Ζούμε έξι χρόνια περισσότερο απ' ό,τι τη δεκαετία του '90

Ζούμε έξι χρόνια περισσότερο απ' ό,τι τη δεκαετία του '90

Εξαίρεση παραμένει η νότια υποσαχάρια Αφρική, όπου οι θάνατοι από τον ιό HIV στέρησαν πέντε χρόνο από το μέσο προσδόκιμο μετά το 1990

Ζούμε έξι χρόνια περισσότερο απ' ό,τι τη δεκαετία του '90
Αισιόδοξο το μήνυμα των επιστημόνων που διαπίστωσαν ότι, το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον μία εξαετία από το 1990, χάρη στη μείωση του ποσοστού των θανάτων από καρκίνο και από καρδιακά νοσήματα στις πλούσιες χώρες και στα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης από διάρροια, ελονοσία και φυματίωση στις φτωχές χώρες.

Αναλύοντας τα στοιχεία της μελέτης, με τίτλο: «Παγκόσμια Επιβάρυνση Ασθενειών», οι ερευνητές αναφέρουν ότι, ενώ το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σε όλο τα μήκη και πλάτη της γης, εξαίρεση παραμένει η νότια υποσαχάρια Αφρική, όπου οι θάνατοι από τον ιό HIV στέρησαν πέντε χρόνο από το μέσο προσδόκιμο μετά το 1990. «Η πρόοδος που παρατηρούμε ενάντια σε μία πληθώρα ασθενειών και τραυματισμών είναι θετική, ακόμη και αξιοσημείωτη, αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα», υποστηρίζει ο ο Κρίστοφερ Μάρεϊ, καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet».

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας αλλά και η αύξηση στη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως διάρροια, ιλαρά, φυματίωση, HIV και ελονοσία είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς συνέβαλε στη μείωση των ποσοστών των θανάτων και στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής. Ωστόσο, όπως ο ίδιος επεσήμανε, κάποιες σοβαρές χρόνιες παθήσεις έχουν αγνοηθεί και αναδεικνύονται σε απειλητικές για τη ζωή, ειδικά οι διαταραχές από παρενέργειες φαρμάκων, η κίρρωση του ήπατος, ο διαβήτης και οι παθήσεις των νεφρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η «Παγκόσμια Επιβάρυνση Ασθενειών» παρέχει την πιο ολοκληρωμένη και επίκαιρη εκτίμηση του ετήσιου αριθμού θανάτων από 240 διαφορετικές αιτίες σε 188 χώρες και σε διάστημα 23 ετών -από το 1990 έως το 2013.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης