Η ακρίβεια, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της κυβέρνησης
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Η ακρίβεια, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της κυβέρνησης

Και να που, όπως δείχνουν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι πολιτικοί συσχετισμοί επανήλθαν στα ίδια επίπεδα με αυτά προ της αποκάλυψης της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη

Δεν μπορώ να φανταστώ πως όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ανήκουν στην υπηρεσία της κυβέρνησης και πως μαγειρεύουν τα στοιχεία των ερευνών για να πλήξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η κοινή γνώμη ναι μεν έχει ενοχληθεί από την αποκάλυψη των υποκλοπών, πλην όμως δεν είναι το βασικό πρόβλημα στην καθημερινότητά της. Αλλα είναι τα θέματα που απασχολούν πρωτίστως και κυρίως το οικονομικό και η ακρίβεια, μαζί με τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα.

Επομένως, ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης στους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές είναι η ενεργειακή ακρίβεια και οι επιπτώσεις της στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Αν τα καταφέρει και οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο βαριές, μπορεί κάλλιστα να ελπίζει πως θα διατηρήσει την πρωτιά στο εκλογικό σώμα. Αν έρθουν τα πάνω κάτω και οι σχεδιασμοί που κάνει υπερκεραστούν από τις διεθνείς εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα πάντα και στο πολιτικό σκηνικό.

Οπως δεν αποκλείεται και πάλι να αλλάξουν όλα, αν ο «νταής» της γεωγραφικής γειτονιάς μας τολμήσει να περάσει από τις λεκτικές απειλές στο πεδίο, με κάποιο θερμό επεισόδιο γιατί σε μια τέτοια απευκταία πιθανότητα ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την έκβαση και τις επιπτώσεις του.
Πολλοί επομένως οι αστάθμητοι παράγοντες και όλα τα μέτωπα ανοικτά.

Από την άλλη, όμως, η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές προς τη χώρα μας είναι αμείωτη προδιαγράφοντας καλύτερες μέρες όταν ομαλοποιηθεί το διεθνές περιβάλλον.

Η προγραμματισμένη γι’ αυτή την εβδομάδα ανακοίνωση από την Google μιας μεγάλης επένδυσης στη χώρα μας, ανάλογης αυτής της Microsoft, είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβερνητική σταθερότητα και στο φιλοεπενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Μια σταθερότητα που πρέπει να διαφυλάξουμε πάση θυσία και να μην επιτρέψουμε μακρά περίοδο ακυβερνησίας με τις επερχόμενες διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Το λέει αυτό άλλωστε και ο προϊστάμενος του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους που είχε τοποθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο γνωστός κ. Κουτεντάκης, στην προχθεσινή του έκθεση.

Μέχρι τότε, όμως, έχουμε μπροστά μας αρκετούς δύσκολους μήνες κατά τους οποίους θα δοκιμαστεί η κοινωνία από την ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είτε αφορούν σε αυξήσεις συντάξεων και κατώτατου μισθού, είτε σε βοηθήματα στα ευάλωτα στρώματα και επιδόματα για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, το καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι μεν σημαντικά μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, αλλά όχι ικανά να αντιμετωπίσουν στο σύνολο τις επιπτώσεις της ακρίβειας και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης.

Θα πονέσουμε όλοι από αυτή την πρωτοφανή λαίλαπα που πλήττει και θα πλήττει επί μακρόν όλες τις οικονομίες του κόσμου. Δυστυχώς ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε έναν χρόνο πριν. Ο κόσμος μας και οι σταθερές που ξέραμε αλλάζουν με έναν ιδιαίτερα βίαιο τρόπο και τα επίπεδα των νέων πλέον ισορροπιών είναι επί του παρόντος άγνωστα.

Η τελική εικόνα με βάση την οποία θα μπορούσαν να γίνουν επαναπρογραμματισμοί από τις χώρες και τα οικονομικά τους επιτελεία είναι ακόμα θολή και γι’ αυτό οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί ξεπερνιούνται από τα γεγονότα την επόμενη μέρα.

Αυτή η παγκόσμια μεταβλητότητα και η ρευστή κατάσταση είναι που καθορίζει τις ζωές μας και η μόνη ελπίδα είναι να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος και να επανέλθει -αν μη τι άλλο- η λογική στις κινήσεις των αυταρχικών καθεστώτων που σήμερα κρατούν όμηρο όλο τον πλανήτη.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK