Μας χωρίζει ακόμη μεγάλη απόσταση
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Μας χωρίζει ακόμη μεγάλη απόσταση

Ανοίγει και πάλι ο προβληματισμός για το εάν η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει μέχρι το 2026 τα 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Μιλώντας για επιστροφή στην κανονικότητα, ένα σχόλιο με διττή σημασία καθώς ήταν η πρώτη δια ζώσης συνέλευση έπειτα από τρία χρόνια, ξεκίνησε την ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας στην 91η γενική συνέλευση των μετόχων. Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα στο μέτωπο της οικονομίας και μίλησε για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης κ.ά.

Αφού αναγνώρισε το σημαντικό έργο που έγινε ως τώρα, ο διοικητής της ΤτΕ ξεκαθάρισε πως «παρά τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εμπέδωση δημοσιονομικής επίγνωσης στους ιθύνοντες χάραξης πολιτικής, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού». Και τεκμηρίωσε την εγρήγορση που ζήτησε λέγοντας πως είναι ακόμη μεγάλη η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για να συγκλίνει η πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδος προς τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο Διοικητής ζήτησε συνέπεια στην άσκηση συνετής οικονομικής πολιτικής, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ώστε να μη χαθεί η ιστορική ευκαιρία που έχει η χώρα να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό της οικονομίας της, συγκλίνοντας προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τόνισε ακόμη ότι απαιτείται πρωτογενές πλεόνασμα σε κυκλικά διορθωμένους όρους ύψους 2% του ΑΕΠ, για να έχουμε το απαραίτητο δημοσιονομικό απόθεμα ασφαλείας και αναφέρθηκε στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης το οποίο προϋποθέτει έναν συνετό μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό με περιορισμούς ως προς τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Η επισήμανση του Γ. Στουρνάρα -με την αναφορά πως είναι αναγκαία η επιτάχυνση της απορρόφησης και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης- ανοίγει και πάλι τον προβληματισμό αν η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει μέχρι το 2026 τα 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν και η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχουν εισπράξει τρεις δόσεις επιχορηγήσεων και δανείων, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις εμφανίζουν σημαντικές καθυστερήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ