εγωπάθεια. Κυνισμός. Δολιότητα. Διαφθορά. Εσωστρέφεια. Προκαταλήψεις. Ανοησία. Βλακεία. Αναλφαβητισμός. Ανισότητα. Αδιαφορία. Απάθεια. Φοροκλοπή. Ρατσισμός. Λεηλασία. Αντιπαλότητα. Ιδιοτέλεια. Εκμετάλλευση. Μίσος. Βαρβαρότητα. Συκοφαντία. Εξαχρείωση. Πόλεμος. Εξόντωση. Γενοκτονία. Ολα αυτά τόσο προσωπικά όσο και συλλογικά. Με κάθε κόστος, πατώντας επί πτωμάτων. Ας είμαι εγώ καλά και άσε τους άλλους να πεθαίνουν. Ο πολιτισμός αρχίζει και τελειώνει όπως οι βιτρίνες με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Εξω κούκλα, μέσα πανούκλα.

Εμβόλια δεν υπάρχουν για όλα αυτά. Η ανθρωπότητα αιωρείται με το ένα πόδι στο Διάστημα και με το άλλο στον Μεσαίωνα. Το συμπέρασμα διπλό. Φτου ξελευτερία με το εμβόλιο λοιπόν! Ομως αιώνια σκλαβιά με τους αθεράπευτους ιούς της ανθρώπινης  φυλής. Με τις ευχές δεν αλλάζει τίποτα. Επομένως, το 2021 θα είναι καλύτερο. Ομως ο άνθρωπος αναλλοίωτος!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ