Εγωιστικός Φασισμός
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Εγωιστικός Φασισμός

Τι σημαίνει «εγωιστικός φασισμός»; Η υπεροχή του «εγώ». Η ασυγκράτητη εγωπάθεια. Ο αθεράπευτος εγωισμός. Εγώ τα ξέρω όλα. Οι άλλοι είναι αμνοερίφια μαντρωμένα στη στάνη κάθε εξουσίας. Εγώ η διαφορετικότητα. Εγώ ερευνώ, επεξεργάζομαι, ανησυχώ. Εγώ η πρόοδος. Εσείς τα πρόβατα.

Η διαφορετικότητα είναι αρετή. Και στην πολιτική και στην κοινωνία και παντού. Χωρίς διαφορετικότητα. Χωρίς τον «άλλο λόγο», ο χρόνος θα είχε σταματήσει στην εποχή όπου οι πρώτοι άνθρωποι κοπανούσαν πέτρες, όπως συνέβαινε με τις πρωτόγονες φυλές των σπηλαίων.

Διαφορετικότητα παντού, εκτός από μία περίπτωση. Εκείνη της πανδημίας. Μόνο αν λόγω εγωιστικού φασισμού πιστεύεις ακραδάντως πως διακόσιες κυβερνήσεις, όλοι οι επιστημονικοί εγκέφαλοι του πλανήτη με κάποιες εξαιρέσεις, συναποφάσισαν εν κρυπτώ να σκηνοθετήσουν τον κορωνοϊό προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα πολυεθνικών, κυρίως των πανίσχυρων φαρμακοβιομηχανιών. Και ταυτοχρόνως με τα μέτρα εγκλεισμού και άλλων απαγορεύσεων να εξοικειωθούν οι λαοί με πλήρη και οριστική υποταγή. Σήκω-σήκω και κάτσε-κάτσε.

Φανταστείτε την εξής εικόνα. Αν όλοι, με το μερίδιο που τους αναλογεί, ακολουθούσαν ευλαβώς τη συνταγή των ειδικών. Με μάσκες, με πλύσιμο των χεριών και με τη χρήση των αντισηπτικών. Και αν οι κυβερνήσεις τηρούσαν και εφάρμοζαν παντού τα μέτρα που οι ίδιες εξαγγέλλουν, ε τότε θα είχαν εκμηδενιστεί η έφοδος και η αποτελεσματικότητα του κορωνοϊού.

Για να το πω πιο απλά. Οι θεωρίες συνωμοσίας καταλήγουν ως αποτέλεσμα στη διάδοση, στην επέκταση της μόλυνσης, στο ξεχαρβάλωμα των σχετικά λίγων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που διαθέτει το σύστημα Υγείας. Καταλήγει στον θάνατο των πιο ευπαθών οργανισμών. Στα λουκέτα των επιχειρήσεων. Στην ανεργία. Στην παράταση του τρόμου. Και μπορεί στην οικονομική χρεοκοπία. Ολα μαζί. Που πάει να πει πως αυτό που πιστεύεις εσύ είναι η επιτομή της καταστροφής.

Ποιοι είναι αυτοί; Πολλών «ταχυτήτων». Από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ακόμα και από την επιστημονική κοινότητα. Ακόμα και από «σοβαρούς» πολιτικούς. Ακόμα και από κυβερνητικούς που παριστάνουν τους πιστούς με στόχο να αρπάξουν ψήφους από παντού. Και από διάφορους φανατικούς ιερωμένους. Και από ανεγκέφαλους. Και από ανόητους. Και από δογματικά καχύποπτους. Αλλοι το διαλαλούν επειδή λένε πως «εγώ δεν είμαι το κορόιδο κανενός». Αλλοι επειδή έτσι πιστεύουν πως θα ξεχωρίσουν. Αλλοι για να ψηφοθηρούν. Πάντως, θέλουν δεν θέλουν, όλοι αντικειμενικά λειτουργούν ως ενεργούμενοι, ως τα «όργανα», τα «εργαλεία» και τα όπλα του COVID-19.

Και για να τελειώνω. Επειδή έχω πέσει πάνω σε σχόλια που λένε πως δεν πρέπει να ενοχοποιείται η κοινωνία. Λογικό. Επειδή το ψάρι μυρίζει από το κεφάλι. Από την εξουσία. Στοιχειώδες. Ομως τίποτα δεν είναι απόλυτο και μοναδικό. Ομως η γνωστή και αθεράπευτη παθογένεια του μέσου Νεοέλληνα είναι ο παλιμπαιδισμός. Ομως το κοινωνικό σύνολο λειτουργεί και αποδίδει ή δεν αποδίδει με βάση και την προσωπική ευθύνη του καθενός.

Και όποιος ενστερνίζεται, πιστεύει, προπαγανδίζει και σε άλλους μεταφέρει αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας είναι εχθρός. Είναι ηθικός αυτουργός. Είναι φορέας συνειδητός. Είναι «δολοφόνος» κρυφός. Καλά η δική σου η ζωή. Να την κάνεις ό, τι γουστάρεις. Αλλά όχι και να με πάρεις στον τάφο σου επειδή μόνο εσύ «ξέρεις».

Και όσο κι αν ακούγεται αυταρχικό, ναι, πράγματι συμφωνώ. Αμέσως στο Αυτόφωρο να μπουζουριάσουν κάθε ανθρώπινο κορωνοϊό μπας και γλιτώσουμε όλοι εμείς από το κακό.

Μερικές φορές, τα μέτρα κρατικού αυταρχισμού λειτουργούν υπέρ της προστασίας των πολλών. Και μερικές φορές η επίκληση δημοκρατίας και ατομικών ελευθεριών είναι το εφαλτήριο για τη μετάδοση, τη μόλυνση και τον θάνατο αρκετών. Εξαρτάται, να λες. Εξαρτάται τι πιστεύεις. Είναι crash test.

Κλείσιμο
Πιστεύεις πως ανάμεσά μας κυκλοφορεί, διαδίδεται και μολύνει ο COVID-19; Ναι; Ε τότε είσαι λογικός. Δεν το πιστεύεις, ε τότε είσαι θανάσιμος εχθρός Μακριά από εδώ. Εξω από την κοινωνία. Εξόριστος και μοναχός!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ