Σε συμπληγάδες
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Σε συμπληγάδες

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων δεν επιτρέπουν  ιδιαίτερη αισιοδοξία. Οι παραγγελίες αθετούνται, οι παραδόσεις πάνε πίσω, η ΕΕ απειλεί, η Σουηδία σταματάει τις πληρωμές στη Pfizer ενώ  βρετανός υπουργός προειδοποιεί   τους συμπατριώτες του να μην βιάζονται να κλείσουν διακοπές για το καλοκαίρι. Δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για ανατροπή των σχεδιασμών, αλλά  είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες που καθιστούν συγκεχυμένη την κατάσταση.  

Καθώς τα εμβόλια είναι η βασική ελπίδα για να επιστρέψουμε σε πιο ομαλούς ρυθμούς, αλλά και σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του COVID που κατά τους επιστήμονες έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ένα νέο lock down -με τα σημερινά δεδομένα- δείχνει πολύ πιθανόν κατά το επόμενο δίμηνο. Ταυτόχρονα η «κληρονομιά»  της πανδημίας  στην οικονομία απλώνεται και βαραίνει. Απλήρωτοι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές συσσωρεύονται, αναστολές στις πληρωμές δανείων οι οποίες τώρα καλούνται να ξεπαγώσουν, προμηθευτές και κάθε είδους υποχρεώσεις  που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Οι δημοσιονομικές πιέσεις  που ασκεί η  υγειονομική κρίση ανέτρεψαν μαζί με όλη την Κυβερνητική πολιτική και τον  σχεδιασμό για μειώσεις των φόρων. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ λέγεται ότι τώρα τελεί υπό εξέταση, ενώ υπάρχουν και οι πιέσεις των θεσμών ώστε  να επανέλθουν οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα μπορεί να εξελιχθούν σε πολιτικό πρόβλημα. Η μοναδική ελπίδα για να διασωθεί φέτος η οικονομία  παραμένει η δυνατή επανεκκίνηση του τουρισμού. Αν οι καθυστερήσεις με τα εμβόλια σταθούν αιτία να χαθεί μεγάλο μέρος της σεζόν, το πλήγμα θα είναι καίριο και η ζημία μη αναστρέψιμη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK