mallias

Οι σχέσεις μας με την Αλβανία και η μειονότητα

Αλέξανδρος Μαλλιάς

Συγκεκριμένοι πολιτικοί της Αλβανίας ευθύνονται για την άσχημη τροπή των σχέσεών μας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, μετά την πολιτική μεθόδευση τον Ιούλιο του 2009 της δικαστικής ακύρωσης της Συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ, η αρνητική παρεμβολή της Τουρκίας στις ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι εμφανής. 

Ευθύνη όμως έχει και η Ελλάδα. Αφήσαμε τόσες δεκαετίες θέματα να χρονίσουν και να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία είναι η μόνη εκτός συνόρων συμπαγής ελληνική μειονότητα. Με ρωτούν: «Είναι δυνατόν οι σχέσεις μας με την Αλβανία να εξαρτώνται από το καθεστώς της μειονότητας;». Η απάντησή μου είναι «ναι». Μάλιστα οι προσπάθειες των Τιράνων να αποδομήσουν διά των απαλλοτριώσεων και των κατεδαφίσεων την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα είναι συνεχείς.

Το εμπόλεμο

Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία. Η κυβερνητική απόφαση της 28ης Αυγούστου 1987 δεν είχε τον τύπο νόμου. Κύρια παρενέργεια ήταν να παραμείνουν σε ισχύ συγκεκριμένοι νόμοι που αφορούν στην απόδοση στους νόμιμους δικαιούχους τους των λεγόμενων «περιουσιών υπό μεσεγγύηση». Οι περιουσίες αυτές δεν αφορούν τους Τσάμηδες. Παρά τις αντιστάσεις που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία, οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά. Τον Μάιο του 1996 υπεγράφη το ισχύον Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας. Θέμα χρόνου είναι η υπογραφή του αναθεωρημένου Συμφώνου. Το παρελθόν στα Βαλκάνια συχνά συνοδεύεται με συνθήματα περί χαμένων εδαφών και εδαφικών διεκδικήσεων. Οι ανταποδοτικές χειρονομίες της Αθήνας θα πρέπει να συνδυαστούν με την ολοκλήρωση και των τριών σταδίων που απαιτούνται στην Αλβανία: υπογραφή, κύρωση, εφαρμογή. Η εμπειρία δείχνει ότι το δούναι και λαβείν διαπιστώνεται στην εφαρμογή και όχι στην υπογραφή. Συμμερίζομαι το επιχείρημα, όχι όμως πλήρως το σκεπτικό για την ανάγκη να κλείσουμε μέτωπα προκειμένου να αφοσιωθούμε στην αντιμετώπιση της επιθετικής και αναθεωρητικής Τουρκίας.

Η λύση δεν είναι αυτοσκοπός

Ομως η αναζήτηση λύσης δεν είναι αυτοσκοπός. Η πολιτικο-διπλωματική μας ισχύς, αλλά και η πειθώ και η αξιοπιστία μας ενισχύονται μόνο όταν λύνουμε τα ανοιχτά μας θέματα, περνώντας πάνω από τον πήχη που έχουμε εδώ και τόσα χρόνια θέσει. Η Ελλάδα κυριάρχησε στα Βαλκάνια για 15 περίπου χρόνια -μέχρι το 2008- παρά τα ανοιχτά αυτά ζητήματα. Ταυτόχρονα, όμως, η τουρκική απειλή ήταν παρούσα και διαρκώς ευδιάκριτη. Στα Ιμια τον Ιανουάριο του 1996, τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τα Σκόπια και τρεις μήνες πριν από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Αθηνών και Τιράνων.

Στα χέρια μας είναι να αλλάξουμε την εικόνα μας. Οι Βαλκάνιοι γείτονες εκτιμούν ότι έχουμε αποδυναμωθεί την τελευταία δεκαετία λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των πραγματικών μας δυνατοτήτων (capabilities). Η εθνική μας ασυνεννοησία σταθερά διογκώνει τις επιπτώσεις της πραγματικής κρίσης. Επιπλέον, η Ελλάδα έχασε ένα μέρος των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, καθόσον δεν είμαστε πλέον το μόνο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Παραμένουμε εντούτοις μια ισχυρή χώρα, μακράν η ισχυρότερη, με οικονομική, κοινωνική και πολιτική συνοχή. Παρά τα προβλήματά μας παραμένουμε πόλος έλξης για όλους τους γείτονες, έστω και αν δεν το ομολογούν. Είμαστε σε ζηλευτή θέση, με αξιοσημείωτη αντοχή, ανθεκτικότητα και σταθερότητα. Επιπλέον, ας συνυπολογίσουμε ότι ενόσω το απρόβλεπτο παραμένει η κυρίαρχη προβλέψιμη τάση για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής από το Ιράν μέχρι τον Ατλαντικό, η γεωπολιτική και γεωστρατιωτική θέση της Ελλάδας ως κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα ενισχύεται. Αυτό σήμερα είναι το πρόσθετο ισχυρό μας διαπραγματευτικό και διπλωματικό χαρτί.

*Πρώην πρεσβευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της θυγατρικής της στην Αλβανία

από την αλβανική OffShore τράπεζα της γυναίκας του Έντι Ράμα

Μπάμπης Μπαμπίδης

Ο Έντι είναι και πρώτος έμπορας ναρκωτικών στην Ευρώπη. Φυσικά οι Ευρωπαίοι κάνουν τα στραβά μάτια , γιατί έτσι τους βολεύει. Χρήσιμος ηλίθιος όπως ο τσιπρόκιο.

Ένταση στην Αλβανία: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζει κυβέρνηση και αστυνομία

ΠΟΛΥ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"_______ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΠΙΕΖΕΙ;;;

ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΛΗΡΩΣ

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Το «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας», νομικά εξασφαλιζει ειδική ελευθερία

και συγκρότηση ειδικού σώματος Χωροφυλακής. Νομικά κατοχυρώθηκε η χρήση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και απαγορεύτηκε η είσοδος και η στάθμευση στις δύο επαρχίες «στρατιωτικών μονάδων μη αυτοχθόνων». H Βόρειος Ήπειρος με τις διατάξεις αυτού του Πρωτοκόλλου νομικά απέκτησε ευρεία αυτονομία . Το Πρωτόκολλο συνυπογράφηκε από όλες τις πλευρές. ......................ΝΟΜΙΚΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΠΕΜΠΟΛΗΘΗΚΕ

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΞΑΝΑ ΝΕΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ/ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/ ΨΩΜΙ/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ/ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΕΙΡΗΝΗ/ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ήρθε η ώρα της Ηπείρου/ Ενωση με την Μητέρα Ελλάδα

Το Βορειοηπειρωτικό παραμένει εκκρεμές στο συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών των τεσσάρων μεγάλων νικητριών Δυνάμεων (Ηνωμένων Πολιτειών, Σοβιετικής 'Ένωσης, Βρετανίας και Γαλλίας). 'Όπως είναι γνωστό στο Παρίσι το 1946 πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη των τεσσάρων μεγάλων νικητριών Δυνάμεων _________ΟΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΩΣ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ____ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ____ΚΑΙ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1990

Σαν σήμερα 1914: Κηρύσσεται η αυτόνομη δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου

Μετά την ήττα των Αλβανών και των συμμάχων Ιταλών και Αυστριακών οι μεγάλες δυνάμεις φοβούμενες ότι οι Βορειοηπειρώτες θα προελάσουν και άλλο προς βορρά τηλεγράφησαν στον Χρηστάκη Ζωγράφο να σταματήσει την προέλαση και να προσέλθει στην Κέρκυρα για διαπραγματεύσεις. Στους διάφορούς τομείς υπογράφηκε ανακωχή.

ΕΣΥ ΜΑΛΛΙΑ ΝΕΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ;;;;

Συγκεκριμένοι πολιτικοί της Αλβανίας ευθύνονται για την άσχημη τροπή των σχέσεών μας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, μετά την πολιτική μεθόδευση τον Ιούλιο του 2009 της δικαστικής ακύρωσης της Συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ

εσενα Μαλλιά ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ σε απασχολει να χαρισεις Ελληνική Περιουσία σε Αλβανούς

ΕΜΑΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΚΡΕΜΜΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ

🇲🇰

Ευτυχώς που υπάρχει κάποιος σαν το Νίμιτς. Εάν δεν ήταν οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι, Ρωσία , κινα Το θέμα δεν θα είχε λυθεί. Εμείς οι βαλκανικοί είμαστε ακόμα σε κατάσταση άγρια. Οικονομικά Είμαστε ζητιάνοι της Ευρώπης, αλλά από εθνικισμό είμαστε πρώτοι. Γεμάτοι κόμπλεξ και μεγαλεία Είμαστε. Δυστυχώς είμαστε χαμένοι, Χωρίς μέλλον, οικονομικά δε γίνεται καμία επένδυση. Προχθές είχε ένα άρθρο στο Πρώτο Θέμα για την αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη, οιπρωτεύουσες ( 30 -40.000 €) στην Ευρώπη και ειδικά στα Βαλκάνια είναι διπλάσια και τριπλάσια πλουσιότερες από την Περιφέρεια. Η Θεσσαλονίκη (16.000 €) ανήκει στις περιφέρειες οικονομικά. Τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε, εσείς κι εμείς τη χαμηλότερη ανάπτυξη παγκοσμίως. Εάν δεν αλλάξουμε εξαφανιζόμαστε. Το μόνο που παράγουμε, εσείς κι εμείς είναι λίγο κρασί και λίγα φρούτα, τα οποία έξω από τα σύνορά μας δεν θα θέλει κανένας. Μήπως είδε κανένας Μακεδονικά προϊόντα, δικά σας και δικά μας στο εξωτερικό; Εγώ νομίζω ότι, έχουμε άλλα προβλήματα, όχι εάν ο μακεδονικός χαλβάς,(Και αυτός στην πραγματικότητα,Τούρκικος και αραβικός), λέγεται έτσι η όχι. Το θέμα είναι, πως θα κάνουμε τα Βαλκάνια, μια περιοχή ανάπτυξης και ευημερίας. Ελπίζω να επικρατείσουν οι λογικοί.

ΑΧ ΚΑΛΕ ΕΧΑΣΕΣ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΜΙΤΣ !! ΣΟΥ ΦΑΓΕ ΤΗ ΤΟΥΡΤΑ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ "ΠΡΕΣΠΩΝ";;; __________ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΟΥΣ_________ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΉΓΓΕΙΛΑΝ ΣΕ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ- ΚΛΠ ΚΛΠ ;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία