Θα είναι πιο καταλυτική αυτή τη φορά, η διπλωματία των σεισμών;
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Θα είναι πιο καταλυτική αυτή τη φορά, η διπλωματία των σεισμών;

Οι τεράστιες καταστροφές και το ανείπωτο δράμα που εκτυλίσσεται στην Τουρκία και τη Συρία είναι αναμφίβολα ένα θέμα που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο

Είναι τόσο καταλυτική η επίδραση των γεγονότων που περνούν σε δεύτερη μοίρα όλα όσα μας χωρίζουν ή θέλουν κάποιοι να μας χωρίζουν, με τους γείτονες και παραμερίζονται όλες οι προκλήσεις που υφιστάμεθα τα τελευταία χρόνια από την πολιτική ηγεσία τους. Από την πρώτη στιγμή - κι έτσι έπρεπε- η Ελλάδα συμπαραστέκεται με λόγια και με πράξεις στην τραγωδία των Τούρκων πολιτών και η αλληλεγγύη σκεπάζει τις καλλιεργούμενες έχθρες από το πολιτικό κατεστημένο που έσπερνε το μίσος κατά της χώρας μας για ψηφοθηρικούς λόγους.

Τώρα όλα αυτά αποτελούν κενό γράμμα και συνοψίζονται στα ευχαριστήρια μηνύματα απλών τούρκων πολιτών στα social media που λένε «ήρθαν νύκτα οι Έλληνες για να μας…βοηθήσουν. Ευχαριστούμε!»!

Δεν ξέρω πόση δύναμη ,αποτελεσματικότητα και διάρκεια θα έχει η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών αλλά επί του παρόντος φαίνεται να λειτουργεί. Κόπηκαν μαχαίρι οι εμπρηστικές δηλώσεις, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και οι προκλητικές ενέργειες στα θαλάσσια σύνορα μας. Γίναμε ξαφνικά οι καλοί γείτονες που στέκονται αλληλέγγυοι στην καταστροφή που έχει γίνει σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Τουρκίας και συμπαραστεκόμενοι στον πόνο και την οδύνη των χιλιάδων θυμάτων.

Η επούλωση των πληγών που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός, σίγουρα θα αργήσει πολύ και οι εκατοντάδες χιλιάδες σεισμόπληκτοι θα αργήσουν πολύ για να βάλλουν τη ζωή τους και πάλι σε τάξη. Όμως η συνεννόηση και ο ειρηνικός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των πολιτικών μας ηγετών είναι πλέον πολύ ευκολότερος γιατί απεδείχθη για άλλη μια φορά πως η δύναμη των στοιχείων της φύσης, είναι πολύ ισχυρότερη από τους ανώφελους παληκαρισμούς μερίδας ηγετών της γείτονος που στηρίζουν την επιβίωση τους στην τοξικότητα και την εχθροπάθεια.

Οι λαοί που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, το βλέπουμε και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να συντρέξουν σε βοήθεια και κυρίως όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές. Δεν είναι μόνο τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ που δίνουν τον αγώνα κάτω από τα συντρίμμια για να σώσουν ζωές, είναι και οι απλοί άνθρωποι που συγκεντρώνουν ρούχα και εφόδια για του εκατοντάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένους σεισμόπληκτους.

Κι αυτές οι εκδηλώσεις ανθρωπιάς από τους απλούς πολίτες για συνανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά τούτες τις ώρες , τούτες μέρες, πρέπει να συνυπολογιστεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους Τούρκους πολιτικούς που ξεσυνερίζονται σε τοξικότητα και εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον μιας χώρας που ουδέποτε τους προκάλεσε και ουδέποτε ήγειρε αξιώσεις έναντι τους.

Εμείς ως χώρα και ως λαός αποδεικνύουμε ποιοι πραγματικά είμαστε κι είναι ώρα και υπό το βάρος αυτής της πρωτόγνωρης τραγωδίας να το εκτιμήσουν δεόντως και οι γείτονες εξ ανατολών και να αντιληφθούν επιτέλους πως η καλή γειτνίαση είναι προς όφελος και των δυο χωρών και των δυο λαών.

Ευχής έργο θα ήταν αν μέσα από τα συντρίμμια των σεισμών ανθίσει ο σεβασμός, η συνεννόηση και η ειρηνική συνύπαρξη. Θα συμβεί ή θα ξεχαστούν όλα μετά από λίγο όπως ξεχάστηκαν και οι εκδηλώσεις φιλίας και καταλλαγής με τους σεισμούς του 1999;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ