Ο μεγάλος υποκριτής
vgontzas_antonis

Αντώνης Ν. Βγόντζας

Ο μεγάλος υποκριτής

Την ημέρα μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, 10 χρόνια μετά τη δολοφονία του, ο Αλέξης Τσίπρας ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του μια φλύαρη δήλωση με την οποία επιχείρησε να κολακεύσει τους 15χρονους και 16χρονους εφήβους.

Γενικότερα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς τη νέα γενιά της εξέγερσης και να την καθοδηγήσει στον λαβύρινθο των σκέψεών του. Τις ίδιες ώρες οι ελεγχόμενες από τον ίδιο και την κυβέρνησή του Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ) είχαν πρωταγωνιστήσει σε επιλεκτικό πλην άγριο ξυλοκόπημα των εξεγερμένων νέων με τη χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών ουσιών.

Τι δήλωσε και προσπάθησε να το μεταλαμπαδεύσει σε μήνυμα προς τη νέα γενιά, ο Υποκριτής, ο Μεγάλος, με κεφαλαίο «μ» Τσίπρας;

Πρώτον, ότι «Ο Δεκέμβρης δεν ήταν εικόνα στις ειδήσεις. Ηταν το σύνορο μιας εποχής επίπλαστης ευμάρειας, ηθικής διαφθοράς και πολιτικής απαξίωσης». Μάλιστα συμπλήρωσε λίγο αργότερα αυτόν τον ισχυρισμό του επιβεβαιώνοντας ότι εκείνος ο Δεκέμβρης του 2008 ήταν «οι φωτιές, οι μολότωφ και οι συγκρούσεις με την αστυνομία», σημειώνοντας ότι τότε είχαν λάβει χώρα «εκατοντάδες πολύμορφες συμμετοχικές κοινωνικές δράσεις σε όλη τη χώρα».

Ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας θυμάται και διατείνεται ότι:

α) Οντως το μητροπολιτικό κέντρο της χώρας ταλαιπωρήθηκε και βασανίστηκε έναν ολόκληρο μήνα από φωτιές, μολότωφ και ασύλληπτες συγκρούσεις με την Αστυνομία,

(β) δεν έχει παραμείνει στη μνήμη του ούτε ένα σπασμένο κεραμίδι προερχόμενο από δήθεν «συμμετοχικές κοινωνικές δράσεις σε όλη τη χώρα», και

Κλείσιμο
(γ) όσον αφορά στην τηλεοπτική εικόνα των καταστροφών, ξέρει πολύ καλά πως ήταν αληθινή και όχι κίβδηλη. Και κάτι επιπλέον: Κορυφαίος υπεύθυνος για την αναιτιολόγητη επέκταση της βίας και των καταστροφών θεωρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτόν που ο Αλέξης Τσίπρας, 6 χρόνια και 2 μήνες μετά, επέλεξε για την κορυφή της πολιτικής και πολιτειακής πυραμίδας.  Ως επιβράβευση της «εποχής της επίπλαστης ευμάρειας, ηθικής διαφθοράς και πολιτικής απαξίωσης» ή ως ταπεινωτική προσχώρηση σε αυτήν;

Δεύτερον, ότι «Η νέα γενιά αποτελεί το πιο ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας μας, αυτό που εξεγείρεται πρώτο και γι’ αυτό και ποτέ δεν θα της πούμε να σωπάσει και να επιστρέψει στο παιδικό της δωμάτιο».
Προφανώς απευθύνεται:

α) Στους 15χρονους και τους μισούς 16χρονους, μια που όλοι οι υπόλοιποι έχουν εκλογικό δικαίωμα και δεν έχουν στη διάθεσή τους για επιστροφή κανένα «παιδικό δωμάτιο». Πολλοί από τους εξεγερμένους δεν έχουν καν στέγη.

β) Αν ξέρει κάποιος καλά την ανθρωπογεωγραφία του κόσμου «των Εξαρχείων» δύσκολα θα ανεύρει 15χρονους, 16χρονους και 17χρονους. Η συντριπτική πλειοψηφία τους περιλαμβάνει 30χρονους και 40χρονους από το μεγάλο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας. Με πολλές προσωπικές, παρεΐστικες και συλλογικές ματαιώσεις στη ζωή τους οι περισσότεροι από αυτούς.

γ) Η απαγόρευση επιστροφής στο «παιδικό τους δωμάτιο» αποκαλύπτει έναν ανιστόρητο, πολιτικά ανήθικο και ανεδαφικό πατερναλισμό από τη μεριά του Αλέξη Τσίπρα προς τη νέα γενιά. Αποδεικνύει και την πολιτική νοοτροπία του. Θέλει τη νέα γενιά ενταγμένη στον προσωπικό μηχανισμό στήριξης και παραμονής του στην εξουσία. Δεν θα την έχει όσο και αν την κολακεύσει. Οσο και αν ανεχθεί την πολιτική βία ενός μικρού κομματιού της νέας γενιάς.

δ) Αποδεικνύεται η γύμνια της όποιας ιδεολογικής και πολιτικής ενδυμασίας και αν επιλέξει. Οι εξεγέρσεις που έχει νομιμοποιήσει η Ιστορία έχουν πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα. Εχουν διεκδικητικό πλαίσιο. Εχουν στάδια κλιμάκωσης του αγώνα των εξεγερμένων. Ο Δεκέμβρης του 2008 δεν είχε καμία ταυτότητα. Ηταν ένα ξέσπασμα απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία. Που το διεύρυνε με την επιδεικτική ανοχή του ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο τότε πρωθυπουργός που είχε κλειστεί στο σπίτι του στη Ραφήνα. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια τυφλής βίας κάθε 6 Δεκέμβρη στη μνήμη, δήθεν, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν έχουν και αυτά καμία ταυτότητα. Δεν έχουν διεκδικητικό πλαίσιο. Δεν εντάσσονται σε κάποιο στάδιο οποιασδήποτε μορφής αγώνα των εξεγερμένων. Είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι. Δύο με τρεις χιλιάδες που απλώς θέλουν να επιβάλουν μια εκτεταμένη κυριαρχία της ανομίας. Στο βάθος-βάθος; Ισως για να ευνουχίσουν την ελεύθερη σκέψη και πολιτική συνείδηση των πολιτών.

Τον Δεκέμβρη του 2008 ένας από τους αφανείς πρωταγωνιστές εκείνης της εκτροπής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ενας τιμονιέρης του Συνασπισμού της Αριστεράς με πείρα και θητεία μόλις 11 μηνών. Με ποιες αγωνιστικές περγαμηνές; Συμπρωταγωνιστής στις καταλήψεις των σχολείων στο Λύκειο Αμπελοκήπων. Καμιά συμμετοχή σε κοινωνικούς αγώνες. Βία για τη βία σε μια πρώτη φάση και μετά τυχοδιωκτισμός. Χωρίς κανόνες και αρχές. Και στο τέλος-τέλος μια ταπεινωτική υπακοή. Αδιαφορώντας για το εθνικό συμφέρον και τις όποιες επιπτώσεις στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ