Συνεπής δανειολήπτης.
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Συνεπής δανειολήπτης.

Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την οικονομική κρίση που προκαλεί ο COVID-19  είναι δεδομένη. Αυτό το οποίο δεν γνωρίζουμε είναι πόσο θα αυξηθούν. Είναι νωρίς ακόμη για να βγάλουμε  συμπεράσματα, καθώς η κατάσταση είναι ρευστή και οι τράπεζες θα σχηματίσουν εικόνα μετά από τρείς μήνες, δηλαδή προς το Φθινόπωρο όταν θα έχει κριθεί η μάχη για τη διάσωση του τουρισμού.

Ωστόσο, οι τράπεζες σταδιακά αποκτούν μια πρώτη εικόνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατύπωσαν δύο τράπεζες, αθροιστικά έχουν επηρεαστεί σημαντικά δάνεια ύψους 11,1 δις. Προφανώς και όλα αυτά τα δάνεια στο τέλος δεν θα «κοκκινίσουν», αλλά το νούμερο δίνει μια ιδέα για το εύρος του προβλήματος.

Μια νέα γενιά κόκκινων δανείων θα εγκλωβίσει την προσπάθεια των τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους σε ένα μαρτύριο που παραπέμπει στον Σίσυφο. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ για τη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, αλλά το πρόβλημα απέκτησε άλλη διάσταση και δυναμική με την πανδημία.

Ωστόσο ένας συνεχώς αυξανόμενος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων ο οποίος παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπεζικό σύστημα, εκτός από οικονομικό πρόβλημα που ναρκοθετεί την ανάπτυξη, εξελίσσεται και σε πολιτικό πρόβλημα.

Η κουλτούρα των πληρωμών καταρρέει και οι συνεπείς δανειολήπτες αισθάνονται κορόιδα. Το περιέγραψε εύστοχα αναγνώστης από την επαρχία που τηλεφώνησε στο Πρώτο Θέμα να διαμαρτυρηθεί επειδή είναι συνεπής δανειολήπτης. «Έπαιρνα σύνταξη 2300 ευρώ και μου την έκοψαν στα 1280. Από αυτά συνεχίζω να πληρώνω για το στεγαστικό μου κάθε μήνα 650 ευρώ και φαντάζεστε πως ζούμε με τα υπόλοιπα. Είμαι βλάκας που είμαι συνεπής και πληρώνω το δάνειο μου;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα